Εκλογές 2024

Βέτο σε συγχωροχάρτι στον κατακτητή...

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Κατζ, διερωτήθηκε γιατί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν κινεί τις διαδικασίες για να κατηγορηθεί ο δικτάτορας, όπως τον αποκαλεί, Ταγίπ Ερντογάν, για γενοκτονία σε βάρος των Κούρδων και για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της κατοχής της Κύπρου.

Το ερώτημα για μας δεν αφορά μόνο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρωτίστως, όμως, αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι το θύμα της τουρκικής κατοχής και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεπώς, σοβαρή ευθύνη για την ατιμωρησία της Τουρκίας φέρουν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, διότι με τις πολιτικές τους αθωώνουν την Άγκυρα, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι, εάν εξευμενίσουν το αιμοσταγές θηρίο, θα ημερεύσει και θα αλλάξει στάση στο Κυπριακό.

Ο ρεαλισμός, δηλαδή η πραγματικότητα, το αντίθετο φανερώνει. Ότι πρόκειται για μια ουτοπική πολιτική, που τροφοδοτεί τους Γκρίζους Λύκους και τους επιτρέπει να αξιώνουν, μετά τη διχοτομική ομοσπονδία, την κρατική μας διάλυση, μέσω των δύο κρατών. Η παρουσία μας στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ευρωβουλή είναι σημαντική, διότι θα αρθρώσουμε διαφορετικό πολιτικό λόγο και στρατηγική από αυτήν του κομματικού κατεστημένου, που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής και συνεχούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ευθύνη ανήκει στην Τουρκία, που πρέπει να πληρώσει κόστος. Καμία υποχώρηση επί θεμάτων αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το κατεστημένο πράττει, με αποτέλεσμα να γλιστρά η Άγκυρα από την εγκληματική της δράση και να αξιώνει με θράσος και αναίδεια τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής. Επιδίωξή της είναι να νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση με τη σφραγίδα τής ΕΕ, διότι οι κυβερνήσεις μας σηκώνουν τη σημαία της τουρκικής ομοσπονδίας ως δήθεν συμβιβασμό και με την πολιτική τους μας οδήγησαν στον εφιάλτη των δύο κρατών.

Οι συγκεκριμένες πολιτικές μάς βρίσκουν αντίθετους και αυτό θα εξηγήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Απέναντι στον εαυτό του και στην Ιστορία. Κανένα συγχωροχάρτι στον κατακτητή. Είναι θέμα δημοκρατίας.

*Υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