Εκλογές 2024

Ανάλυση: Oι νικητές και οι χαμένοι των εκλογών - Ποιοι ψήφισαν τον Φειδία (Βίντεο)

Ανάλυση για τους νικητές, τους χαμένους και το φαινόμενο «Φειδίας» έκανε στο Πρωτοσέλιδο ο Εκλογολόγος, Νάσιος Ορεινός.

Σε σχέση με τον Φειδία, ο ειδικός ανέφερε ότι «πήρε ψήφους απ όλες τις ηλικίες και απ όλα τα κόμματα, έχει πάρει οριζόντια ψήφο απ όλους. Και γυναίκες και άντρες, και νεαρούς και πιο μεγάλους. Πολύ λίγο από τους 65 και πάνω αλλά μέχρι τα 54 τα ποσοστά του είναι πάνω από 10%. Επίσης, έχει φέρει κόσμο από την αποχή».

Ο Νάσιος Ορεινός σημείωσε ότι «δεν θέλω να επισκιάσω τη νίκη του ΔΗΣΥ γιατί από χθες μιλούσαμε όλο το βράδυ για τον Φειδία. Ο ΔΗΣΥ έχει πετύχει μια καλή νίκη εν μέσω μιας δύσκολης προεκλογικής για το κόμμα. Παρόλα τα προβλήματα που είχε, κατάφερε να πάρει την πρωτιά και είναι σημαντικό.  Η Αννίτα Δημητρίου έκανε πολύ καλή εκστρατεία προεκλογικά. Το να λες του κόσμου θέλω να μείνω πρώτος, δεν θέλω να χάσω την πρωτιά για συγκεκριμένους λόγους, είναι εύκολο εγχείρημα. Αν το πετυχαίνεις σε αυτές τις δυσκολίες, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Είχαν όλα τα κόμματα πτώση, αλλά εν μέσω αυτής τη πτώσης να καταφέρνεις να είσαι πρώτος είναι σημαντικό».

Εξήγησε ότι «ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ έκλεισαν πρώτοι τα ψηφοδέλτιά τους, είχαν κάνει πολύ καλή εκστρατεία και οι δύο, ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις δυσκολίες. Όταν δέχεσαι πόλεμος και έρχεσαι πρώτος, είναι σημαντική επιτυχία».

Σε σχέση με το ΕΛΑΜ, δήλωσε ότι «είναι ο κερδισμένος μαζί με τον ΔΗΣΥ και τον Φειδία».

Πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα κόμματα έχουν σημαντική πτώση και έχουν χάσει τις εκλογές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να πούμε εάν κερδίσαμε ή εάν χάσαμε. Το ΔΗΚΟ έχει χάσει τις εκλογές, πήρε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά στην ιστορία και έχει χάσει την τρίτη θέση. Η ΕΔΕΚ έχει καταποντιστεί, έχει πάρει ιστορικά χαμηλό ποσοστό, έχει χάσει για πρώτη φορά την έδρα σε ευρωεκλογές και έχασε την τέταρτη θέση. Η ΔΗΠΑ είναι επίσης πολύ χαμηλά, έχει χάσεις όπως επίσης και οι Οικολόγοι. Μπορώ να πω ότι ήταν καλή η εμφάνιση του Volt».