Παραπολιτικά

Φειδίας, το κυπριακό... «φαινόμενο Ελ Νίνιο»

Το «φαινόμενο Φειδίας» θυμίζει έντονα το γνωστό καιρικό φαινόμενο... «Ελ Νίνιο», το οποίο προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο. Σημειώνω μιαν ιδιαίτερη ομοιότητα. Στα ισπανικά, «ελ νίνιο» σημαίνει «το παιδί» (το... «νινί»). Αυτό, λοιπόν, το «νινί» προκάλεσε ακραία πολιτικά φαινόμενα στη μικρομεγαλονησίδα μας. Στις ευρωεκλογές της Κυριακής, ο Φειδίας Παναγιώτου, ο 24χρονος YouTuber, κατάφερε να συγκεντρώσει το απίστευτο ποσοστό 20% και να εκτοξευθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην τελική κατάταξη. Ακόμα λίγο να αναδειχθεί... δεύτερο κόμμα, αφού το ποσοστό του ήταν πολύ κοντά σ’ εκείνο του ΑΚΕΛ!

Αν ο Φειδίας επέλεγε ένα ψευδώνυμο, αυτό θα έπρεπε να ήταν... «Νέμεσις». Μέσω του οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα κόμματα. Και τα τιμώρησαν σκληρά.

Αυτός ο απολιτίκ και... ασόβαρος νεαρούλης έβαλε υποψηφιότητα για να κάνει την πλάκα του και τελικά αυτή η πλάκα ήταν τόσο τεράστια, που... πλάκωσε όλο το πολιτικό σύστημα.

Πάντως, οι αρχηγοί των παραδοσιακών κομμάτων, και να θέλουν, δεν μπορούν να μετατραπούν σε... YouTubers και TikTokers για να πάρουν πίσω τα ποσοστά τους από τον Fidias.

Σκέφτομαι ότι οι πολίτες, κατά κάποιον τρόπο, επέβαλαν την οριζόντια ψηφοφορία. Απέκοψαν... οριζόντια ποσοστά απ' όλα τα κόμματα και τα έδωσαν στο 24χρονο φαινόμενο.

Το είχα προβλέψει πριν από μια εβδομάδα. Ο Φειδίας, που έγινε διάσημος καταφέρνοντας να αγκαλιάσει τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, θα αγκάλιαζε και μιαν από τις έξι κυπριακές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Ο Φειδίας, όπου βρεθεί, αγκαλιάζει όποιον βρει μπροστά του, σχηματίζει καρδιούλες με τα χέρια του και φωνάζει σε όλους «αγαπώ σας»! Πολύ πιθανόν να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Τον βλέπω να αγκαλιάζει στους διαδρόμους την... Μέτσολα, την Φον ντερ Λάιεν και όποιον αξιωματούχο ή ευρωβουλευτή θα συναντά. Θα γίνει γνωστός στο Ευρωκοινοβούλιο σαν... «ο αγκαλίτσας». Αν καταφέρει να προβάλει και κάποιες θέσεις που να... αγκαλιαστούν και από άλλους ευρωβουλευτές, ακόμη καλύτερα.

Δεν πρόκειται για πολιτικό φαινόμενο αυτό με τον Φειδία. Βασικά είναι κοινωνικό φαινόμενο με πολιτικές προεκτάσεις. Και καταδεικνύει τη δύναμη που έχουν αποκτήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον σύγχρονο κόσμο.

Και εγείρεται το ερώτημα (πραγματικό πλέον και όχι ακαδημαϊκό): Ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ένας δημοφιλής... YouTuber;

ΜΠΟΞΕΡ