Είναι ο προπομπός της κατάληψης της νεκρής ζώνης από τους Τούρκους

Ο Κόλιν Στιούαρτ έφτασε στην Κύπρο ως αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με καλές συστάσεις. Πίστευε η κυπριακή κυβέρνηση ότι ο κ. Στιούαρτ είναι ο άνθρωπος με ευαισθησίες στα ανθρώπινα δικαιώματα και με κουλτούρα που προσομοιάζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα μπορούσε να έχει έναν ρόλο διαφορετικό από εκείνο που είχαν οι προκάτοχοί του. Πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως, οι ψευδαισθήσεις διαλύθηκαν. Και λέμε ψευδαισθήσεις γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι Κυβερνώντες είχαν την ισχυρή πεποίθηση ότι ο κ. Στιούαρτ θα είχε εποικοδομητικό ρόλο και παρέμβαση στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Τέτοια ήταν η πίστη τους που κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εξέφρασε τον φόβο και την εκτίμηση ότι πολύ γρήγορα οι Τούρκοι θα έθεταν θέμα απομάκρυνσής του, επειδή τάχα, θα έδειχνε εύνοια προς την πλευρά μας. Οποία πλάνη. Γρήγορα ο κ. Στιούαρτ απέδειξε με τις πράξεις και τα λεγόμενά του ότι συνεχίζει τη σχολή που δημιούργησαν οι προκάτοχοί του. Μας έπεισε ότι προέρχεται από τη σφηκοφωλιά της Γραμματείας του ΟΗΕ όπου κάνουν κουμάντο και δίνουν γραμμή, οι άσπονδοι εχθροί μας Βρετανοί. Αποδεικνύεται ο κ. Στιούαρτ άξιος συνεχιστής του Άλβαρο ντε Σότο, του Αλεξάντερ Ντάουνερ και του Έστερ Μπαρθ Άιντα για να περιοριστούμε στους τρεις τελευταίους εκπροσώπους του ΟΗΕ στην Κύπρο και οι οποίοι τόση ζημιά προκάλεσαν στην κυπριακή υπόθεση. Είναι ολοφάνερο ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ άλλο ένα δούρειο ίππο σε διατεταγμένη υπηρεσία, για προώθηση των τουρκικών θέσεων, ακολουθώντας τις επιταγές της βρετανικής πολιτικής. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα στο θέμα της νεκρής ζώνης, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι βρίσκεται εδώ όχι για μια αντικειμενική υπηρεσία, όχι για να υποστηρίξει το δίκαιο, όχι για να καταδείξει τον ένοχο και τον υπεύθυνο της μη λύσης του Κυπριακού, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Βρίσκεται εδώ για να κάνει πλάτες, να προσφέρει κάλυψη και να προωθεί θέσεις του ενόχου. Οι Τούρκοι πρέπει να τρίβουν τα χέρια γιατί για άλλη μια φορά και σε μια περίοδο που με δική τους ευθύνη δημιουργείται ένταση στην περιοχή, έχουν να κάνουν με ένα δικό τους άνθρωπο.

Τον Κόλιν Στιούαρτ που είναι έτοιμος να υιοθετήσει τις θέσεις τους, να στήσει στον τοίχο τη δική μας πλευρά και να ζητήσει και νέες υποχωρήσεις για να ικανοποιηθούν οι ιταμές απαιτήσεις και προκλήσεις των Τούρκων. Με τέτοιους διαμεσολαβητές είναι σίγουρο ότι λύση στο Κυπριακό δεν υπάρχει. Οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα μα κανένα λόγο να υποχωρήσουν. Αντίθετα, το έδαφος είναι πρόσφορο για όλο και περισσότερες απαιτήσεις. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς; Αν κρίνουμε από τις ως τώρα αντιδράσεις μας στις απαράδεκτες παρεμβάσεις του, φαίνεται να μην έχουμε το σθένος, την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να αντισταθούμε και να απορρίψουμε τις τοποθετήσεις αυτές.

Δεν βλέπουμε να απαιτούμε την ανάκλησή του στα σωστά πλαίσια. Ούτε υπάρχει διάθεση να υποδείξουμε και στους πάτρωνές του ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Και αυτών μη γενομένων, μαύρη είναι η επόμενη μέρα για την Κύπρο και τον λαό της.

Υ.Γ.:

  1. Η κυπριακή κυβέρνηση καταγράφοντας τις ενέργειες αυτές, δεν παραλείπει να εκφράζει και τη δυσφορία της για τις συμπεριφορές του εκπροσώπου του ΟΗΕ. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι μεθοδεύσεις αυτές είναι ο προπομπός μιας τελικής τουρκικής απόπειρας για κατάληψη ολόκληρης της νεκρής ζώνης.
  2. Ο απερχόμενος κομπάρσος πρώην τραπεζίτης Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ο αχάπαρος Γενς Στόλτενμπεργκ, καλεί την συμμαχία ότι επιβάλλεται να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Κίνας ισχυριζόμενος ότι η Κίνα παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την προμηθεύει με οπλισμό. Φαίνεται ξεχνά ότι κάποιες χώρες της συμμαχίας παραβιάζουν συστηματικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.