Αναλύσεις

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου

Το θρίλερ για την πρωτιά και ποιοι προηγούνται - Κρίσιμες μάχες στους περισσότερους δήμους

Διανύουμε ήδη την τελική ευθεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου και τα βλέμματα των υποψηφίων επικεντρώθηκαν στην άντληση όσο περισσότερων αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ενώ τα κόμματα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου με στόχο τη συσπείρωση.

Σε ακριβώς μία εβδομάδα ο λαός καλείται να προσέλθει στις κάλπες. Εκλογικό δικαίωμα έχουν 706.570 άτομα και το μεγάλο στοίχημα είναι πόσοι από αυτούς θα πάνε να το ασκήσουν, δεδομένης και της πολυπλοκότητας της ψηφοφορίας.

Μετά και την τελευταία δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ το σκηνικό παραμένει ρευστό, κυρίως ως προς την κατάταξη των κομμάτων. Αποκαλύπτει τα κρίσιμα ζητήματα της εκλογικής μάχης και τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη.

Συγκεκριμένα, το θρίλερ συνεχίζεται αφού ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δίνουν μάχη σώμα με σώμα για την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές. Παράλληλα, τρίτο κόμμα καταδεικνύεται το ΕΛΑΜ, με μικρή διαφορά από το τέταρτο ΔΗΚΟ, ενώ στα χαμηλότερα στρώματα κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Ευρωεκλογές

Τους τελευταίους τρεις μήνες διαφαίνεται ότι υπάρχει ένα τριχοτομημένο εκλογικό τοπίο, καθώς έχουμε δύο κόμματα ψηλά, δύο κόμματα στο κέντρο και τα υπόλοιπα κόμματα πιο κάτω.

Συγκρίνοντας τις δημοσκοπήσεις του ΣΙΓΜΑ, εκτός από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, που έχουν αποκτήσει μία άνοδο αυτούς τους μήνες, τα υπόλοιπα κόμματα μένουν σταθερά και κινούνται στα ίδια ποσοστά.

Αξίζει να προστεθεί ότι το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος αυτήν τη στιγμή ακόμα είναι αναποφάσιστο ή δεν απαντά, ενώ η έρευνα δεν συμπεριλαμβάνει την ψήφο των Τουρκοκυπρίων.

Αρχίζοντας από τα δύο μεγάλα κόμματα, υπάρχει σε εξέλιξη μία μάχη εδώ και καιρό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοσκόπησης, ο καθένας από τους δύο θα μπορούσε να κερδίσει την πρώτη θέση. Το ΑΚΕΛ αυτήν τη στιγμή έχει σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο συσπείρωσης στο 86%, με περίπου 20 μονάδες πιο πάνω από τον ΔΗΣΥ. Σίγουρα κάποιος μπορεί να πει ότι ο ΔΗΣΥ έχει περιθώρια να ανεβάσει τη συσπείρωση, ενώ από την άλλη το ΑΚΕΛ να διεμβολίσει τους Τουρκοκυπρίους την ημέρα των εκλογών.

Όσον αφορά τη μάχη για την τρίτη θέση, το ΕΛΑΜ βρίσκεται πιο μπροστά από το ΔΗΚΟ, παραμένοντας όμως εντός του ορίου του στατιστικού λάθους. Είναι γεγονός ότι και το ΔΗΚΟ βρίσκεται πίσω σε σπείρωση, άρα και εκεί μπορεί να φανεί μια αύξηση μέχρι τις εκλογές. Αναμένεται να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα την ημέρα των εκλογών.

Στα πιο κάτω πολιτικά στρώματα όλες οι μάχες είναι ανοιχτές, καθώς τα ποσοστά είναι πολύ κοντά για όλους. Η ΕΔΕΚ κατέρχεται στις εκλογές σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με αυτό του 2019. Το κάλεσμα τότε προς τον κόσμο ήταν να ψηφίσει ΕΔΕΚ για να μην πάρει την έδρα το ΕΛΑΜ, κάτι που δεν υφίσταται σήμερα.

Την ίδια ώρα, στην περίπτωση της ΔΗΠΑ υπάρχει και η κρυφή ψήφος, κάτι που την ημέρα των εκλογών μπορεί να της εξασφαλίσει περισσότερο από 1% και 2%. Το Κίνημα Οικολόγων αναμένεται να πάρει ψήφους από την «Αιχμή» του κ. Παπαδάκη αλλά και πόση θα είναι η στήριξη που θα λάβει από τους Τουρκοκυπρίους.

