Τράπεζες

Ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Παλαιών Μετόχων Τράπεζας Κύπρου

Το Διοικητικό Συμβουλίου του Συνδέσμου Παλαιών Μετόχων Τράπεζας Κύπρου ανακοινώνει ότι έχει μελετήσει σε βάθος τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Διαχειριστικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, με τις οποίες διαφωνεί και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του.

Στη συνέχεια τονίζει: «Σκοπός της δημιουργίας του εν λόγω Ταμείου ήταν η μερική αναπλήρωση των απωλειών που είχαν υποστεί πρόσωπα από τις αποφάσεις που οδήγησαν στο κούρεμα του Μαρτίου 2013. Στο ΔΣ του Ταμείου, το οποίο διορίζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πλειοψηφούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πρόεδρος είναι ο εκάστοτε διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών. Στο ΔΣ του Ταμείου συμμετέχει και εκπρόσωπος του Συνδέσμου μας.

» Η σχετική νομοθεσία, βάσει της οποίας υπάρχει και λειτουργεί το Ταμείο, περιλαμβάνει δικαιούχους, μεταξύ των οποίων είναι και οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου (πέραν των 92.000 προσώπων). Παρά ταύτα, το ΔΣ του Ταμείου μέχρι σήμερα, δεν έχει καλέσει τα μέλη μας για υποβολή αιτήσεων, ενώ αντίθετα έχει αποφασίσει να απευθύνει πρόσκληση προς τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας.

» Μετά τις διάφορες πληροφορίες που λαμβάναμε και τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του ΔΣ του Ταμείου, με επιστολές μας τον Ιανουάριο και Μάρτιο 2024 έχουμε υποβάλει στον Πρόεδρο του ΔΣ του Ταμείου, τη διαφωνία μας και επιπρόσθετα υποδείξαμε τις παραλήψεις. Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα ικανοποιητική απάντηση.

Ενημερωθήκαμε ότι το όλο θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη προσεχή Δευτέρα με στόχο την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

» H ανακοίνωσή μας αυτή υπέχει και την έννοια της δημόσιας καταγγελίας των αποφάσεων του ΔΣ του Ταμείου, αφού κατά την άποψή μας ενεργεί άνισα, αντίθετα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και αυθαίρετα εξαιρώντας το δικαίωμα των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου».