Εκλογές 2024

Πόκερ με ανοικτά χαρτιά - Αποκλειστικά στη «Σ» οι αρχηγοί των κομμάτων

Τι προσδοκούν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι-Συνεργασία και Volt από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου

Μία βδομάδα πριν από την κάλπη των διπλών εκλογών, που θα αναδείξουν τους εκπροσώπους της Κύπρου στην Ευρωβουλή και τους νέους «άρχοντες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πολιτικοί αρχηγοί αναλύουν στη «Σ» τις προσδοκίες και τους στόχους τους. Αννίτα Δημητρίου, Στέφανος Στεφάνου, Χρίστος Χρίστου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Μάριος Καρογιάν, Γιώργος Περδίκης και Χαρίλαος Βελάρης στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στους πολίτες και ψηφοφόρους τους.

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Πρόεδρος ΔΗΣΥ

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει αποδείξει το ευρωπαϊκό του αποτύπωμα»

26.2 ΑΝΝΙΤΑ 1 .png

«Εάν θέλουμε πιο δυνατή Κύπρο στην Ευρώπη, θα επιλέξουμε αυτούς που θα εργαστούν για να την βελτιώσουν και όχι για να την μικρύνουν. Που καταθέτουν θέσεις και δεν αρκούνται μόνο σε αντιθέσεις»

Η Κύπρος μας να είναι ο πραγματικός νικητής της 9ης Ιουνίου! Αυτή είναι η μεγαλύτερη μας ευχή και προσδοκία και είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες ξέρουν βαθιά μέσα τους τι πρέπει να κάνουν, για να προστατεύσουν τον τόπο μας. Να υπερασπιστούν το σπίτι μας. Δεν θα αφήσουν τη χώρα μας έρμαιο στον ανέξοδο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, έχουν και τη μνήμη και τη σοφία και την ωριμότητα να επιλέξουν πώς θα ακουστούν και πώς θα εκπροσωπηθούν καλύτερα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, πώς θα στείλουμε τα σωστά μηνύματα στην Ευρώπη. Πώς θα βελτιωθεί η καθημερινότητά μας, μέσα από τη σωστή διαχείριση των προκλήσεων τόσο σε τοπικό και όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε πολύ κρίσιμα ζητήματα να διαχειριστούμε. Η ίδια η Ευρώπη περνάει δύσκολες στιγμές και εκεί είναι που κρίνεται το μέλλον μας. Μπορεί η Κύπρος μόνη της να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό; Την ακρίβεια; Μπορούν οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια εκτός της ΕΕ; Όλα αυτά είναι που διακυβεύονται.

Θα επιλέξουμε λοιπόν εκείνους που υπόσχονται εύηχες και ανέφικτες λύσεις ή αυτούς που προτείνουν ρεαλιστικές και ολιστικές πολιτικές; Εκείνους που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα; Ή αυτούς που συμμετέχουν στην πιο δυνατή ευρωπαϊκή ομάδα (ΕΛΚ) και μπορούν να μιλούν ισότιμα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να κτίζουν συμμαχίες προς όφελος της πατρίδας μας; Εάν θέλουμε πιο δυνατή Κύπρο στην Ευρώπη, θα επιλέξουμε αυτούς που θα εργαστούν για να την βελτιώσουν και όχι για να την μικρύνουν. Που καταθέτουν θέσεις και δεν αρκούνται μόνο σε αντιθέσεις. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει αποδείξει το ευρωπαϊκό του αποτύπωμα με τα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα.