Το στοίχημα είναι το Βολτ να αντέξει στις πιέσεις -πιθανότατα από τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ- ώστε να μη θεωρηθεί από τους εκλογείς ως χαμένη ψήφος. Ιστορικά τα νεοσύστατα κόμματα ξεκινούν από τις ευρωεκλογές, δοκιμάζονται εκεί και μετά προχωρούν στις βουλευτικές. Σύμφωνα με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το πρώτο εγχείρημα είναι πάντα πετυχημένο.

Στα ίδια επίπεδα κινείται και ο νεαρός Φειδίας Παναγιώτου, που ως ανεξάρτητος υποψήφιος εξασφαλίζει αξιοπρεπή ποσοστά. Σημειώνεται ότι το ποσοστό του Φειδία Παναγιώτου παρουσιάζεται στο 2% της δημοσκόπησης, καθώς δεν αφαιρούνται από τις μετρήσεις οι αναποφάσιστοι και αυτοί που δεν απαντούν, όπως γίνεται και με την αποχή.

Το φαινόμενο Φειδίας είναι άλλη μία απόδειξη πως οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και εκφράζουν την προτίμηση σε ένα νέο πρόσωπο, ακόμη και άπειρο, χωρίς πολιτικό υπόβαθρο να τους εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή. Οι ψήφοι που θα εξασφαλίσει θα κριθούν από το κατά πόσον οι νέοι θα προσέλθουν στις κάλπες.

Με τα υφιστάμενα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ καταλαμβάνουν από δύο έδρες και ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ από μία.

Δημοτικές

Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, τα πράγματα παραμένουν ρευστά. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη διαδικασία, καθώς, όπως διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ, είναι πολύ έντονο το στοιχείο των διαπροσωπικών σχέσεων της τοπικής κοινωνίας.

Αρχίζοντας με τη Λευκωσία επικρατεί το προβάδισμα του Χαράλαμπου Προύντζου έναντι του Νίκου Τορναρίτη, παρόλο που και οι δύο έχουν αυξήσει κατά τρεις μονάδες τα ποσοστά τους. Αξίζει να προστεθεί πως το 50% των Συναγερμικών ψήφων πάνε στον Νίκο Τορναρίτη, αλλά ένα 23% φαίνεται να εμπιστεύεται τον Χαράλαμπο Προύντζο και ένα 10% ακόμη δεν έχει αποφασίσει. Τα ποσοστά αυτά παραμένουν σταθερά από την έρευνα του προηγούμενου μήνα.

Αντιθέτως, το ΑΚΕΛ έχει πετύχει υψηλή συσπείρωση προς τον Χαράλαμπο Προύντζο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψήφοι του ΔΗΚΟ είναι κατανεμημένες σε Προύντζο και Τορναρίτη, ενώ οι μισές ψήφοι του ΕΛΑΜ δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη.

Στον Στρόβολο αυτόν τον μήνα ο Χρίστος Τσίγκης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση με τέσσερεις μονάδες και ο Σταύρος Σταυρινίδης τρεις. Από τα αποτελέσματα φαίνεται και οι δύο να έχουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος διατηρεί σταθερά τα ποσοστά του.

Σημειώνεται όμως ότι στον Στρόβολο, όπως και στη Λευκωσία, το ένα τέταρτο των δημοτών ακόμα προβληματίζονται αφήνοντας τη μάχη για τη Δημαρχία Στροβόλου ανοιχτή.

Για τον Δήμο Λάρνακας τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, με τον Ανδρέα Βύρα να προηγείται με 53%. Το στοίχημα στη Λάρνακα επικεντρώνεται στη δεύτερη θέση και τη μάχη μεταξύ ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ, με τον Σωτήρη Ιωάννου και Μιχάλη Ππεκρή.

Στον Δήμο Παραλιμνίου δεν διαφοροποιούνται τα αποτελέσματα, καθώς συνεχίζει να προηγείται ο Γιώργος Νικολέττος με 31% και ακολουθεί ο Μιχάλης Ζουβάνης με 25%.

Ξεκάθαρα ανοιχτή παραμένει ακόμα και η μάχη για τον Δήμο Λεμεσού. Η ψαλίδα φαίνεται να έχει κλείσει λίγο μεταξύ του Γιάννη Αρμεύτη και του Νίκου Νικολαΐδη και τους χωρίζει μόνο 4%.

Όσον αφορά την Πάφο υπάρχει μία σχετικά καλή διαφορά του Φαίδωνα Φαίδωνος από τον Εύρο Λοϊζίδη, παρόλο που ο δεύτερος Λοϊζίδης καταγράφει μία αύξηση αυτόν το μήνα.