Επιχειρείν

Μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την προκήρυξη γαλλικών εκλογών

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με το χρηματιστήριο στο Παρίσι να σημειώνει τη χειρότερη εβδομαδιαία απόδοσή του από τον Μάρτιο του 2022, εξανεμίζοντας τα κέρδη που κατέγραφε εντός του 2024 λόγω των ανησυχιών για τις επικείμενες πρόωρες βουλευτές εκλογές στη Γαλλία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή εξέπληξε τη Γαλλία, προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου, με δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, αφού το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων από την κεντρώα συμμαχία του.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε με σημαντική πτώση 2,7%, ενώ σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 6,2%.

Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο πραγματοποίησε βουτιά 2,8%, ενώ η Φρανκφούρτη σημείωσε σημαντική πτώση 1,4%. Εκτός της Ευρωζώνης, το Λονδίνο περιόρισε τις απώλειες του στο 0,2%.

Η αναλύτρια της πλατφόρμας συναλλαγών της εταιρείας XTB, Kathleen Brooks, δήλωσε ότι "μεγαλύτερη μεταβλητότητα" θα μπορούσε να υπάρξει ενόψει του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών.

"Ο κίνδυνος νίκης της Μαρίν Λεπέν και η μετατόπιση της εξουσίας στο κοινοβούλιο της Γαλλίας προς τη σκληρή δεξιά τροφοδοτεί το ξεπούλημα των γαλλικών μετοχών και ιδιαίτερα το ξεπούλημα των γαλλικών τραπεζών", πρόσθεσε.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΥΠΕ