Το σάπιο κατεστημένο επιβραβεύει τους άχρηστους και όχι τους άριστους

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα αποτελούν τα πολλά ευτράπελα που συνέβησαν στις τελευταίες εκλογές για τη ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ένα έχει να κάνει με την τεράστια αποχή, που στην Ελλάδα έφτασε το 60% (χωρίς κανενός πολιτικού να ιδρώσει το αφτί του) και το άλλο αφορά το φαινόμενο Φειδία (όπως χαρακτηρίστηκε) στην Κύπρο.

Είναι πολύ καλά γνωστό πως το πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας και στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν μπορεί να εμπνεύσει τον απλό καθημερινό πολίτη (και στην υπόλοιπη Ευρώπη ασφαλώς, που μόνο Ευρώπη των λαών δεν είναι, τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν). Σε κάθε συζήτηση που γίνεται μεταξύ των απλών ανθρώπων ασκείται εξακολουθητικά η ίδια αρνητική κρητική. Πολλές φορές μάλιστα ακούμε να εκφράζονται γι΄ αυτούς πολύ βαριές κουβέντες και κατηγορίες. Είναι κλέφτες, είναι ψεύτες, είναι απατεώνες ακούμε να λένε πολλοί. Άσχετα αν μερικοί από αυτούς που εκστομίζουν τέτοιες βαριές κατηγορίες μπορεί να είναι πιο κλέφτες από κάποιους πολιτικούς. Γιατί για όσα άσχημα συμβαίνουν στον τόπο μας δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί. Δεν φταίνε για παράδειγμα οι πολιτικοί, που τις προάλλες ένας ασυνειδήτους οδηγός παραβίασε το σήμα υποχρεωτικής στάσης (stop) και εκτέλεσε εν ψυχρώ έναν νέο μοτοσικλετιστή, μόλις 34 ετών! Ναι, τον εκτέλεσε! Διότι, όταν δεν εφαρμόζεις τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και εξ αυτού του γεγονότος κάποιος άνθρωπος χάνει τη ζωή του, μόνο δολοφόνος μπορείς να χαρακτηριστείς. Παραδείγματα καθημερινής παραβατικότητας υπάρχουν, δυστυχώς, πολλά. Ο μισός πληθυσμός και βάλε παραβιάζει συστηματικά τον κόκκινο σηματοδότη και κτίζει όπου τον βολεύει, ακόμα και μέσα σε ρέματα. Είμαι σίγουρος πως όλοι το γνωρίζετε. Κατά συνέπειαν δεν θα είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι πολιτικοί και πολίτες (σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα) στο ίδιο καζάνι βράζουμε!

Τι έκανε ο Φειδίας, λοιπόν; Ο Φειδίας είδε την τρύπα του πολιτικού συστήματος, είδε τους κενούς της πολιτικής, που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Τους πολιτικούς, που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα οικονομικά, τα κοινωνικά και τα καθημερινά προβλήματα των καθημερινών πολιτών… Είδε ότι ο τρόπος που το καθεστωτικό σύστημα διαχειρίζεται τα γεγονότα είναι πέρα για πέρα απαράδεκτος. Οι πλείστοι πολιτικοί περιορίζονται σε απλές διαπιστώσεις (αυτό που κάνει εύκολα και μια γιαγιούλα που μένει στα κατσάβραχα), χωρίς παράλληλα να προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας πολιτών. Θα διερωτηθείτε ασφαλώς: Και οι πολίτες δεν έχουν ευθύνη για όλο αυτό που συμβαίνει; Το είπαμε και παραπάνω: Ασφαλώς και έχουν είναι η απάντηση. Ας πάψου οι πολιτικοί να κάνουν ρουσφέτια (από την τουρκική λέξη rüşvet «δωροδοκία») και ως διά μαγείας πολλά θα αλλάξουν σύντομα. Αλλά εμείς επιμένουμε να επιβραβεύουμε του άχρηστους και όχι τους άριστους.

Κατά συνέπειαν η ψήφος προς τον Φειδία Παναγιώτου δεν ήταν ψήφος αντίδρασης μόνο! Και κάνουν λάθος όσοι την μετράνε έτσι! Ειδικά οι πολιτικοί (τουλάχιστον οι ηγεσίες των κομμάτων), που έπρεπε να είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Είναι όμως γλυκιά η «άτιμη» η εξουσία! Και το χρήμα ακόμα γλυκύτερο…

Υστερόγραφο 1: Έψαξα και έμαθα πολλά για τον Φειδία τούτες τις μέρες. Πρόκειται για έναν πολυμήχανο νέο με όραμα, με αυτοπεποίθηση, πείσμα και τόλμη, αυτοδημιούργητο, τίμιο, ειλικρινή, πατριώτη, άπειρο όμως με την πολιτική… Αυτό το τελευταίο θα τολμήσω να πω πως ίσως είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του. Διότι σίγουρα δεν είναι ψεύτης και φιλοχρήματος. Θα τολμούσα να τον χαρακτηρίσω σύγχρονο Οδυσσέα, ικανό να σταματά ακόμα και τον Ποσειδώνα με τους ανέμους του… Καλή θητεία, Φειδία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… Ελπίζω (πολλοί ελπίζουν) να μη διαψεύσεις τις προσδοκίες μας.

Υστερόγραφο 2: Άκουσα τον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά να δηλώνει ότι θα σταθεί δίπλα στον Φειδία… Μα γι΄αυτό ο Λουκάς Φουρλάς ανήκει στους ξεχωριστούς της πολιτικής! Πρώτος σε ψήφους, παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός του Δημοκρατικού Συναγερμού, με τον οποίο κατήλθε υποψήφιος, ήταν απέναντί του!!!

*Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το Μονάγρι Λεμεσού

av.avgoustiνοs@gmail.com