Διεθνή

Ισραήλ και Χεζμπολάχ «φλερτάρουν» ανοιχτά με πολεμική σύρραξη

Χωρίς κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επακόλουθη συμφωνία με τη Χεζμπολάχ, ένας πόλεμος είναι αναπόφευκτος

Οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη λιβανική Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ρουκέτες και τα drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στις αρχές της εβδομάδας προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές κατά μήκος των συνόρων, εκτοπίζοντας χιλιάδες κατοίκους, με τους Ισραηλινούς αξιωματούχος να διαμηνύουν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να μπει σε ανοιχτό πόλεμο με τη λιβανέζικη οργάνωση, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για ευρύτερη σύρραξη με καταστροφικές συνέπειες για την περιφέρεια. Την ίδια ώρα, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επιχειρούν ν' αποτρέψουν το σενάριο μιας ευρύτερης σύρραξης, με τους Αμερικανούς να καταθέτουν σχέδιο για απομάκρυνση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Η κλιμάκωση της έντασης

Ισραήλ και Χεζμπολάχ φλερτάρουν ολοένα και περισσότερα με έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας μετά από μήνες κλιμάκωσης των εκατέρωθεν κτυπημάτων στα σύνορά τους. Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Γάζα, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στη λιβανέζικη οργάνωση και το Ισραήλ έχουν γίνει οι χειρότερες από την εποχή του πολέμου μεταξύ τους το 2006. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές των συνόρων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις της έχουν στόχο να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους και δεν θα σταματήσουν μέχρι την εφαρμογή εκεχειρίας στη Γάζα. Το Ισραήλ αν και απαντούσε με κάποιαν αυτοσυγκράτηση για ν' αποφύγει την πυροδότηση ενός πολέμου ευρείας κλίμακας, τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφεται και από τις δύο πλευρές κατακόρυφη αύξηση των εχθροπραξιών. Η Χεζμπολάχ, για παράδειγμα, πύκνωσε τις επιθέσεις με drones και πυραύλους, χτυπώντας ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το Ισραήλ αύξησε επίσης τα κτυπήματά του, κτυπώντας βάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στοχοποιώντας υψηλόβαθμα στελέχη της.

Εδώ και μέρες το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με πυρκαγιές που προκαλούνται από τις επιθέσεις των drones και τον πυραύλων της Χεζμπολάχ στα βόρεια της χώρας. Αν και η φωτιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, άφησαν πίσω τους μεγάλες ζημιές και τραυματίες. Για πολλούς Ισραηλινούς η κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν αφήνει άλλη επιλογή από μια αποφασιστική απάντηση στη λιβανέζικη οργάνωση. Υπάρχει η εκτίμηση ότι, χωρίς κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επακόλουθη συμφωνία με τη Χεζμπολάχ, η οποία να πληροί τις απαιτήσεις του Ισραήλ, ένας πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

Οι θέσεις των δύο πλευρών

Οι πιο ακραίες φωνές στο Ισραήλ καλούν ανοιχτά σε έναν πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ. Ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υποστήριξε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους στα βόρεια σύνορα. «Όλα τα προπύργια της Χεζμπολάχ πρέπει να καούν και να καταστραφούν. Πόλεμος!», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter), σχολιάζοντας τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει στο βόρειο Ισραήλ τα πλήγματα της Χεζμπολάχ.

Ο Νετανιάχου, αν και δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «πόλεμος», υπέδειξε ότι «όποιος νομίζει πως μπορεί να μας κάνει κακό και πως θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια κάνει μεγάλο λάθος. Είμαστε προετοιμασμένοι για πολύ ισχυρή δράση στον βορρά. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θ' αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στον βορρά».

Από την πλευρά της η Χαμάς τονίζει μεν ότι δεν θέλει να μπει σε ανοιχτή σύγκρουση με το Ισραήλ, εντούτοις δηλώνει ετοιμότητα σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες εξελιχθούν τελικά σε πόλεμο. Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ «είναι έτοιμη για μάχη και δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εξασφαλίσει καμία νίκη. Οποιαδήποτε ισραηλινή προσπάθεια διάχυσης του πολέμου στον Λίβανο θα σημάνει την καταστροφή του. Εάν το Ισραήλ θέλει να κάνει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είμαστε έτοιμοι γι' αυτό».

Οι διπλωματικές προσπάθειες

Πάντως, η διπλωματία των ΗΠΑ προειδοποίησε έμμεσα το Ισραήλ ότι μια κλιμάκωση στον Λίβανο θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια τη χώρα, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του Νετανιάχου για την «εντατική επιχείρηση» στα βόρεια σύνορα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μίλερ προσπάθησε να υποβαθμίσει την πιθανότητα να ξεσπάσει άμεσα πόλεμος Ισραήλ-Λιβάνου, σημειώνοντας πως «οι δηλώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης υποδεικνύουν ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να διεξαγάγουν στρατιωτική επιχείρηση αν είναι απαραίτητο» κι όχι ότι «έχει ληφθεί η απόφαση να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση».

Πρόσθεσε ότι «εξακολουθούμε να είμαστε πεπεισμένοι πως το Ισραήλ προτιμά διπλωματική λύση», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που διεξάγουν ΗΠΑ και Γαλλία, ώστε ν'αποτρέψουν έναν ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι συνομιλίες έχουν ως στόχο τη μετακίνηση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε απόσταση 6 μιλίων βόρεια του Ισραήλ, πέρα από τον ποταμό Λιτάνι και την αντικατάστασή τους είτε από τον λιβανέζικο στρατό είτε από διεθνείς δυνάμεις στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο επιδιώκουν την ένταξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου προϋπάρχουσες συνοριακές διαφορές.

Ουσιαστικά, η απόσυρση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ θα τις κρατήσει μακριά από το βεληνεκές των αντιαρματικών πυραύλων των ισραηλινών κοινοτήτων και θα αποτρέψει τη δυνατότητα της λιβανέζικης οργάνωσης να πραγματοποιήσει την «υπόσχεσή» της να εισβάλει και να κατακτήσει το βόρειο Ισραήλ.

Ο πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, Τσακ Φράιλιχ, εξήγησε στη Wall Street Journal ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει τον μικρότερο στόχο να σπρώξει τη Χεζμπολάχ πέρα από τον ποταμό Λιτάνι ή να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ και να απομακρύνει την απειλή του οπλοστασίου πυραύλων μικρού βεληνεκούς της, η οποία μπορεί να διαπεράσει την αεράμυνα του Ισραήλ. Πρόσθεσε όμως ότι οποιαδήποτε επιλογή πιθανότατα θα πυροδοτούσε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, έναν πόλεμο που θα οδηγούσε σε «ένα επίπεδο καταστροφής που θα είναι άνευ προηγουμένου στην ισραηλινή ιστορία».

Σε κάθε περίπτωση, μετά από περίπου οκτώ μήνες μαχών, η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι σε θέση να μετακινεί τις δυνάμεις της όλο και πιο κοντά από τα σύνορα του Ισραήλ αναλόγως των αναγκών, σύμφωνα με αξιωματικό πληροφοριών της ισραηλινής αεροπορίας. «Κάθε πλευρά έχει μάθει για τις αδυναμίες της άλλης, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Την ίδια ώρα, όμως, οι δύο πλευρές προετοιμάζονται και είναι έτοιμες για οτιδήποτε συμβεί».