Πολιτισμός

Επίτιμος Δημότης Πάφου η καθηγήτρια Joan Breton Connelly

Αναγνώριση και επιβράβευση της συμβολής της στην Κυπριακή Αρχαιολογία και την πολιτισμική ανάδειξη της Πάφου

Ένας από τους αρχαιολόγους που συνέδεσαν στενά το όνομά τους με την πόλη και την επαρχία της Πάφου στα 50 τελευταία χρόνια, η αμερικανίδα καθηγήτρια Joan Breton Connelly, θα τιμηθεί από τον Δήμο Πάφου με τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη Πάφου.

Η τελετή απονομής της τιμητικής διάκρισης θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου, ώρα 7.00 μ.μ., στον Πολυχώρο "Αττικόν". Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου για την απονομή του τίτλου, προσφώνηση από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, επίδοση στην τιμώμενη επισήμου εγγράφου και αναμνηστικού δώρου και αντιφώνηση από την καθηγήτρια Connelly, η οποία θα παρουσιάσει με τη συνοδεία διαφανειών το θέμα "Εyes of Paphos: The Jewel of Ptolemaic Alexandria".

Το σκεπτικό της απόδοσης τιμής στην Καθηγήτρια Joan Connellly εστιάζεται στο γεγονός ότι με την πολύχρονη, επίμοχθη και σημαίνουσα συμβολή της μέσω του επιστημονικού της έργου ως ανασκαφέως, ερευνήτριας και συγγραφέως στην ανακάλυψη, συντήρηση και προστασία αρχαιοτήτων στην επαρχία Πάφου, συνέβαλε στην προβολή, ανάδειξη και μελέτη της ιστορίας και της πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς της Πάφου και της Κύπρου.

Λίγα λόγια για την τιμώμενη

Η Joan Breton Connelly εντάχθηκε στην ακαδημαϊκή ομάδα του New York University το 1986 και από το 2007 είναι Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης στο ίδρυμα αυτό. Ως αρχαιολόγος διεξήγαγε ανασκαφές στην Ελλάδα, το Κουβέιτ και την Κύπρο, όπου από το 1990 διευθύνει την Αρχαιολογική Αποστολή του NYU στη Γερόνησο της Πέγειας, ηγούμενη μιας διεπιστημονικής έρευνας της οικολογίας, γεωμορφολογίας, αρχαιολογίας, ιστορίας και θαλάσσιας σύνδεσης της νησίδας.

Έχει συγγράψει τρία βιβλία και πολυάριθμα κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και δημοσιεύσεις-άρθρα σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις. Το βιβλίο της The Parthenon Enigma: a New Understanding of the West’s Most Iconic Building and the People Who Made it (2014), έτυχε τιμητικών διακρίσεων από έγκυρους οίκους στις Η.Π.Α.

Για το επιστημονικό και ακαδημαϊκό της έργο, της έχουν απονεμηθεί βραβεία και διακρίσεις από εξέχοντα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα των Η.Π.Α., του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.