Το ίδιο ισχύει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι η πιο μεγάλη μας μεταρρύθμιση για την οποία εμείς βάλαμε πλάτες για να μπει σε τροχιά εφαρμογής και θέλουμε να την δούμε να πετυχαίνει για το καλό των τοπικών κοινωνιών και των δημοτών. Είναι δύσκολο το εγχείρημα και ο ΔΗΣΥ στηρίζει αυτούς που θα θέσουν τις σωστές βάσεις για να την κάνουν να δουλέψει. Οι πολίτες, είμαι σίγουρη θα φροντίσουν η 10η Ιουνίου να είναι μια καλύτερη μέρα για τον τόπο μας και ξέρουν τι ακριβώς θα κάνουν γι’ αυτό.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Γενικός Γραμματέας ΚΕ ΑΚΕΛ

«Οι πολίτες πρέπει να πάρουν θέση απέναντι στα διλήμματα»

2.6 ΣΤΕΦΑΝΟΥ .jpg

«Το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές με στόχο την ανάδειξη δύο ευρωβουλευτών και για ισχυρή παρουσία σε όλα επίπεδα της ΤΑ»

Το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές με στόχο την ανάδειξη δύο ευρωβουλευτών και για ισχυρή παρουσία σε όλους τους θεσμούς και επίπεδα της Τ.Α. Στόχος μας είναι οι ευρωπαϊκές, όπως και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Ιούνη να γίνουν ορόσημο στον πολιτικό χάρτη του τόπου μας, που θα ανοίξει τον δρόμο για ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων και για να πετύχουμε τις αλλαγές που προσδοκά η κυπριακή κοινωνία.

Η πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετά και πιεστικά προβλήματα. Και ενώ τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, οι λύσεις έχουν χρώμα. Και το χρώμα καθορίζεται από τους ποιους υπηρετούν οι λύσεις, ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Των πολλών ή των λίγων και προνομιούχων; Της κοινωνίας ή των κατεστημένων; Της προόδου ή της συντήρησης;

Αυτό είναι το διακύβευμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Ποιοι θα εκπροσωπούν την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Άνθρωποι που είναι έτοιμοι και ικανοί να διεκδικήσουν στην Ευρώπη για την Κύπρο ή άνθρωποι που απλώς θα αποδέχονται χειροκροτώντας κάθε απόφαση των Βρυξελλών; Ποιοι θα βρεθούν στο τιμόνι των τοπικών Αρχών; Άνθρωποι που έχουν όραμα και πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτοιμοι να εφαρμόσουν πολιτικές που να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, έτοιμοι να τολμήσουν νέους δρόμους και καινοτόμες πρακτικές ή άνθρωποι που απλώς βλέπουν τις τοπικές Αρχές ως ένα πεδίο εξουσίας που θέλουν να διαχειριστούν;

Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες πρέπει να πάρουν θέση απέναντι στα διλήμματα. Να ενισχύσουν τις δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να υπερασπιστούν τις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολλών, στην Ευρώπη και στην Κύπρο, να διεκδικούν και να πετυχαίνουν τα μικρά και μεγάλα αιτήματα της κοινωνίας και τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ, Πρόεδρος ΕΛΑΜ

«Σε αυτήν την προεκλογική τα είδαμε όλα»

26.5 ΧΡΙΣΤΟΥ.jpg

«Είναι η ώρα της διεκδίκησης, του πολιτικού αγώνα και στην Ευρωβουλή! Προτεραιότητά μας τα συμφέροντα και η επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου»

Πολιτευόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε να ενεργούμε. Εντός και εκτός Βουλής υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του λαού και της Πατρίδας μας.

Με τον ίδιο τρόπο, με τις ίδιες αρχές θα πορευτούμε και με την εκλογή (με το καλό) Ευρωβουλευτή, ο οποίος θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Κόμμα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ECR, και μαζί θα αγωνιστούμε για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, του σεβασμού των εθνών και για ισοτιμία μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Θα διαφωτίσουμε και θα επαναφέρουμε το Κυπριακό στην ορθή του βάση: ως προβλήματος εισβολής και κατοχής.

Θα εργαστούμε και εκεί για αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, της ακρίβειας, του τερματισμού της νοοτροπίας οι λίγοι στις Βρυξέλλες να αποφασίζουν για τις τύχες των υπολοίπων, παίρνοντας αποφάσεις σε βάρος τους χωρίς να υπολογίζουν τη δική τους άποψη και το δικό τους εθνικό συμφέρον.

