Αναλύσεις

Πώς τα έκαναν θάλασσα Αθήνα και Λευκωσία - Τουρκικές απειλές και επικίνδυνος εμπαιγμός

Η ΕΕ τι θα κάνει άραγε για να προστατεύσει ένα κράτος μέλος της που δέχεται απειλές;

Νουθεσίες σε Κύπρο και Ελλάδα, συνοδευόμενες από απειλές ότι θα φτάσει στις δύο χώρες η φωτιά της Μέσης Ανατολής, λόγω της εμπλοκής τους στη κρίση, εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις του Χακάν Φινταν, οι οποίες ευθυγραμμίζονται πλήρως με τη στάση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, αποκαλύπτουν τον ρόλο της Τουρκίας στις απειλές Νασράλα.

Σκοπιμότητες, πίσω από την ανακίνηση του ζητήματος, βλέπει η Λευκωσία, δηλώνοντας έτοιμη να καταγγείλει τις απειλές σε Ευρώπη και Ηνωμένα Έθνη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που παρουσιάζει την Κύπρο ως «κέντρο επιχειρήσεων» σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα. «Θέλω να πω στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων: κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, στέλνεται ανθρωπιστική βοήθεια που στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Είναι κέντρο επιχειρήσεων για την εκκένωση άμαχου πληθυσμού από την περιοχή, όπως το πράξαμε πολλές φορές, το πράξαμε και πρόσφατα», είπε.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για το ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο, και επιχειρεί μέσα από τέτοιες δηλώσεις να εμπλέξει την Κύπρο στη διαμάχη. «Ό,τι και να πράξει, είναι σε όλους γνωστός ο ρόλος μας: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, εκκένωση πληθυσμών», είπε.

Σημείωσε ότι είναι «λίγο ατυχές» να ακούμε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, «που όλοι γνωρίζουμε, πολύ καλά το τι γίνεται στην Τουρκία σε σχέση με όλα αυτά τα θέματα. Άρα αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω ακριβώς της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι «δεν εμπλεκόμαστε. Είμαστε μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε έναν τέτοιο διάλογο. «Εκεί θέλουν να πάρουν τη συζήτηση. Εμείς τα λαμβάνουμε όλα πολύ σοβαρά υπόψη, δεν υποβαθμίζουμε τίποτε, αλλά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε δημόσια συζήτηση που στόχο έχει να εξυπηρετήσει το αφήγημα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών», τόνισε.

Κάνουμε στάση στο ζήτημα, για να να εξετάσουμε τι πήγε στραβά και επανήλθε στις πολεμικές απειλές η Τουρκία.

Στο Δελτίο Ειδήσεων «Τομές στα Γεγονότα» βρέθηκε απόψε ο Πολιτικός Αναλυτής, Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης, ο οποίος την Παρασκευή, από το ίδιο στούντιο, ανέλυσε επί τη βάση στοιχείων ότι πίσω από τις απειλές της Χεζμπολάχ ήταν ο Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο:

Αποκαλυπτικά στοιχεία - Ο Ερντογάν πίσω από τις απειλές χεζμπολάχ