Εκλογές 2024

Δρ Βασίλης Μαύρου: «Στόχος μου, η απελευθέρωση της πόλης μας»

Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αρ. 5

Με κύριο στόχο την υλοποίηση του οράματος κάθε Αμμοχωστιανού να δει μιαν Αμμόχωστο ελεύθερη, χωρίς στρατό κατοχής και παράνομους εποίκους, ο Δρ Βασίλης Μαύρου θέτει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία της Αμμοχώστου, με τον Αρ. 5.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πού γεννηθήκατε, σε ποια σχολεία φοιτήσατε, τι σπουδάσατε και σε ποιον τομέα δραστηριοποιείστε επαγγελματικά;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμμόχωστο, στην περιοχή της Αγίας Ζώνης, ενώ από τη μητέρα μου έχω ρίζες και από τον Άγιο Μέμνονα. Ο πατέρας μου, Γιώργος Μαύρος, ήταν αστυνομικός, υπεύθυνος στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Αμμόχωστο. Έχω διδακτορικό στην Κοινωνιολογία από το City University του Λονδίνου, και μία από τις μελέτες μου αφορά στην Κύπρο και την κυπριακή παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είμαι, επίσης, κάτοχος Master στις Πολιτικές Επιστήμες, LLM (Νομικά), δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, καθώς και HND και BA στην Πολιτική Οικονομία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα πρωτοστατήσει στη δημιουργία Hellenic Societies και είχα ηγηθεί φοιτητικών ενώσεων, στα πανεπιστήμια Greenwich, Guildford, City.

Δίδαξα την ελληνική γλώσσα σε παιδιά και ενήλικες και εργάστηκα στο Δημαρχείο του Λονδίνου και ακολούθως στο Κυπριακό Συμβουλευτικό Γραφείο του Islington. Δίδαξα σε διάφορα πανεπιστήμια στο Λονδίνο Διεύθυνση Επιχειρήσεων, Οικονομικά και Κοινωνιολογία. Σήμερα είμαι ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου.

Ποια είναι η ενασχόλησή σας με τα κοινά; Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές για Δήμαρχος Αμμοχώστου;

Η απόφασή μου να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου Αμμοχώστου ήταν αποτέλεσμα προτροπής και ένθερμης στήριξης από τα Μέλη του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας και φίλους μου στην Κύπρο, οι οποίοι γνωρίζουν τη μεγάλη αγάπη μου για την πόλη μας, την έγνοια μου για τις εξελίξεις ευρύτερα του κυπριακού προβλήματος, και ταυτόχρονα τον μεγάλο αγώνα που έχω δώσει, και σε προσωπικό επίπεδο, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς, για προβολή της Αμμοχώστου και για την προώθηση του στόχου της απελευθέρωσης και επιστροφής στην πόλη μας. Εδώ και δεκαετίες προσφέρω στα κοινά, και ιδιαίτερα στην κυπριακή παροικία, πάντα με οδοδείκτη την πόλη όπου γεννήθηκα.

Μεταξύ άλλων, υπηρέτησα ως Πρόεδρος στον ανεξάρτητο σύνδεσμο Ένωση Κυπρίων Αγγλίας, ενώ είμαι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλοι της Κύπρου του Εργατικού Κόμματος, μέσω του οποίου έχω επιτύχει να αλλάξει η πολιτική του Εργατικού Κόμματος υπέρ των δίκαιων θέσεών μας στο Κυπριακό. Από τις δράσεις του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, του οποίου προϊσταμαι εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, ξεχωρίζουν:

  • Η προώθηση ψηφίσματος για την «Επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της», στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Η έγκριση ενός δυνατού ψηφίσματος για την Αμμόχωστο από τη Βουλή της Μεγάλης Βρετανίας και η κατάθεση σωρείας άλλων ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο και την Κύπρο.
  • Οι συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και η οργάνωση επίσκεψης ξένων βουλευτών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
  • Οι καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς για την κατοχή, τις καταστροφές, τις άνομες ενέργειες και το εθνικό ξεκαθάρισμα στα κατεχόμενα.
  • Η συγκέντρωση 50.000 υπογραφών με αίτημα την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, οι οποίες παραδόθηκαν προσωπικά στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ΜΒ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και αποστάλθηκαν στον ΓΓ ΟΗΕ.

Ποιοι είναι οι τρεις κύριοι άξονες, στους οποίους θα εγκύψετε, σε περίπτωση εκλογής σας;

Ο πρώτιστος στόχος, σε περίπτωση εκλογής μου στο αξίωμα του Δημάρχου Αμμοχώστου, είναι να αλλάξουμε την γραμμή πλεύσης του Δήμου. Κύριος άξονας θα είναι μια νέα διεθνής εκστρατεία, πολιτική, διπλωματική, αλλά και νομική. Προσφυγή του Δήμου Αμμοχώστου στο ΕΔΑΔ. Σύσταση επιτροπών για προβολή των κακόβουλων επιδιώξεων της Τουρκίας και διεθνής καταγγελία του σφετερισμού της γης και των περιουσιών μας.

Ταυτόχρονα, ενδυνάμωση της ενότητας, της μνήμης και της αγωνιστικότητας των Αμμοχωστιανών μέσω σειράς δράσεων και εκδηλώσεων. Προώθηση ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο σε διεθνή βήματα, διοργάνωση δυναμικών αντικατοχικών διαδηλώσεων στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και ενδυνάμωση των δεσμών με φιλοκύπριους βουλευτές του εξωτερικού.

Προτείνω, ακόμα, τη δημιουργία ταμείου για δανειοδότηση Αμμοχωστιανών, ώστε να μην υποχρεώνονται να ξεπουλούν τις περιουσίες τους, καθώς και εντατικοποίηση των προσπαθειών για δικοινοτικές επαφές. Στόχος, να γίνει πραγματικότητα το όραμα κάθε Αμμοχωστιανού να δει μιαν Αμμόχωστο ελεύθερη, χωρίς στρατό κατοχής και παράνομους εποίκους.