Ούτε οι κομμουνιστές του Ευρωκοινοβουλίου (σε αυτήν την ομάδα ανήκει το ΑΚΕΛ), ούτε οι σοσιαλιστές (σε αυτήν την ομάδα ανήκουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ), ούτε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (σε αυτό ανήκει ο ΔΗΣΥ), κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο σε αποφάσεις που κρίθηκαν ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου.

Το ECR αναγνωρίζει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και εκφράστηκε ενάντια στις τουρκικές ορέξεις.

Κυβερνήσεις - τα κόμματα των οποίων ανήκουν στο ECR - έλαβαν δραστικά μέτρα και αντιμετώπισαν το Μεταναστευτικό ή δεν έχουν καθόλου παράνομους μετανάστες και αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια, την ίδια ώρα, στις προσπάθειες κατάργησης του θεσμού της οικογένειας και ενάντια στη woke ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα, στην υπογεννητικότητα, θέσεις με τις οποίες συνταυτιζόμαστε.

Σε αυτήν την προεκλογική τα είδαμε όλα. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα να πολεμούν το Ε.ΛΑ.Μ, να ψεύδονται σε βάρος μας, να θυμούνται (προεκλογικά) ότι υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα, οι ίδιοι, που όταν πριν από χρόνια προειδοποιούσαμε για τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης, μας αποκαλούσαν ακραίους και ρατσιστές. Όλοι αυτοί επίσης ουδέποτε κατέθεσαν προτάσεις. Εμείς το κάναμε!

Θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο λαός γνωρίζει πολύ καλά, μέσα από τις πράξεις μας, ότι το Ε.ΛΑ.Μ. είναι η φωνή του. Όχι στον παλαιοκομματισμό και το κατεστημένο που επέφερε πολλά δεινά στον λαό, στην καθημερινότητά του.

Είναι η ώρα της διεκδίκησης, του πολιτικού αγώνα και στην Ευρωβουλή! Πάνω απ’ όλα η Κύπρος και ο λαός της. Προτεραιότητά μας τα συμφέροντα και η επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος ΔΗΚΟ

«Ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.jpg

«Το ΔΗΚΟ είναι το μόνο κόμμα του κέντρου και του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, που διεκδικεί μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο με πιθανότητες να την κερδίσει»

Οι διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν, αναπόφευκτα, διπλό διακύβευμα.

Στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι η επιτυχής εφαρμογή της μεταρρύθμισης, που ευελπιστούμε ότι θα εκσυγχρονίσει τους φορείς των τοπικών κοινωνιών και θα βελτιώσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά τη στήριξη του κόσμου για να εκλέξουμε τους καταλληλότερους στα αξιώματα που μπορούν να πάρουν την τοπική αυτοδιοίκηση μπροστά, αλλά και ιδιαίτερα για να έχουμε ως ΔΗΚΟ μια σημαντική παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση για να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητα των πολιτών.

Για τις ευρωεκλογές το διακύβευμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, διότι στις Βρυξέλλες λαμβάνονται οι περισσότερες και σημαντικότερες αποφάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας.

Σημαντικά ζητήματα όπως είναι η οικονομία, η πράσινή μας μετάβαση, το μεταναστευτικό, το κόστος ενέργειας και πολλά άλλα, καθορίζονται από αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και η Κύπρος, ένα μικρό κράτος μέλος, δεν έχει την πολυτέλεια να μένει στο ευρωπαϊκό περιθώριο, επειδή οι ευρωβουλευτές της συμμετέχουν σε ομάδες χωρίς επιρροή.

Είναι κρίσιμο η Κύπρος να συνεχίσει να έχει φωνή στην πολύ σημαντική Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και αυτό, όπως όλα δείχνουν, μόνο με την εκλογική επιτυχία του ΔΗΚΟ μπορεί να διασφαλισθεί.

Το ΔΗΚΟ είναι το μόνο κόμμα του κέντρου και του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, που διεκδικεί μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο με πιθανότητες να την κερδίσει.

