Πολιτισμός

ART AERI: Αχιλλέας Δρούγκας

Ο Αχιλλέας Δρούγκας, σπουδαίος δημιουργός, γεννήθηκε το 1940 στον Πειραιά. Σπούδασε χαρακτική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1966 πήρε κρατική υποτροφία για να μελετήσει τη διακόσμηση των λαϊκών σπιτιών της Δυτικής Μακεδονίας και το 1970-1973 με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο κοντά στους Α. Gross και Β. Dos Santos. Το 1974 ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική και το 1978 κάνει την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται στη Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Πιερίδη και σε πολλές συλλογές σε όλον τον κόσμο. Χαρακτικά του βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Βικτώρια και Άλμπερτ, Λονδίνο, Εθνικό Μουσείο Ουαλίας, Εθνική Πινακοθήκη, Παρίσι και άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και Η.Π.Α. Έχει εκθέσει ζωγραφική σε διάφορες Γκαλερί της Ευρώπης και της Αμερικής.

Είναι μέλος του ΕΕΤΕ και του Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης και είχε επιλεγεί να εμπλουτίσει με έργα του τη συλλογή ζωγραφικής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.

Το 1974 άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με την ελαιογραφία, κινείται στα πλαίσια των μεταμοντέρνων τάσεων και δημιουργεί υπερρεαλιστικές συνδέσεις αινιγματικού χαρακτήρα καθώς και θέματα της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, ενώ το 1978 οργανώνει την πρώτη του έκθεση στην Γκαλερί «Ζουμπουλάκη», με την οποία πέρασε από τη χαρακτική στη ζωγραφική. Κάποια από τα έργα του τα χαρακτηρίζει η απουσία της ανθρώπινης μορφής και η υπαινικτική ατμόσφαιρα. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 αντλεί τα θέματα των έργων του από τη μυθολογία, όπως «Εκλογή του Πάρη», ο «Ενδυμίων», και την ύστερη ρωμαϊκή αρχαιότητα.

Το 1994 η Πινακοθήκη Πιερίδη οργανώνει αναδρομική έκθεση με μεγάλη επιτυχία, ενώ το 2009 η Εθνική Πινακοθήκη οργανώνει έκθεση, στην οποία παρουσιάστηκαν 140 χαρακτικά και ζωγραφικά του έργα. Σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του «Σε αναζήτηση του Διόνυσου, 1989», βλέπουμε μια λεοπάρδαλη σε μία αυλή που θυμίζει έντονα ρωμαϊκή βίλα και δίπλα ένα αστραφτερό εργαλείο που είναι το μόνο γνώρισμα της σύγχρονης εποχής και επιτρέπει στον θεατή να βεβαιωθεί πως δεν πρόκειται για κάποια εικόνα από την Πομπηία.

Κριτικοί έχουν γράψει: «Ο Αχιλλέας Δρούγκας θεωρείται ένας από τους πλέον προικισμένους χαράκτες της γενιάς του, μπολιάζοντας τη χαρακτική με ένα σύγχρονο υπερρεαλιστικό όραμα και βελτιώνοντας τις τεχνικές μεθόδους της. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την αντιπαράθεση της τεχνολογίας με το πολιτιστικό παρελθόν της ανθρωπότητας και διαμορφώνεται στο πλαίσιο του φωτογραφικού ρεαλισμού και των νεορεαλιστικών κινημάτων. Στη ζωγραφική του υπάρχουν όλα τα στοιχεία του φωτορεαλισμού, αναλογία, κλίμα, προοπτική, πιστότητα χρωμάτων, λεπτές αποχρώσεις, διαφάνειες, γραμμώσεις, κλίσεις, ύφη, βάθος πεδίου, ατμόσφαιρα, σχέσεις μεταξύ των αντικειμένων.»

Ο συγγραφές εικαστικών τεχνών Χάρης Καμπουρίδης στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 1994, με τίτλο «Δρούγκας», γράφει μεταξύ άλλων: «Οι πίνακες του Δρούγκα δεν αποτρέπουν το αθώο βλέμμα του θεατή. Ολοκληρώνονται όμως από βλέμματα που μπορούν να χαρούν την αθωότητα της νοητικής μέθεξης, αφού πριν περιπλανηθούν σε επιμέρους καλλιτεχνικές και ιστορικές αναδιφήσεις».

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www HYPERLINK "http://www.artaeri.com/". HYPERLINK "http://www.artaeri.com/"artaeri HYPERLINK "http://www.artaeri.com/". HYPERLINK "http://www.artaeri.com/"com.

Μακαρίου 71, Λ/σία