Παραπολιτικά

Παγκύπριες Εξετάσεις ή... Ιερά Εξέταση;

Σχεδόν κάθε χρόνο, κατά την περίοδο των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ακούμε για λάθη σε δοκίμια, για ασάφειες, για αναστάτωση και παράπονα μαθητών, για αντιδράσεις των γονέων, για πρόβλημα θεματοθετών, για αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας να δοθούν μονάδες στους μαθητές, λόγω των λαθών, ώστε να μην αδικηθούν, και τα λοιπά. Ε, λοιπόν, και φέτος τηρήθηκε η... «παράδοση»! Αυτήν τη φορά με το γραπτό των Μαθηματικών, το οποίο για να το λύσεις θα έπρεπε να είσαι κατευθείαν απόγονος... του Αϊνστάιν! Ήταν τέτοιος ο βαθμός δυσκολίας, ώστε προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και από καθηγητές των Μαθηματικών. Σημειώνεται ότι παράπονα υπήρξαν και για το επίπεδο δυσκολίας στο γραπτό της Χημείας.

Ωστόσο, εκείνο των Μαθηματικών ήταν «20 φορές πιο δύσκολο από το δυσκολότερο γραπτό που υπήρξε ποτέ την τελευταία 20ετία», όπως σημείωσε κάποιος καθηγητής σε σχόλιό του στο διαδίκτυο.

Εντάξει, κύριοι θεματοθέτες. Υποτίθεται ότι οι μαθητές μας παρακάθισαν σε γνωσιακή εξέταση. Όχι σε... Ιερά Εξέταση με βασανιστήρια!

Εκτός, πια, αν βάλατε εσκεμμένα τόσο δύσκολα θέματα, ώστε μόλις τα έβλεπαν οι μαθητές να... πάγωναν, ως μια υπαλλακτική λύση στην έλλειψη... κλιματιστικών.

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε οδηγίες στους διορθωτές να δείξουν ελαστικότητα και επιείκεια κατά τη διόρθωση των δοκιμίων των Μαθηματικών, ώστε να μη θυματοποιηθούν οι μαθητές. Εντάξει, αλλά δεν μπορεί να ισχύει μονίμως η κυπριακή ρήση «κάψε με τζιαι βάρ’ μου μίλλαν». Κάποτε θα λείψει αυτή η μίλλα.

Από μια πρόχειρη αναδρομή που έκανα, κατέγραψα τα εξής στοιχεία: Στις Παγκύπριες του 2011 διαπιστώθηκε λάθος στο δοκίμιο των Μαθηματικών. Στις Παγκύπριες του 2016 διαπιστώθηκαν λάθη στο δοκίμιο της Ιστορίας και στο δοκίμιο των Μαθηματικών για Τεχνικές Σχολές. Στις Παγκύπριες του 2018 εντοπίστηκε λάθος στο δοκίμιο Φυσικής. Ίσως να υπήρξαν και άλλα λάθη.

Ωστόσο, εκείνο που έχει σημασία έχει να καθίσουν μαζί όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να βρεθούν οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα αποκλείσουν άλλα προβληματικά δοκίμια στο μέλλον. Διότι, τι γίνεται στην πράξη; Τα λάθη που κάνει ένας μαθητής στις Παγκύπριες Εξετάσεις, τα πληρώνει ο ίδιος ο μαθητής. Ε, όχι να πληρώνει πουπανωπροίτζιν και τα λάθη των θεματοθετών στα δοκίμια...

ΜΠΟΞΕΡ