Υποβάθμιση της στρατιωτικής ισχύος

Η στρατιωτική ισχύς (ΣΙ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), η οποία είναι ημικατεχόμενη από την Τουρκία επί μισό αιώνα και τελεί υπό την άμεση απειλή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ), είναι αδικαιολόγητα αποδυναμωμένη και πρέπει να ενισχυθεί επειγόντως.

Κύρια αιτία αποδυνάμωσης της ΣΙ, κατά την άποψή μου, είναι η έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια από τις κυβερνήσεις της ΚΔ και τις ηγεσίες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων, που δεν συνειδητοποιούν στον βαθμό που θα έπρεπε την επικινδυνότητα της τουρκικής στρατιωτικής απειλής και υποτιμούν την αξία της ΣΙ με συνέπειες:

  1. Την περιορισμένη δυνατότητα αυτοάμυνας της Κ.Δ. Η μεγάλη συμπίεση των προϋπολογισμών άμυνας για παρατεταμένο χρόνο και η μεγάλη μείωση της στρατιωτικής θητείας επηρέασαν το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) στους τομείς των εξοπλισμών, της επάνδρωσης, της ετοιμότητας, της ταχείας αντίδρασης και της αμυντικής επάρκειας. Η παρούσα κυβέρνηση δεν τήρησε την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της ΚΔ (ΠτΔ) για αύξηση του προϋπολογισμού (ΠΥ) της άμυνας σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ. Για το 2024 παρέμεινε στο 1,8%, όταν η Ελλάδα λόγω της τουρκικής απειλής διέθεσε το 3,54%. Πέραν τούτου, η Κυβέρνησή μας στην ημικατεχόμενη Κύπρο μείωσε αδικαιολόγητα το ποσοστό των εισφορών για την άμυνα από 30% στο 17% και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι το σχετικό νομοσχέδιο μείωσης των εισφορών καταψηφίστηκε μόνο από δύο βουλευτές ενός κόμματος. Αυτό καταδεικνύει ότι η Κυβέρνησή μας και η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τη βαθιά ανησυχία του λαού για την ασφάλεια και δεν δίδουν τη βαρύτητα που θα έπρεπε στην τουρκική απειλή (εχθρός εντός των πυλών-στόχος ο έλεγχος όλης της Κύπρου) και στις κρίσιμες ανάγκες εξοπλισμού της ΕΦ. Οι ΤΔΚ λόγω της μεγάλης δύναμης τους (40.000), της πλήρους επάνδρωσής τους (άνω του 100%), της προωθημένης διάταξής τους εντεύθεν του Πενταδακτύλου σε πεδινό έδαφος, της συγκρότησής τους με μηχανοκίνητους σχηματισμούς και της εγγύτητας των αεροναυτικών βάσεων της Τουρκίας, έχουν την δυνατότητα να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά των ελευθέρων περιοχών, προς εξυπηρέτηση του πολιτικού στόχου της Τουρκίας να αναγκάσει τους Έλληνες να αποδεχθούν λύση τουρκικών όρων στο Κυπριακό με την απειλή ή χρήση της στρατιωτικής ισχύος (στρατηγική του εξαναγκασμού). Οι ανάγκες εξοπλισμού της ΕΦ είναι πολύ μεγάλες, όπως διαπιστώνεται και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠτΔ και είναι αντιφατικό να μειώνονται οι εισφορές για την άμυνα. Μία από τις 26 προτάσεις του για την άμυνα/ασφάλεια είναι «ο εκσυγχρονισμός ή αντικατάσταση παλαιών οπλικών συστημάτων και προμήθεια καινούργιων σύγχρονης τεχνολογίας με προτεραιότητα το ΠΝ και την ΠΑ». Σε μία κρίση ουδείς θα προστρέξει σε βοήθειά μας αν εμείς δεν ασκήσουμε αποτελεσματικά το δικαίωμα της αυτοάμυνας.
  2. Την περιορισμένη δυνατότητα σύναψης αμυντικών συμμαχιών. Οι αμυντικές συμμαχίες, εκτός από την απαίτηση ύπαρξης κοινών συμφερόντων, απαιτούν και κοινή συνεισφορά στην ασφάλεια, κυρίως με τη διάθεση αεροναυτικών δυνάμεων. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΜ), αντιμετωπίζουν κοινό εχθρό την Τουρκία και το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου (ΔΕΑΧ) είναι απαραίτητο να αναβιώσει. Απαιτείται πολιτική βούληση και πίστη στην αξία του ΔΕΑΧ από τις κυβερνήσεις Ελλάδας-Κύπρου. Η KΔ να ενισχύσει τις αεροναυτικές δυνάμεις της και τις υποδομές υποστήριξης στο έδαφός της του ΠΝ και ΠΑ της Ελλάδας και ο ΠτΔ να θέτει την αναβίωση του ΔΕΑΧ ως ύψιστης προτεραιότητας θέμα στη συνεργασία του με την ελληνική Κυβέρνηση. Η Ελλάδα, η οποία ενίσχυσε τις αεροναυτικές δυνάμεις της, να προχωρήσει σε συνεργασία με την ΚΔ στην αναβίωση του ΔΕΑΧ, που ουσιαστικά συνιστά προπαρασκευή από την ειρήνη για να είναι πρακτικά δυνατή και αποτελεσματική η συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύσει την ΚΔ αν δεχθεί νέα τουρκική επίθεση. Αν χαθεί η Κύπρος, θα υποστούν θανάσιμο πλήγμα και τα συμφέροντα της Ελλάδας.
  3. Την περιορισμένη διπλωματική δυνατότητα της ΚΔ. Η ΚΔ υιοθέτησε ως λύση του Κυπριακού τη ΔΔΟ, που επέβαλαν η Βρετανία και η Τουρκία και υπέκυψε στην απαίτηση της τελευταίας να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις το κυπριακό κράτος μετά τη λύση του Κυπριακού (σύγκλιση των διακοινοτικών συνομιλιών, όρος του σχεδίου Ανάν).

Για την επιβίωση της ΚΔ και του κυπριακού Ελληνισμού απαιτείται επειγόντως αναθεώρηση του εθνικού στόχου στο Κυπριακό (να εγκαταλειφθεί η λύση ΔΔΟ), ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της ΚΔ (Εθνική Φρουρά - ΔΕΑΧ) και καλλιέργεια αγωνιστικού φρονήματος. Η ελληνική Κυβέρνηση ας ανταποκριθεί στην αγωνιώδη πασχαλινή έκκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου προς τη Μητέρα Πατρίδα, για κοινή δράση σε όλα τα μέτωπα με σκοπό την προώθηση του εθνικού μας θέματος: «Η υπερτρισχιλιετής ελληνική παρουσία μας στην Κύπρο μάς δίνει το δικαίωμα να απαιτούμε τη συμπαράταξη ολόκληρου του έθνους». Στην επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «η αναβίωση του ΔΕΑΧ είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωσή μας». Προφανώς το ΝΑΤΟ δεν ευνοεί την αναβίωσή του, αλλά για την ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να πρυτανεύουν τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού, που εξυπηρετούνται με την αναβίωση του ΔΕΑΧ και την αναβάθμισή του σε άρτια αμυντική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου.

*Αντιστράτηγος ε.α.