Περιβάλλον

Ρεκόρ παρατεταμένου καύσωνα τον Ιούνιο

Θερμό και μακρύ αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι - Επιστρέφουν τα 43άρια την ερχόμενη εβδομάδα

Υψηλές θερμοκρασίες έφερε μαζί του ο Ιούνιος, με το φαινόμενο να χαρακτηρίζεται ασυνήθιστο και πρωτόγνωρο.

Τα θερμά καλοκαίρια και οι καύσωνες αποτελούν φαινόμενα που συναντώνται συχνά σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ειδικά σε χώρες με μεσογειακό κλίμα όπως η Κύπρος. Αυτές οι κλιματικές συνθήκες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Ο υδράργυρος «κτύπησε κόκκινο», με τη θερμοκρασία να παραμένει κολλημένη για μέρες στους 44 βαθμούς, σημειώνοντας ρεκόρ παρατεταμένου καύσωνα και αλλεπάλληλων προειδοποιήσεων.

Στις 3 και στις 4 Ιουνίου εκδόθηκε κίτρινη προειδοποίηση, ενώ για τις 5, 6 και 7 Ιουνίου η προειδοποίηση ήταν πορτοκαλί, με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προειδοποιήσεων - το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Το πράσινο επίπεδο δεν αποτελεί κίνδυνο, ενώ από το χαμηλότερο, το κίτρινο, ξεκινά η πιθανότητα κινδύνου.

Το επίπεδο πορτοκαλί σημαίνει κίνδυνος. Υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές ή και ατυχήματα. Κατά το πορτοκαλί επίπεδο συστήνεται στο κοινό να είναι προσεκτικό, να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις του καιρού.

Έρχεται «καυτό» και δύσκολο καλοκαίρι

Θερμό και μακρύ αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι. Για διαδοχικές ημέρες, την περασμένη εβδομάδα, ο υδράργυρος κόλλησε στους 44 βαθμούς, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως πρωτόγνωρο.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Μιχάλης Μούσκος, εξήγησε ότι ουδέποτε καταγράφηκε κάτι αντίστοιχο μήνα Ιούνιο, δηλαδή τόσες συνεχόμενες ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Μούσκος, τον Ιούνιο του 2007 η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 43,3 βαθμούς, ενώ επτά χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2014, ο υδράργυρος ακούμπησε τους 43,1, και ακολουθεί το σημερινό ρεκόρ.

Επισήμανε ότι το πρωτόγνωρο δεν είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά το γεγονός ότι έχει παραμείνει η θερμοκρασία για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από τους 40 βαθμούς. «Είχαμε και παλαιότερα 40άρια τον Ιούνιο, αλλά την περασμένη Πέμπτη (6/6) η θερμοκρασία έφτασε στους 44, 5 βαθμούς. Τα προηγούμενα χρόνια οι υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούνιο ήταν μόνο για μια ημέρα».

Ερωτηθείς αν είναι φυσιολογικό αυτό το φαινόμενο απάντησε ότι δεν είναι, γιατί, με βάση τα κλιματολογικά στοιχεία που έχουν συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια, είναι αρκετά υψηλές οι θερμοκρασίες και συνήθως τις παρατηρούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Με την κλιματική αλλαγή τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν σιγά-σιγά, γίνονται πιο ασυνήθιστα και πρωτοφανή», ανέφερε.

Τη Δευτέρα, όπως είπε, η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στους 36 βαθμούς, ενώ μετά φαίνεται ότι θα σημειώσει ξανά άνοδο, με το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να φτάσει κοντά στους 42-43 βαθμούς.

Ερωτηθείς τι να περιμένουμε φέτος το καλοκαίρι, είπε ότι αυτό θα είναι μακρύ και θερμό. «Η εποχική πρόγνωση δεν μας δείχνει κάτι το ανησυχητικό για την περιοχή της Κύπρου, οι θερμοκρασίες θα είναι οι αναμενόμενες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μέρες καύσωνα. Το καλοκαίρι μας δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι ήπιο, εύχομαι να μην είναι το ίδιο με την περσινή χρονιά, που τον Ιούλιο καταρρίψαμε κάθε ρεκόρ καθώς καταγράφηκαν δεκαεπτά ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών».

Επισήμανε ότι είναι δύσκολο να εμπιστευθούν την εποχική πρόγνωση, καθώς είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει πολλές αδυναμίες και γι’ αυτό δεν μπορούν να πουν με ασφάλεια κάτι για το καλοκαίρι. «Τα σημάδια του φετινού καλοκαιριού με τον τρόπο που ξεκίνησε δεν είναι πολύ καλά. Κανονικά ο μέσος όρος για την περίοδο που διανύουμε είναι 33 βαθμοί για το εσωτερικό», είπε.

Σημείωσε ότι η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο ήταν τον Αύγουστο του 2010, με το θερμόμετρο να δείχνει 45,6 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις για αντιμετώπιση του καύσωνα

Ο καύσωνας είναι ένα φαινόμενο, κατά το οποίο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, συνήθως πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή και την περιοχή. Οι καύσωνες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, το περιβάλλον και την οικονομία.

Εξαιτίας αυτού το Υπουργείο Υγείας προέβη σε συστάσεις προς το κοινό με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αρνητικών συνεπειών από τον καύσωνα:

  • Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο, της άσκοπης διακίνησης και της βαριάς σωματικής άσκησης ή σωματικής εργασίας.
  • Ντύσιμο ελαφρύ με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, σε περίπτωση έκθεσης στον ήλιο.
  • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών και ροφημάτων με καφεΐνη. Συστήνεται η λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων).
  • Συστήνονται ελαφριά, μικρά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα, ειδικά κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον ιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Μην αφήνετε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι πιο ακόλουθες ομάδες:

  • Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι (ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους και δεν έχουν κάποιον για να τους βοηθήσει τις ημέρες του καύσωνα).
  • Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε εξωτερικούς χώρους και εσωτερικούς χώρους με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.
  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (βιομηχανικές περιοχές - καυσαέρια).
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακές παθήσεις, ηπατοπάθειες, πνευμονοπάθειες, παχυσαρκία, ψυχικές νόσους, άνοια, αλκοολισμό).
  • Άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα).
  • Γυναίκες κατά την κύηση.
  • Άτομα με αναπηρία.
  • Άτομα κοινωνικά απομονωμένα.