Επιχειρείν

Οι προκλήσεις των νέων μορφών πληροφόρησης – ESG Reporting

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν την περιβαλλοντική εταιρική και κοινωνική διακυβέρνηση

Μία από τις αλλαγές που έχουν λάβει χώραν τα τελευταία χρόνια στις υποχρεώσεις πληροφόρησης των επιχειρήσεων είναι η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν την περιβαλλοντική εταιρική και κοινωνική διακυβέρνηση (Environmental, Social, Governance -ESG Reporting). Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες καλούνται να ενημερώσουν σχετικά με συγκεκριμένες ενέργειές τους έχοντας ως απώτερο σκοπό την ανάδειξη του αποτυπώματος που αφήνουν όχι μόνο στο περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται, αλλά και ευρύτερα. Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, έχει φέρει στο προσκήνιο μια σειρά προκλήσεων, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν, ώστε η συγκεκριμένη μορφή πληροφόρησης να έχει τη μέγιστη δυνατή χρησιμότητα τόσο για τον πομπό όπως και για τον δέκτη.

Όπως σε κάθε νέα προσπάθεια, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, διαπιστώνεται έλλειψη τυποποίησης των συγκεκριμένων εκθέσεων αλλά και αυτών που εκδίδουν οι ελεγκτικοί οίκοι προς επιβεβαίωση των δημοσιοποιημένων πληροφοριών. Μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι φορείς, διεθνείς και εγχώριοι, δεν έχουν δημοσιοποιήσει απολύτως τυποποιημένα υποδείγματα για τις συγκεκριμένες εκθέσεις με αποτέλεσμα οι οργανισμοί που ετοιμάζουν τις συγκεκριμένες εκθέσεις να κινούνται βάσει της δικής τους οπτικής και αυτής που προσφέρουν σύμβουλοι που παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης αναφορικά με τη διαμόρφωσή τους. To γεγονός αυτό δυνητικά επηρεάζει το εύρος, αλλά και τον τρόπο παρουσίασης των συγκεκριμένων μορφών πληροφόρησης.

Σημαντικό ρόλο στη νέα προσπάθεια πληροφόρησης διαδραματίζουν τα δεδομένα που έχουν οι εταιρείες στη διάθεσή τους. Παράμετροι, όπως η διαθεσιμότητα, η ευρύτητα, η ποιότητα και η συσχέτιση των δεδομένων (επιχειρησιακών και αριθμητικών) παίζουν καταλυτικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των σχετικών εκθέσεων. Οι οργανισμοί καλούνται να συλλέγουν δεδομένα που αφορούν τη λειτουργία άμεσα συνεργαζόμενων φορέων ως προς αυτούς, όπως για παράδειγμα οι εκπομπές ρύπων των μελών της εφοδιαστικής αλυσίδας ή η κατανάλωση ρεύματος σημαντικών πελατών και προμηθευτών. Το γεγονός αυτό καθιστά τη διαδικασία συγκέντρωσης πληροφοριών πολύπλοκη, αλλά και χρονοβόρα. Επίσης, τονίζεται πως και σε εσωτερικό επίπεδο απαιτείται σημαντική καταβολή προσπάθειας για προετοιμασία και επεξεργασία δεδομένων σε εσωτερικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή παρατηρείται ενοποίηση συστημάτων πληροφόρησης ή και παραμετροποίηση του τρόπο αποτύπωσης και καταγραφής πληροφοριών προκειμένου αυτές να μπορούν να καταστούν λειτουργικές.

Βαρύνουσα σημασία για την αξιοπιστία των συγκεκριμένων εκθέσεων ως προς την προετοιμασία του περιεχομένου τους κατέχει η πολυπλοκότητα των δεδομένων. Η συγκεκριμένη παράμετρος επηρεάζει τον τρόπο και τον βαθμό προετοιμασίας των εν λόγω εκθέσεων, αλλά και τον τρόπο ελέγχου από τους ελεγκτικούς οίκους, οι οποίοι θα καλούνται ενυπόγραφα να παράσχουν διαβεβαίωση αναφορικά με την πληρότητα και την ακρίβεια των αναγραφόμενων στοιχείων. Καθίσταται επομένως σημαντικός ο τρόπος συλλογής και διαμόρφωσης των πληροφοριών αυτών, καθώς και η εκτέλεση των ελεγκτικών διαδικασιών περιστρέφεται τόσο γύρω από την ύπαρξη αυτών αλλά και γύρω από τα ηλεκτρονικά συστήματα από τα οποία αυτές προέρχονται. Μια τέτοια πραγματικότητα αναδεικνύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την αναγκαιότητα για εμβάθυνση στον έλεγχο των πληροφοριακών συστημάτων (ΙΤ Audit) των εταιρειών που θα παρέχουν στο κοινό τη συγκεκριμένη μορφή πληροφόρησης. Επίσης χρειάζεται να επισημανθεί ότι το σύνολο των προαναφερόμενων προκλήσεων σίγουρα θα αντικατοπτριστεί στον χρόνο που θα αφιερωθεί για την πραγματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών, καθώς και στο κόστος που θα επωμιστούν τα ελεγχόμενα μέρη.

Σε συνέχεια των προκλήσεων που έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα υπάρχουν και αυτές που αφορούν τη μακροχρόνια λειτουργικότητα της συγκεκριμένης προσπάθειας, καθώς και τη βελτίωσή της. Καθίσταται αναγκαία η προσπάθεια των αρμοδίων φορέων για συνεχή εξέλιξη της συγκεκριμένης έκθεσης πληροφόρησης τόσο ως προς την κατεύθυνση των πληροφοριών όσο και ως προς τον τρόπο ορθής αποτύπωσης. Καθώς η τεχνολογία και ο τρόπος εργασίας εξελίσσονται υπάρχουν παράμετροι και στοιχεία, τα οποία, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών, θα χρειαστεί να συμπεριληφθούν και στον τρόπο καταγραφής των επιδόσεών τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση η διαμόρφωση συγκεκριμένων προτύπων και μοντέλων πληροφόρησης οφείλει να προνοεί για εναλλακτικούς τρόπους πραγματοποίησης λειτουργικών και επιχειρησιακών διαδικασιών, ώστε να υφίσταται ένας σχετικός βαθμός προετοιμασίας αναφορικά με τις ανάγκες πληροφόρησης και δημοσιοποίησης.

Όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται χρόνος για την προσαρμογή των εταιρειών, ώστε να μπορέσουν ν' ανταποκριθούν στις σχετικές υποχρεώσεις πληροφόρησης. Απώτερος σκοπός είναι η παροχή πληροφοριών προς τους επενδυτές, έτσι ώστε αυτοί να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τη θέση των εταιρειών στο ευρύτερο περιβάλλον όπου εδράζονται και δραστηριοποιούνται. Επομένως, καθίσταται εξόχως κρίσιμης σημασίας ο προσδιορισμός των παραμέτρων εκείνων που είναι πιο ουσιαστικές για την αποτελεσματική, πλήρη και τεκμηριωμένη παρουσίαση των επιδόσεων και των στρατηγικών τους.

*ACCA, CPA (GR), Manager, Ελεγκτικές υπηρεσίες, KPMG Ltd