Η διαφορά είναι ότι ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος. Ψήφος στο ΔΗΚΟ σημαίνει παρουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πολιτική ομάδα της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), όπου μπορούμε να επηρεάσουμε αποφάσεις, να υπερασπιστούμε δικαιώματα και να διεκδικήσουμε για τη χώρα και τον λαό μας. Καλή ψήφο.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος ΕΔΕΚ

«Με συμμετοχή στη σοσιαλιστική ομάδα ενισχύεται η φωνή της Κύπρου»

2.6 ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ .jpg

«Η ΕΔΕΚ πρέπει να επιτύχει την υλοποίηση του εκλογικού στόχου που έθεσε, για ποσοστό υψηλότερο από αυτό των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και την εκλογή ευρωβουλευτή»

Το διακύβευμα των επερχόμενων διπλών εκλογών είναι ουσιαστικά τριπλό.

Το πρώτο αφορά την πατρίδα μας, ένα από τα μικρότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει να διαχειριστεί τρία πολύ σοβαρά προβλήματα:

- Την κατοχή του 37% της επικράτειας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την κρατική της υπόσταση και τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

- Τις επιπτώσεις από το μεταναστευτικό ως χώρα πρώτης υποδοχής, και

- Την οριοθέτηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, τη Μέση Ανατολή.

Ως εκ τούτου, πρέπει να έχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν πρέπει να απουσιάζει από τη σοσιαλιστική ομάδα, τη δεύτερη μεγαλύτερη, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και που μόνο η ΕΔΕΚ μπορεί να την εκπροσωπήσει.

Το δεύτερο αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου με τον νόμο που ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα (η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα που τον καταψήφισε), αντί για μεταρρύθμιση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγήσει σε απορρύθμιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως επίπτωση στους πολίτες.

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που η ΕΔΕΚ αλλά και οι πολίτες έχουμε υποχρέωση να εκλέξουμε εκπροσώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι θα μπορέσουν να μας εκπροσωπήσουν επάξια, να δώσουν λύση στα προβλήματα που θα προκύψουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα κενά της νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών, ώστε η Τ.Α., η πλησιέστερη προς τον πολίτη εξουσία, να μπορέσει να επιτελέσει τα καθήκοντά-της.

Το τρίτο αφορά την ΕΔΕΚ, που πρέπει να επιτύχει την υλοποίηση του εκλογικού στόχου που έθεσε, για ποσοστό υψηλότερο από αυτό των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και την εκλογή ευρωβουλευτή.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου και η συμμετοχή στη σοσιαλιστική ομάδα θα ενισχύσει σημαντικά τη φωνή της πατρίδας μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Απευθυνόμαστε στους δημοκρατικούς πολίτες της πατρίδας μας και ζητούμε την στήριξή τους. Τους καλούμε να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι την στήριξή τους θα την σεβαστούμε, θα την τιμήσουμε και θα τους δικαιώσουμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ, Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

«Ρίξε πράσινο στο μαύρο, δείξε τόλμη και καρδιά»

2.6 ΠΕΡΔΙΚΗΣ .jpg

«Προσδοκώ ότι θα εκλεγούν άτομα που να υπηρετήσουν τον τόπο και όχι άτομα που κουβαλούν ακραίες ιδεολογίες ή άτομα που εκπροσωπούν το “τίποτα”»

Από τις εκλογές τις 9ης Ιουνίου για το Ευρωκοινοβούλιο και τις τοπικές Αρχές προσδοκώ αποτελέσματα που θα βοηθήσουν την Κύπρο και τον κάθε Κύπριο πολίτη από τις 10 Ιουνίου και μετά για τα επόμενα 5 χρόνια.

Προσδοκώ ότι θα εκλεγούν άτομα που να υπηρετήσουν τον τόπο και όχι άτομα που κουβαλούν ακραίες ιδεολογίες ή άτομα που εκπροσωπούν το «τίποτα».

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου καθορίζουν την ποιότητα της εκπροσώπησης της Κύπρου σε ένα σώμα 720 Ευρωβουλευτών αλλά και τις Αρχές που θα διοικούν τους δήμους και τις κοινότητές μας.

