Αναλύσεις

Στα χέρια της Ιεράς Συνόδου η μοίρα των μοναχών

Πηγή προσκείμενη στην Εκκλησία ανέφερε στη «Σ» ότι τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής συντάσσουν το τελικό πόρισμα και θα προβούν στην ετοιμασία της τελικής έκθεσής τους

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ μετά και το διάταγμα κράτησης του εν αργία αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ο εν αργία αρχιμανδρίτης είναι αντιμέτωπος με αδικήματα που έχουν σχέση με συνωμοσία για καταδολίευση, κλοπή από αντιπρόσωπο, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία, κλοπή, ψευδή φορολογική δήλωση, φορολογικά αδικήματα και άλλα.

Στη μαραθώνια διαδικασία προσωποκράτησης ο δικαστής ανέφερε ότι πρόκειται για μια «τεραστίων διαστάσεων» υπόθεση, με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και περιπλοκότητα.

Οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ αναμένεται να ληφθούν δεκάδες καταθέσεις.

Την ίδια ώρα, σε εκκλησιαστικό επίπεδο, οι διαδικασίες βρίσκονται προς το τέλος τους, καθώς εντός των ημερών αναμένεται να παραδοθεί το τελικό πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας στο Συνοδικό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα λάβει χώραν σύσκεψη όλων των ερευνητικών ομάδων που εξετάζουν την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ στη Νομική Υπηρεσία προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της υπόθεσης.

Ύποπτος για αδικήματα που ξεπερνούν το €1 εκατ. ο Νεκτάριος

Μάρτυρες και Τμήμα Φορολογίας άναψαν την θρυαλλίδα που οδήγησε στη σύλληψη του εν αργία αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Από τη μια οι μαρτυρίες των πιστών και από την άλλη η έκθεση του Τμήματος Φορολογίας έδωσαν το έναυσμα για να εκδοθεί το ένταλμα και να οδηγηθεί ο π. Νεκτάριος ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Μετά από τρεις μήνες που ξέσπασε το «ιερό σκάνδαλο» φαίνεται ότι οι Αρχές εξασφάλισαν τα στοιχεία που δικαιολογούσαν την έκδοση εντάλματος.

Έτσι και έγινε, το πρωί της Τρίτης (18/6), κατόπιν δικαστικού εντάλματος, συνελήφθη και η Αστυνομία ζήτησε την προσωποκράτησή του για 8 ημέρες, για διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του ανακριτικού έργου.

Το αίτημα προσωποκράτησης υποβλήθηκε από την ανακριτική ομάδα που διερευνά τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα και βασίστηκε στον ισχυρισμό ότι ο ύποπτος είναι επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων. Η χρονική συγκυρία του αιτήματος αιτιολογήθηκε από το γεγονός ότι προέκυψαν νέα στοιχεία μετά την παραλαβή της έκθεσης από το Τμήμα Φορολογίας.

Μεταξύ άλλων, όπως ακούστηκε στο δικαστήριο, η Αστυνομία έχει ενώπιόν της μαρτυρίες που φέρουν τον εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο να μη δήλωνε εισπράξεις που είχε η Μονή από διάφορες δραστηριότητες. Ανάμεσα στις κατηγορίες και το ζαχαροπλαστείο, που λειτουργούσε στη Μονή, και χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου φαίνεται να ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο 137 χιλιάδες περίπου.

Επιπλέον υπάρχουν μαρτυρίες που φέρουν τον αρχιμανδρίτη να απέσπασε 70.000 ευρώ από τρίτα πρόσωπα, μισθούς και επίδομα, ενώ φέρεται να μη δήλωσε τιμολόγια για ανέγερση της Μονής, ύψους 320.000. Επίσης, το ποσό του χρηματοκιβωτίου (806.000 ευρώ), φέρεται να μη δηλώθηκε στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Με βάση και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του ζητήθηκε το διάταγμα κράτησής του γιατί υπήρχε ορατός κίνδυνος να επηρεάσει μάρτυρες, όπως ακούστηκε στο δικαστήριο. Η δικηγόρος του εν αργία αρχιμανδρίτη ανέφερε ότι το αίτημα είναι καταχρηστικό, ενώ, όπως είπε, ο πελάτης της διευθέτησε τις εκκρεμότητές του με τον Φόρο.

Στη συνέχεια ο δικαστής ανέφερε ότι η κράτηση του υπόπτου είναι αναγκαία, καθώς υπάρχει βάσιμος κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις εάν και εφόσον τα δεδομένα είναι τέτοια και εξασφαλιστεί οποιαδήποτε μαρτυρία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, με τη νέα εξέλιξη «ξεκινά ένας νέος κύκλος ερευνών», ενώ οι εξετάσεις από την Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Όπως είπε, το ανακριτικό έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, για να σημειώσει ότι η Αστυνομία έχει λάβει μέχρι στιγμής 80 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν ακόμα 63, ενώ θα προβεί και σε άλλες ενέργειες.

Ανέφερε επίσης ότι ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα μέλη της Αστυνομίας να μεταβούν στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να ενημερώσουν τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για τις εξελίξεις στην υπόθεση, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που γίνονται σε σχέση με τα θέματα που διερευνά η Αστυνομία.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής

Προς ολοκλήρωση οδεύουν, σε εκκλησιαστικό επίπεδο, οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με την Ανακριτική Επιτροπή να παραδίδει τις επόμενες ημέρες το τελικό πόρισμα στο Συνοδικό Δικαστήριο.

Η Ανακριτική Επιτροπή φαίνεται ότι έχει περατώσει το έργο της, το οποίο δεν αφήνει άλλα περιθώρια από του να εισηγηθεί την καθαίρεση για τον υπό κράτηση ηγούμενο Νεκτάριο, αλλά και για τον τελούντα εν αργία αρχιμανδρίτη Πορφύριο.

Πηγή προσκείμενη στην Εκκλησία ανέφερε στη «Σημερινή» ότι τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής συντάσσουν το τελικό πόρισμα και θα προβούν στην ετοιμασία της τελικής έκθεσής τους. Παράλληλα, μέσω του πορίσματος θα υποδεικνύεται κατά πόσον οι δύο μοναχοί είναι ένοχοι ή αθώοι.

Όπως λέχθηκε, το επικρατέστερο σενάριο είναι η καθαίρεσή τους, αν και εφόσον μέσω του πορίσματος η Ανακριτική Επιτροπή υποδεικνύει προς το Συνοδικό Δικαστήριο την ενοχή τους.

Στη συνέχεια της διαδικασίας το πόρισμα θα οδηγηθεί ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση. Στο Συνοδικό Δικαστήριο θα κληθούν και οι κατηγορούμενοι και, αφού ακουστούν όλες οι πλευρές, θα εκδοθεί η απόφαση.

Οι εν αργία μοναχοί από την πλευρά τους, και ανάλογα με την απόφαση, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν έφεση, με τον ρόλο του Εφετείου, σε αυτήν την περίπτωση, να αναλαμβάνει η Ιερά Σύνοδος.