Βάσος Μελαναρκίτης
Έπαιξε 15 χρόνια ποδόσφαιρο και πανηγύρισε 6 πρωταθλήματα, μια φορά πήρε νταμπλ και έξι σούπερ καπ, την ίδια ώρα που είχε και σημαντική προσφορά στην εθνική ομάδα
Από τους κορυφαίους παίκτες της Ανόρθωσης στη δεκαετία του ’90, που κατακτούσε τίτλους, αλλά και της εποχής του, ήταν χωρίς αμφιβολία ο Βάσος Μελαναρκίτης, ο οποίος έφυγε πανηγυρίζοντας και τίτλο με τον Απόλλωνα.
Ο Β. Μελαναρκίτης ήταν ένα μηχανάκι στη μεσαία γραμμή, με πολλά τρεξίματα και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, μπορούσε να σταματά εν τη γενέσει τους τις αντίπαλες επιθέσεις όσο και να δημιουργεί, ενώ είχε και το γκολ, σημειώνοντας και κάποια πολύ καθοριστικά τέρματα. Ένας παίκτης δουλευτής στο γήπεδο και άριστος χαρακτήρας, που κέρδισε τον κόσμο της Ανόρθωσης, ήταν το αγαπημένο παιδί της κερκίδας. Είναι από τους κορυφαίους της εποχής του και αυτό λένε και οι αριθμοί, αφού ο Βάσος έπαιξε 15 χρόνια ποδόσφαιρο και πανηγύρισε 6 πρωταθλήματα, μια φορά πήρε νταμπλ και έξι σούπερ καπ, την ίδια ώρα που είχε και σημαντική προσφορά στην εθνική ομάδα.
Ο Β. Μελαναρκίτης ήταν από μικρός Ανορθωσιάτης και έτσι στα 12 του χρόνια εγγράφεται στην ομάδα, και στα 16 του, το 1988, ο Λάκης Πετρόπουλος θα τον προωθήσει στην πρώτη ομάδα. Η στρατιωτική θητεία σταμάτησε προσωρινά την ανέλιξή του και επανήλθε δριμύτερος το 1991. Αφού χάθηκαν στις λεπτομέρειες κάποια πρωταθλήματα το 1994-95 θα έλθει ο τίτλος για την Ανόρθωση μετά από 33 χρόνια, με τον Μελαναρκίτη να είναι βασικός αμυντικός χαφ στην ομάδα. Στην Ανόρθωση τότε ήταν οι: Ν. Παναγιώτου, Σιημητράς, Γκόκιτς, Μαγκτί, Σάπουριτς, Ασσιώτης, Σώζος, Α. Παναγιώτου, Χ. Χαραλάμπους, Χρ. Κίττος, Ππούνας, Τσαγγάρης, Ρίζος, Κ. Σταύρου, Θωμά. Ακολούθησαν μετά οι συνεχόμενοι τίτλοι με τον Ντούσαν Μιτόσεβιτς στον πάγκο. Μάλιστα για τον Βάσο το πιο καθοριστικό τέρμα στην καριέρα του ήταν εναντίον της Ομόνοιας στο Μακάρειο το 1997-98, στο ντέρμπι τίτλου, ισοφαρίζοντας την Ομόνοια που προηγείτο, έχασε και πέναλτι, και η Ανόρθωση ήθελε ένα βαθμό για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου.
Ο Βάσος Μελαναρκίτης έπαιξε από το 1991-2001 στην Ανόρθωση, πήγε για δύο χρόνια στον Απόλλωνα το 2001-03 και... ξανάκανε το ίδιο δρομολόγιο, ένα χρόνο στην Ανόρθωση (2003-04) και δύο στον Απόλλωνα (2004-06). Πήρε 5 πρωταθλήματα με την Ανόρθωση (1995, 1997, 1998, 1999, 2000), ένα κύπελλο (1998 που ήταν ντάμπλ) και 4 Ασπίδες (1995, 1998, 1999, 2000). Στην «Κυρία» κατέγραψε 262 συμμετοχές και πέτυχε 33 τέρματα. Στον Απόλλωνα πήρε ένα πρωτάθλημα (2005-06) σε μια εποχή που έπαιζαν και οι Σβαλόφσκι, Σ. Αυγουστής, Αντόνε, Μιχάλσκι, Σόσιν, Πάιβα, Κρ. Θεοφίλου, Α. Σολωμού, Δημητρίου κ.ά. Στην Ανόρθωση την εποχή των συνεχών τίτλων είχε για συμπαίκτες και τους Β. Μιχαήλοβιτς, Κρισμάρεβιτς, Μιλίνκοβιτς, Π. Νεοκλέους, Δ. Ιωάννου, Σ. Γιοβάνοβιτς, Φουκαρή, Κοτσώνη, Π. Ηλία, Τόμιτς, Γ. Οκκά, Γ. Εγκωμίτη, Λ. Λουκά, Μ. Νεοφύτου, Π. Ανδρέου, Λ. Λάμπρου, Γ. Ιωσηφίδη, Κ. Χαϊλή κ.ά.
Στα 34 του χρόνια αποχώρησε από τα γήπεδα με τον τίτλο που πήρε στον Απόλλωνα. Σπουδαία καριέρα έκανε όμως και στην Εθνική, την εποχή που η Ανόρθωση έπαιρνε τίτλους. Έχει 33 επίσημες συμμετοχές και δύο τέρματα στην Εθνική, στην οποία ήταν μέλος στη μεγάλη της επιτυχία, τη νίκη με 3-2 επί της Ισπανίας, το 1998 στο «Α. Παπαδόπουλος». Στα τελευταία χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε με την ίδια επιτυχία και ως κεντρικός αμυντικός. Άλλα δύο αδέλφια του, ο Ανδρέας και ο Φίλιππος, πέρασαν από την Ανόρθωση, με τον πρώτο να παίζει και στον Ολυμπιακό. Μια σπουδαία καριέρα για τον Βάσο Μελαναρκίτη, που αγωνίστηκε και σε πολλά ευρωπαϊκά παιχνίδια με την Ανόρθωση.