Ποιος θα διεκδικήσει το δίκαιο της ημικατεχόμενης πατρίδας μας; Ποιος θα μιλήσει για την κατοχή, την προσφυγιά, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, τον εποικισμό, το ξεπούλημα της γης μας;

Ποιος θα προωθήσει αποτελεσματικές αλλά με ανθρωπιά λύσεις στο μεταναστευτικό και προσφυγικό;

Ποιος θα αγωνιστεί για καθαρό περιβάλλον σε κάθε πόλη, για τα ζώα και το πράσινο, για προστασία της φύσης, για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για τις ευρωπαϊκές περιοχές προστασίας της φύσης;

Ποιος θα γίνει και πάλιν η ασπίδα των κατατρεγμένων από την αυθαιρεσία των τραπεζών και το κατεστημένο, ποιος θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή και θα υπερασπιστεί τις αρχές της λογοδοσίας και τις διαφάνειας, τον δίκαιο ελεγκτικό έλεγχο της εξουσίας και τη χρηστή διοίκηση;

Ποιος έχει βιώσιμες και πραγματοποιήσιμες λύσεις για το ενεργειακό, την πράσινη μετάβαση, την ακρίβεια, την κοινωνική στέγη, τον Πολιτισμό και την Υγεία;

Όχι βέβαια το συντηρητικό κατεστημένο, οι ακραίες πολιτικές ή τα εκλογικά πυροτεχνήματα.

Για μια πράσινη και ανθρώπινη πόλη, σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο, σε μια ανεξάρτητη και δυνατή Ευρώπη, απευθύνομαι στον κάθε Κύπριο πατριώτη, τον κάθε καλό πολίτη και λέω:

Ρίξε πράσινο στο μαύρο, δείξε τόλμη και καρδιά, από όσα έχω ζήσει, ζητάω πιο πολλά.

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ, Πρόεδρος ΔΗΠΑ-Συνεργασία

«Θα παλέψουμε για μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας εποχής»

2.6 ΚΑΡΟΓΙΑΝ.jpg

«Η Δημοκρατική Παράταξη απευθύνεται στον κυπριακό λαό, προτείνοντας μια στρατηγική ευθύνης και προοπτικής για τον τόπο και για την Ευρωπαϊκή Κύπρο τού Αύριο»

Στις 9 Ιουνίου θέλουμε να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών. Η Δημοκρατική Παράταξη απευθύνεται στον κυπριακό λαό, προτείνοντας μια στρατηγική ευθύνης και προοπτικής για τον τόπο και για την Ευρωπαϊκή Κύπρο τού Αύριο.

Στη ΔΗΠΑ έγνοια μας είστε εσείς. Έγνοια μας είναι ο άνθρωπος. Δεν είναι από μόνη της η αύξηση των εκλογικών ποσοστών. Επιθυμούμε η φωνή του κάθε πολίτη να ακούγεται δυνατά. Η Παράταξή μας θα παλέψει για μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας εποχής, επιδιώκοντας για πρώτη φορά τη συμμετοχή μας στην τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, αυτήν των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Τα διακυβεύματα των επερχόμενων εκλογών είναι υπαρξιακής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτές τις εκλογές αποφασίζουμε πώς θα γίνει η Ευρώπη που θέλουμε, ποιες προτεραιότητες θα πρέπει να έχει. Πώς, δηλαδή, θα ξαναγίνει η Ένωση της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ευημερίας που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.

Έχουμε το χρέος να βρούμε τις λύσεις που θα κάνουν την Ένωση πιο ισόρροπη, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη. Οφείλουμε να προτείνουμε τρόπους επιστροφής σε μια Ένωση πιο κοντινή στους Ευρωπαίους πολίτες και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες με διασφαλισμένο το μέλλον και την προοπτική της.

Φιλοδοξούμε, με την ψήφο του λαού μας η ΔΗΠΑ-Συνεργασία να καταστεί η ανερχόμενη ώριμη, συνετή, πατριωτική δύναμη με προοπτική και φωνή που να ακούγεται σε όλη την Ευρώπη. Προμετωπίδα μας η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, η κοινωνική δικαιοσύνη, η στήριξη αυτών που υποφέρουν.

