Κόστος Ζωής

Ο καύσωνας παρατείνεται «καίγοντας» και το πορτοφόλι μας

Η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, που λήγει τέλος Ιουνίου

Με τη θερμοκρασία στο κόκκινο υποδεχθήκαμε το φετινό καλοκαίρι, η οποία συνεχίζει απτόητη την ανοδική της πορεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο καύσωνας θα δώσει το «παρών» και κατά τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού, αφού οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει και ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται σε κάθε σημείο του. Ο παρατεταμένος καύσωνας, που σημειώνεται από αρχές Ιουνίου και στην Κύπρο, εκτός από δυσφορία στην αναπνοή, στη μετακίνηση και στην εργασία, δημιουργεί το ίδιο και στην τσέπη μας.

Οι τιμές του ρεύματος εν μέσω καύσωνα δεν είναι σύμμαχοι του πορτοφολιού μας, αντίθετα το «καίνε», αφού η αύξηση της τιμής στον λογαριασμό ανέρχεται στο 12% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα σχεδόν διπλάσια είναι η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος φέτος τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι.

Και ενώ τέλος Ιουνίου λήγει η επιδότηση του ρεύματος, το Υπουργείο Οικονομικών μελετά την επέκταση της επιδότησης ρεύματος για τους δύο επόμενους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, κατά τους οποίους προβλέπονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σημειώνεται ότι η επιδότηση στην αύξηση του κόστους ενέργειας που προκύπτει από τον Ιούνιο 2022 καλύπτει οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες και γίνεται με κλιμακωτό τρόπο στη βάση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχεδόν διπλάσια καταγράφεται η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον περσινό, ενώ κατά 12% αυξημένος είναι ο λογαριασμός της ΑΗΚ φέτος σε σχέση με πέρυσι

Αυξημένες τιμές

Όπως αναφέρει στη «Σ» η εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Χριστίνα Παπαδοπούλου, «ο συνολικός λογαριασμός ενός οικιακού καταναλωτή με κατανάλωση 800 kwh ανά διμηνία, με καταμέτρηση τον μήνα Ιούνιο 2024, υπολογίζεται στα 239 ευρώ (30 σεντ την κιλοβατώρα συμπ. ΦΠΑ)». Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι «το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 1,5% από τον αντίστοιχο ενδεικτικό λογαριασμό του προηγούμενου μήνα και σε σχέση με δυο μήνες προηγουμένως κατά 2%», εξηγώντας ότι «η αύξηση οφείλεται στην αύξηση του κόστους καυσίμου και στην τιμή των δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων».

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, «σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένος κατά 12%, σε σχέση με δυο χρόνια προηγουμένως είναι μειωμένος κατά 1%, ενώ σε σχέση με τρία χρόνια προηγουμένως σημειώθηκε αύξηση 37% λόγω του κορωνοϊού, όταν οι τιμές των καυσίμων είχαν πέσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα».

Διπλάσια κατανάλωση

Μαζί με την άνοδο του υδραργύρου, αύξηση καταγράφει και η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως αναφέρει στη «Σ» η εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Χαρά Κουσιάπα, «για φέτος η υψηλότερη ζήτηση καταγράφηκε την Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2024, στα 1147 MW, στις 14:00, ενώ την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024, ήταν στα 1113 MW στις 16:00. Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για συνεχόμενες μέρες και για πολλές ώρες μέσα στη μέρα, έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλή ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, που αντιστοιχεί σε επίπεδα ζήτησης μήνα Ιουλίου», συμπληρώνει. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι «την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, η ζήτηση κατά τη μεσημβρινή περίοδο 14:00-16:00 αναμενόταν να κυμανθεί στα επίπεδα της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, δηλαδή μεταξύ 1110-1150 MW. Κατά τη μεσημβρινή περίοδο οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα υπάρχει μέγιστη παραγωγή από ΦΒ περίπου 550 MW και 560-600 MW παραγωγή από συμβατικές μονάδες», προσθέτει.

«Να σημειώσουμε ότι κατά την περσινή χρονιά είχε καταγραφεί η μέγιστη ζήτηση στις 24 Ιουλίου 2023, στα 1243 MW, στις 14:30, ενώ σε αντίστοιχη περσινή περίοδο τον μήνα Ιούνιο η μέγιστη ζήτηση κυμαινόταν από 696 ΜW, στις 6 Ιουνίου 2023, μέχρι 730 ή και 735 γύρω στα μέσα Ιουνίου», καταλήγει η κ. Κουσιάπα.