Υγεία

Κατάθεση θεμέλιου λίθου για την αναβάθμιση και επέκταση της ΜΕΝΝ

Το όραμα του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα γίνεται επιτέλους πραγματικότητα

Ιστορική στιγμή για τον Σύνδεσμο Μωρά Θαύματα, τα πρόωρα μωρά, τις οικογένειές τους και το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, αποτέλεσε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την αναβάθμιση και επέκταση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), στο Νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία.

Τον θεμέλιο λίθο κατέθεσε την Τετάρτη 12 Ιουνίου, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, Υπουργοί, Βουλευτές, όπως και κρατικοί αξιωματούχοι που συνέβαλαν στην υλοποίηση της νέας ΜΕΝΝ.

13.6. ΜΩΡΑ ΘΑΥΜΑΤΑ 2.jpg

«Δεν έχω λόγια να εκφράσω τη συγκίνηση, τη χαρά και την ικανοποίησή μου, βλέποντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταθέτει τον θεμέλιο λίθο», δήλωσε με περηφάνια η Πρόεδρος του Συνδέσμου Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη. «Με δεδομένο ότι η επίτευξη ενός στόχου όπως ο σημερινός, αποτελεί την υλοποίηση του οράματος που τέθηκε με την ίδρυση του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα, υποσχόμαστε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή μέχρι την τελική ολοκλήρωση του έργου και ταυτόχρονα θα είμαστε, όσο υπάρχει το κοινωνικό πρόβλημα που ονομάζεται προωρότητα, ενεργοί στο πλευρό των μικρών αυτών μαχητών και των οικογενειών τους βοηθώντας με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε ούτως ώστε να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγο της πρόωρης γέννησης τους», διαβεβαίωσε.

Η κ. Μεγαλέμου ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανού, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρα Χριστίνα Γιαννάκη, και τον ευρωβουλευτή και πρώην Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, για τη βοήθεια και τη στήριξή του καθώς και τον ΟΚΥπΥ για την άριστη συνεργασία. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την ομάδα των Μελετητών/Συμβούλων που εργάστηκαν για την ετοιμασία των σχεδίων με βάση τις οδηγίες του ΟΚΥπΥ και του Γενικού Ελεγκτή για να παραδοθούν στο κράτος μέσω του Συνδέσμου υπό μορφή δωρεάς. Ακόμη, το αρχιτεκτονικό γραφείο Άθως Δίκαιος και Συνεργάτες που ετοίμασαν τα σχέδια της ΜΕΝΝ τα οποία δόθηκαν υπό τύπου δωρεάς στον ΟΚΥπΥ, το Αρχιτεκτονικό γραφείο Ι&Α Φιλίππου και την εταιρεία GEMAC, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς για την ολοκλήρωση του έργου.

13.6. ΜΩΡΑ ΘΑΥΜΑΤΑ 3.jpg

Η κ. Μεγαλέμου, μίλησε και εκ μέρους της κ. Στέλλας Κυριακίδου εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της γιατί τα Μωρά Θαύματα αγκαλιάστηκαν από όλους. «Τίποτε όμως δεν γίνεται μόνο του. Χρειάζεται τεράστια επιμονή, θέληση και υπομονή», είπε η κ. Κυριακίδου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στην Πρόεδρο του Συνδέσμου και τα μέλη του ΔΣ για το σπουδαίο έργο που επιτελούν.

Ορόσημο χαρακτήρισε την ημέρα ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥΠΥ Κύπρος Σταυρίδης, συγχαίροντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας που δίνει σκληρή και καθημερινή μάχη με τους γονείς για τα πρόωρα παιδιά. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Σύνδεσμο Μωρά Θαύματα και ιδιαίτερα την Πρόεδρό του Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλιδη, για την σημαντική συμβολή τους.

Τη συγκίνησή της εξέφρασε και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία χαρακτήρισε τη μονάδα ως το λιμάνι της χώρας μας για την εξιδεικευμένη παροχή φροντίδας των νεογνών, ενός τόσο ευάλωτου πληθυσμού που η επιβίωση και ομαλή ανάπτυξη συνδέονται άρρηκτα με την κατάσταση της υγείας αλλά και τη ψυχολογία των οικογενειών τους. Η Δρ Γιαννάκη ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό και τη διεύθυνση της Μονάδας για την ακούραστη δουλειά τους, αλλά και τον Σύνδεσμο Μωρά Θαύματα για τη μεγάλη συνεισφορά του.

13.6. ΜΩΡΑ ΘΑΥΜΑΤΑ 4.jpg

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη Μονάδα, που αποτελεί το μόνο παγκύπριο κέντρο νοσηλείας νεογνών, ένα κέντρο αναφοράς και αριστείας για όλα τα πρόωρα μωρά. «Σήμερα θεμελιώνουμε με αισθήματα χαράς, περηφάνιας και συγκίνησης μια σημαντική μέρα για τη χώρα μας», είπε. «Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα, δεν επιτελεί απλά φιλανθρωπικό έργο, είναι πολύ περισσότερα. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα και χρειάζονται στήριξη και ουσιαστική. Η επιμονή και η μεγάλη αγάπη τους, έχουν καταφέρει να βάλουν την προωρότητα στον χάρτη του εθελοντισμού», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, συγχαίροντας θερμά τα μέλη του.

Η αναβάθμιση της Μονάδας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με βάση διεθνή πρότυπα, έτσι όπως την οραματίστηκε ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα, θα έχει τη δυνατότητα:

  • Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα στενότητας χώρου.
  • Να δημιουργηθεί ευρύχωρο δωμάτιο θηλασμού με σωστές προδιαγραφές.
  • Να δημιουργηθεί δωμάτιο οικογενείας.
  • Να γίνει αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων που να επιτρέπει στους γονείς να έχουν παρουσία δίπλα από τα μωρά τους όσες ώρες το επιθυμούν.
  • Το προσωπικό της Μονάδας να εργάζεται σε ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Η ΜΕΝΝ, συνολικού κόστους πέραν των 6,5 εκ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.

13.6. ΜΩΡΑ ΘΑΥΜΑΤΑ 5.jpg