Η μοίρα της Κύπρου συνδέεται με αυτήν της Ευρώπης. Γι' αυτό η παρουσία της χώρας μας εκεί πρέπει να είναι ισχυρή, αποφασιστική και καταλυτική.

Είναι η ώρα των πολιτών. Είναι η ώρα των ευθυνών. Είναι η ώρα της ψήφου υπεράσπισης της Δημοκρατίας απέναντι στον λαϊκισμό και τον μηδενισμό. Είναι η ώρα της επιλογής των προσώπων που θα να διατρανώσουν τη βούληση της Κύπρου μας να χαράξει τη δική της πορεία, επιλέγοντας σωστά εκπροσώπους των οποίων η φωνή να μπορεί να ακουστεί δυνατά, τεκμηριωμένα και πειστικά στα κέντρα λήψης των καθοριστικών για το μέλλον αποφάσεων.

Στις 9 Ιουνίου δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για την προκοπή της Κύπρου μας και του λαού της. Έχω πίστη στην πατρίδα μας, πίστη στον κόσμο μας, πίστη στις δυνατότητές του, πίστη στις αρχές και αξίες της Παράταξής μας. Αγαπούμε τη χώρα μας, υπηρετούμε τους στόχους της και την ενότητά της, θέλουμε να δούμε να εκπληρώνονται οι προσδοκίες της. Γι’ αυτές θα αγωνιστούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΕΛΑΡΗΣ, Συμπρόεδρος του Volt

«Το Volt ήρθε για να μείνει στην πολιτική ζωή του τόπου»

2.6 ΒΕΛΑΡΗΣ.jpg

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι -με τη στήριξη των πολιτών κι από τις δύο κοινότητες της χώρας μας- θα πετύχουμε ένα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα που, υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εκλογή ευρωβουλευτή»

Το Volt γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη της κοινωνίας για ένα κόμμα που να στεγάζει τους προοδευτικούς πολίτες της Κύπρου που ένιωθαν ότι ασφυκτιούσαν από τον συντηρητισμό, τη διαφθορά και την πελατειακή νοοτροπία των παραδοσιακών κομμάτων. Ωστόσο, το Volt δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά μια συνειδητή επιλογή που προσφέρει ολιστικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας μέσα από τις προοδευτικές αρχές και αξίες μας.

Αυτό αποδεικνύεται από την αξιοσημείωτη συνοχή που παρουσιάζουν οι θέσεις που εκφράζονται όχι μόνο από τα στελέχη, αλλά και από απλά μέλη του κόμματος μας, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα κοινωνικά θέματα. Αυτό που ενώνει τα μέλη και τους υποστηρικτές του Volt δεν είναι οποιαδήποτε προσδοκία σε προσωπικό όφελος, ούτε η προσήλωση σε άτομα, αλλά η επιθυμία για μια ενωμένη, πράσινη και προοδευτική Κύπρο σε μια ενωμένη, ισχυρή και ανεξάρτητη Ευρώπη.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, παρά τις δυσκολίες που αναπόφευκτα αντιμετωπίζουμε ως ένα κόμμα που μετρά μόλις 5 μήνες ζωής, είμαστε αισιόδοξοι ότι -με τη στήριξη των πολιτών κι από τις δύο κοινότητες της χώρας μας- θα πετύχουμε ένα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα που, υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εκλογή ευρωβουλευτή. Τόσο οι μετρήσεις, όσο και τα μηνύματα που παίρνουμε από την κοινωνία, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.

Είτε πετύχουμε την εκλογή μέλους μας στο Ευρωκοινοβούλιο είτε όχι, όμως, να είστε σίγουροι ότι το Volt ήρθε για να μείνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι αρχές και οι θέσεις που εκπροσωπούμε αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και συνεπώς το Volt θα υπάρχει για να δίνει φωνή στους ανθρώπους αυτούς κι είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα της κάλπης στις 9 Ιουνίου.