Περιβάλλον

Στους 42C την Τρίτη ο υδράργυρος - Κόκκινος συναγερμός από το Τμήμα Δασών

Το κοινό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, αποφεύγοντας ενέργειες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά

Νέα κίτρινη προειδοποήση εξαιρετικά ψηλής θερμοκρασίας για την Τρίτη εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Τίθεται σε ισχύ από τις 11:30 ως τις 16:30 και όπως αναφέρεται η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 42 βαθμούς κελσίου.

Εξάλλου το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, θα παραμείνει σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού και την Τρίτη.

Τονίζεται ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Απευθύνεται, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

ΚΥΠΕ