Τουρισμός

Ψάχνουν να… «ρεφάρουν» οι ξενοδόχοι

Επιβράδυνση στον ρυθμό και αριθμό των κρατήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο βλέπει ο ΠΑΣΥΞΕ

Η κάθοδος του καλοκαιριού αποτελεί πλέον -και ημερολογιακά- γεγονός. Με τον τουρισμό να αποτελεί διαχρονικά και παραδοσιακά “πνεύμονα” της κυπριακής οικονομίας, επιχειρείται μια ακόμα σφυγμομέτρηση της κατάστασης που αναμένεται να επικρατήσει σε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα. Από τη μια προϋπάρχει η αισιοδοξία, αφού οι κρατήσεις στην… μετα-πανδημία εποχή (2021-2023) κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας προσδοκίες. Από την άλλη δεν μπορούν να μη ληφθούν στα υπ’ όψιν οι διάφορες γεωπολιτικές αλλά και οικονομικές κρίσεις, τόσο στη γύρω όσο και στην ευρύτερη περιοχή, που αναπόφευκτα θα έχουν τον δικό τους αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση του νησιού μας.

Προς μείωση… 10% οι εκτιμήσεις

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε, μιλώντας στη «Σημερινή», ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. Ερωτηθείς αναφορικά με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις δήλωσε πως “πράγματι παρατηρείται μία επιβράδυνση στη ροή των κρατήσεων -σε σύγκριση πάντοτε με την αντίστοιχη περσινή περίοδο- ενώ διαγράφεται μια συρρίκνωση που προσεγγίζει το 10%”. Παρά το αρχικό «μούδιασμα», όπως ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ τόνισε, υπάρχει σωρεία αστάθμητων παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά την προδιαγραφόμενη ροή των κρατήσεων.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν

Η γεωπολιτική κατάσταση -ο πόλεμος- στο Ισραήλ φέρεται ν’ αποτελεί σημαντικό πλήγμα, αφού η αγορά των Ισραηλινών αποτελούσε μιαν από τις σημαντικότερες, όντας “αιμοδότης” του τουρισμού. Αυτό όμως αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του μωσαϊκού, του δυσεπίλυτου γρίφου που βρίσκεται φέτος ενώπιον του Υφυπουργείου Τουρισμού και κατ’ επέκτασιν του ΠΑΣΥΞΕ. Πέραν αυτού, η οικονομική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία λειτουργεί αποτρεπτικά για την κάθοδο των Βρετανών. Την αγορά δηλαδή που καταλαμβάνει τον κυριότερο όγκο των τουριστών. Το ράλι ακρίβειας που πλήττει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχει τον δικό του αντίκτυπο, όμως η φετινή καλοκαιρινή περίοδος έχει ακόμα δύο ιδιαιτερότητες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, που θα λάβουν χώραν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, αποτελούν αναμφίβολα δύο τεράστιες διοργανώσεις, που, όπως είναι φυσικό, θα αποτελέσουν πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Φιλόκυπρου Ρουσουνίδη, αναφορικά με τις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής». Όπως υπέδειξε, “από τη λήξη της πανδημίας και ένθεν, αρκετός είναι ο κόσμος που αποφεύγει τα μακροπρόθεσμα πλάνα και προτιμά να προβαίνει σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής”. Εν συνεχεία ξεκαθάρισε πως “προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Ακόμη και η προδιαγραφόμενη μείωση δεν είναι καταστροφική, στόχος όμως παραμένει να φτάσουμε τα νούμερα του 2023”, τονίζοντας τη σημαντικότητα που μπορεί να έχει ενδεχόμενη λήξη του πολέμου στο Ισραήλ, αφού αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη αγορά για την Κύπρο.

Ποιες χώρες στοχεύουμε;

Ποιες χώρες όμως στοχεύουμε για να καλύψουμε το κενό και ποιο είναι το «προφίλ» των τουριστών που υποδεχόμαστε; Δεν είναι μυστικό ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην «αλίευση» των αγορών Μεγάλης Βρετανίας και Ισραήλ. Έχοντας όμως να αντιμετωπίσουμε τα όσα προαναφέραμε, στο κάδρο μπαίνουν κυρίως χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, ενώ ιδιαίτερο άνοιγμα πραγματοποιείται στις Σκανδιναβικές Χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία). Κεντρική Ευρώπη, λοιπόν, Μεγάλη Βρετανία και Σκανδιναβικές χώρες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, ενώ συνήθως η διάρκεια της παραμονής των τουριστών από αυτές τις χώρες κυμαίνεται μεταξύ επτά και εννιά ημερών. Όπως πιθανό θα σκεφτήκατε, πρώτες επιλογές -από τις παραλιακές πόλεις- αποτελούν η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αλλά και η Πάφος, ενώ ακολουθούν σε κάπως μικρότερο βαθμό προτίμησης η Λάρνακα και η Λεμεσός. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολύ μικρό είναι το ποσοστό που επιλέγει τα ορεινά.

Το προφίλ των τουριστών

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τύπος διαμονής και διακοπών που φέρονται να προτιμούν οι τουρίστες και στον οποίο, σύμφωνα με τον κύριο Ρουσουνίδη, παρατηρούμε «στροφή». Όπως υπογράμμισε, τα προηγούμενα χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών προτιμούσε πακέτα All Inclusive (ποσοστό κοντά στο 80%), κάτι που πλέον δεν υφίσταται. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες που προτιμούν το All Inclusive είναι περίπου το 50%, ενώ οι υπόλοιποι μισοί προτιμούν να αναζητήσουν γεύματα εκτός καταλύματος. Κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και αν αποτελεί ουσιαστικά απώλεια για τα ξενοδοχεία, ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ δήλωσε πως “η αύξηση των μεμονωμένων κρατήσεων φέρνει και την αντίστοιχη αύξηση στον κόσμο που δεν προτιμά πλέον τα πακέτα All Inclusive, αλλά θέλει να έχει επιλογές εκτός ξενοδοχείου. Μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί, καθώς κάτι τέτοιο έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη τουριστική οικονομία”.