To Φεστιβάλ «Ειρηνική Συνύπαρξη» του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου

Σας καλωσορίζω και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στο ετήσιο φεστιβάλ του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου «Ειρηνική Συνύπαρξη». Το φεστιβάλ αυτό φέρνει όλες τις κοινότητες της χώρας μας μαζί σε μία κοινή προσπάθεια και δημιουργία. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιπροσωπεύονται, καθώς και όλες οι άλλες κοινότητες.

Πριν από 17 χρόνια ο Σύνδεσμός μας γιόρτασε τα εξηντάχρονα της WFUNA, που ανήκαμε στην Εκτελεστική Επιτροπή της, από το 2015 είχα την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος της μέχρι το 2022 και από το 2022 Επίτιμος Πρόεδρος. Η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΟΗΕ, εν τω μεταξύ, συνεχίζεται. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατορθώθηκε δυστυχώς ακόμη να αναδιοργανωθεί. Αντίθετα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετετράπη σε Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο είναι όργανο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και συνεδριάζει καθ’ ολόκληρον τον χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι το νέο αυτό όργανο του ΟΗΕ θα συμβάλει στην καλύτερη προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον πλανήτη μας. Ο δέκατος όγδοος χρόνος της λειτουργίας του Συμβουλίου είχε ακόμη ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τώρα έχουμε πάντα το πρόβλημα των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, το γενικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής και τις επικίνδυνες φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Επίσης, το τεράστιο πρόβλημα των τζιχαντιστών. Τα εγκλήματα που γίνονται καθημερινά σχεδόν σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι πάντα μαζί μας. Ας ελπίσουμε ότι το Συμβούλιο θα ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Το πλέον καυτό πρόβλημα στην περιοχή μας παραμένει το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν φαίνεται να βαίνει προς τη λύση του. Επίσης, το πρόβλημα της επιθετικότητας της Τουρκίας, που καθίσταται συνεχώς περισσότερο επικίνδυνο.

Η χώρα μας παρακολουθεί με αγωνία όλες τις προσπάθειες για αναδιοργάνωση του ΟΗΕ που, όμως, παραμένουν στο χαρτί και προσμένει σε μια δίκαιη και διαρκή λύση του προβλήματός της στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ. Του προβλήματός της που αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες για την επίλυσή του.

Ο Σύνδεσμός μας εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην WFUNA, στην ηγετική πυραμίδα της οποίας πάντα μετέχει. Από τη άλλη μεριά, προσπαθούμε με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που έχουμε να επιζήσουμε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που εργάστηκαν για τη διοργάνωση και επιτυχία αυτού του Φεστιβάλ, ιδιαίτερα τη γυναίκα μου, Κλαίλια Θεοδούλου, που είχε και φέτος τη κύρια ευθύνη και το βάρος της διοργάνωσης, καθώς και τον ταμία μας, Μιχάλη Μιχαήλ και τη γραμματεία του γραφείου μου και του Συνδέσμου. Τον Δήμαρχο κύριο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου που μας παραχώρησαν το Πάρκο αυτό, καθώς και τον Δήμαρχο γι’ ακόμη μια φορά που μας προσφώνησε, την Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Αλίκη Στυλιανού που ευγενώς αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας να προσφωνήσει το Φεστιβάλ μας, τα συγκροτήματα που έλαβαν μέρος και το συντονιστή μας κ. Γιώργο Νικολάου, την UNFICYP, τους Πρέσβεις, τους διπλωμάτες, δικούς μας και ξένους, και τις ξένες Πρεσβείες καθώς και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.