Τα διαπιστευτήρια της λυκοφιλίας Αθήνας - Άγκυρας
Από την τουριστική διπλωματία, στα γλυπτά του Παρθενώνα μέχρι το επιστέγασμα της αλληλοϋποστήριξης στον ΟΑΣΕ
Πέρασε μισός χρόνος από την υπογραφή της περιβόητης «Διακήρυξης των Αθηνών», στις 7 Δεκεμβρίου 2023, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα σήματα που εκπέμπουν οι δυο κυβερνήσεις και κυρίως η κατευναστική στάση των Αθηνών ενισχύουν την ανησυχία εκείνων που πιστεύουν ότι στον βωμό της «θετικής ατζέντας» το Κυπριακό και συνάμα η τύχη ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού θυσιάστηκε ως άλλη Ιφιγένεια εν Αυλίδι.
Ακολουθούν μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις, που το τελευταίο διάστημα καταδεικνύουν ότι η επαναπροσέγγιση μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας διευρύνεται σε πολλαπλούς οικονομικο-πολιτιστικούς τομείς την ώρα που σε στρατηγικό επίπεδο οι επιδιώξεις και η αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν αναλλοίωτες.
Τουριστική διπλωματία
Συνολικά 50.000 Τούρκοι τουρίστες αναμένεται να ταξιδέψουν την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αφορμή είναι οι διακοπές για το Μπαϊράμι, οι οποίες, λόγω και της επιπλέον αργίας που έδωσε ο Ερντογάν στους εργαζομένους, διαρκούν από τις 15 ώς τις 23 Ιουνίου. «Εννέα ημέρες αργίας και η Ελλάδα είναι καλύτερη σε υπηρεσίες, αλλά και φθηνότερη», αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα. Στην Αθήνα «βλάστησαν» μάλιστα το τελευταίο διάστημα υποκαταστήματα, στα οποία εκδίδονται τουρκικές βίζες... (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από την Αθήνα).
Η κίνηση ματ με Γλυπτά Παρθενώνα
Με διθυραμβικούς τίτλους και άρθρα πολλά ελλαδικά ΜΜΕ εκθείαζαν μέσα στη βδομάδα τη στάση της Τουρκίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ουσιαστικά, η Άγκυρα αρνήθηκε την ύπαρξη οθωμανικού φιρμανιού που δήθεν δόθηκε στον Έλγιν για μεταφορά των Γλυπτών στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει ουσιαστικά κατάρριψη του βασικού επιχειρήματος του Βρετανικού Μουσείου για να κρατά εγκλωβισμένα τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η προϊσταμένη του Τμήματος Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, δήλωσε πως η χώρα της στηρίζει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα πολλά χρόνια και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Εγώ ανυπομονώ να δω την ημέρα που τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα σμίξουν με τον ουρανό που τους αξίζει σε εκείνο το καταπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης». Την ώρα που οι δηλώσεις της αναμεταδίδονταν σε πολλά ελλαδικά ΜΜΕ, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Νταλαμάν, απέναντι στη Ρόδο, ένα τουρκικό αεροσκάφος, αφού μπήκε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε στον άξονα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με κατεύθυνση τον Κόλπο της Σύρτης.
Υποκρισία για Σχολή της Χάλκης
Ο Ερντογάν έλαβε πριν από ένα μήνα την απόφαση να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, προκαλώντας διπλωματική αμηχανία στην Αθήνα. Παράλληλα, όμως, πριν από μερικές ημέρες στον τουρκικό Τύπο διακινήθηκαν σενάρια για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπου γίνεται λόγος για κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, με στόχο το άνοιγμά της. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Karar, με τίτλο «Έκπληξη στη Θεολογική Σχολή», αναφέρει ότι στις 29 Μαΐου, ο Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Γιουσούφ Τεκίν, επισκέφθηκε τη Σχολή και «συναντήθηκε με τους αρμόδιους του Πατριαρχείου και της ρωμαίικης κοινότητας». Ο ισχυρισμός του Τούρκου Υπουργού Παιδείας Γιουσούφ -πως ο ίδιος θα ήθελε να δει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ανοιχτή- θα πρέπει να ερμηνευτεί πάντως εκτός κάδρου της «ελληνοτουρκικής φιλίας», αλλά σαν κίνηση που έχει ως βασικό αποδέκτη τις ΗΠΑ και τις επικρίσεις που ασκούν στην Άγκυρα μέσω εκθέσεων για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Συμμετοχή Τουρκίας στα Ποσειδώνια
Στη συμμετοχή της Τουρκίας στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Dirilis Postasi, ενώ και το τηλεοπτικό δίκτυο TRT φιλοξένησε σχετικό ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Dirilis Postasi, στη διεθνή έκθεση των Ποσειδωνίων συμμετείχαν 14 τουρκικές εταιρείες σε ένα εθνικό περίπτερο έκτασης 400 τ.μ., που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Πλοίων, Σκαφών και Υπηρεσιών (GYHİB). Μαζί με τους μεμονωμένους συμμετέχοντες ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών που συμμετέχουν στα Ποσειδώνια φτάνει τις 69.
Σύμφωνα με ελλαδικά ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, Çağatay Erciyes, σχολιάζοντας τη συμμετοχή εταιρειών από την Τουρκία στα Ποσειδώνια, ανέφερε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή τουρκικών εταιρειών που έχει συμμετάσχει ώς σήμερα σε διεθνή ναυτιλιακή έκθεση και έσπευσε να προσθέσει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον ναυτιλιακό τομέα στην διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Cem Seven, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πλοίων, Σκαφών και Υπηρεσιών (GYHİB), δήλωσε ότι «η ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», αναφέροντας ότι «τουρκικές εταιρείες που εκπροσωπούνται στην έκθεση έχουν επίσης καλές σχέσεις με ελληνικές εταιρείες του κλάδου, καθώς η Τουρκία εξάγει ναυτιλιακό εξοπλισμό στην Ελλάδα».
Το επιστέγασμα της φιλίας
Επιστέγασμα αυτής της «επίθεσης φιλίας αποτελεί αλληλοϋποστήριξη που παρέχουν Τουρκία και Ελλάδα στους εκατέρωθεν υποψηφίους τους για θέσεις στον ΟΑΣΕ. Με επιστολή τους ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν προς τον ΟΑΣΕ δηλώνουν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για τη θέση του ΓΓ του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για τη θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR).
Τεχνική καρότο και μαστίγιο
Και ενώ όλα τα πιο πάνω μπορεί να δίνουν την εικόνα ενός «γαμήλιου ταξιδιού» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η Άγκυρα επί της ουσίας χρησιμοποιεί την τακτική καρότο και μαστίγιο προκειμένου να διαφυλάξει τα επεκτατικά εθνικά της συμφέροντα. Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε τις προάλλες ένα περίεργο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο οι «αναβαθμισμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα σενάρια στην περιοχή του Αιγαίου». Οι Τούρκοι γράφουν ότι «με την επικύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από το ελληνικό Κοινοβούλιο, στις 13 Μαΐου, οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση σε τρεις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ήδη λειτουργούν». Γίνεται ειδική αναφορά στη Σούδα, στον Βόλο, στο Λιτόχωρο και την Αλεξανδρούπολη.