Προδοσία το δόγμα ότι η Κύπρος κείται μακράν - Η Ελλάδα θεωρεί την Κύπρο «βάρος»… αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι
Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης δεν έχει αποσυρθεί από την πολιτική. Την παρακολουθεί από απόσταση με έντονη απογοήτευση, δυσφορία και προβληματισμό, κυρίως λόγω των «χλιαρών» και «ερμαφρόδιτων» θέσεων στα εθνικά ζητήματα.
Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης δεν έχει αποσυρθεί από την πολιτική. Την παρακολουθεί από απόσταση με έντονη απογοήτευση, δυσφορία και προβληματισμό, κυρίως λόγω των «χλιαρών» και «ερμαφρόδιτων» θέσεων στα εθνικά ζητήματα.
Δεν ήταν ποτέ θιασώτης της κατευναστικής πολιτικής έναντι της γειτονικής Τουρκίας και είναι πεπεισμένος ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν θα θυσίαζε ποτέ τα συμφέροντα της Τουρκίας χάριν του ευρύτερου Eλληνισμού.
Η συζήτησή μας ήταν σύντομη, αλλά περιεκτική. Με πολλαπλά μηνύματα και αρκετούς αποδέκτες. Και με δύο υστερόγραφα.
- • Στην πολιτική, η γρήγορη ανάβαση οδηγεί στην απειρία και η απειρία στην εκκωφαντική πτώση.
- • Δεν μπορεί να υπάρξει κεντροδεξιά κυβέρνηση αν εξαφανιστεί η δεξιά. Και σήμερα αναζητάς δεξιές πολιτικές με το μικροσκόπιο στην Ελλάδα.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Απέχετε ενσυνείδητα από την ενεργό πολιτική;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Όχι, την παρακολουθώ, την καθοδηγώ, άλλοτε ακούγομαι, άλλοτε δεν ακούγομαι, φυσικά αυτά τα έχει αυτός ο ρόλος. Αυτό όμως που παρακολουθώ χωρίς να είμαι στην πρώτη γραμμή είναι μία έκπτωση στο μέγιστο εθνικό θέμα. Θα ήθελα με πάρα πολύ σεβασμό και όχι έπαρση και αυταρέσκεια να θυμίσω ότι, την περίοδο που ήμουν ευρωβουλευτής, μόνος μου είχα κάνει για το Κυπριακό τόσες παρεμβάσεις όσες δεν είχαν κάνει όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές. Και γι’ αυτό είχα και αυτήν τη σχέση και αυτήν την αγάπη στην Κύπρο.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Άρα, όταν μου λέτε μέγιστο εθνικό θέμα, εσείς θεωρείτε μέγιστο εθνικό θέμα το Κυπριακό.
Γιώργος Καρατζαφέρης: Ναι, και τι ακριβώς εννοώ: Εγώ πιστεύω ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα. Όπως δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία επίθεση εναντίον της Καλαμάτας ή της Κοζάνης ή της Καβάλας, το ίδιο πράγμα το θεωρούμε και για την Κύπρο. Κάποιοι εχθροί δεν το βλέπουν έτσι σήμερα, είναι πολύ επικίνδυνο, και θα πω τα πράγματα έτσι όπως τα αισθάνομαι. Εάν κάνουμε μία δημοσκόπηση 100 ατόμων στα νησιά του Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο, στην Αίγινα, και πούμε κοιτάξτε, θα πρέπει ή να κόψουμε τις βίζες στους Τούρκους ή ξέρω εγώ, να αναγκαστούμε να οπισθοχωρήσουμε μερικά χιλιόμετρα στην Κύπρο. Δεν θα υπάρξει κάποιος που θα πει, ένας, ένας στους εκατό, που θα πει τι το συζητάμε, διώξτε τους τώρα. Αυτό με συγκλονίζει. Το δεύτερο που με συγκλονίζει, είναι αν αύριο έρθει μία πληροφορία ότι σε 3 ημέρες επίκειται ένας ακόμα Αττίλας, η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών της Κύπρου δεν θα φροντίσουν να ετοιμάσουν το παιδί τους για το μέτωπο, αλλά πώς θα πάει στο Λονδίνο. Θα γεμίσει το Heathrow με Κυπρίους. Αυτό με συγκλονίζει. Αυτό με φοβερίζει. Γίνονται τεράστια λάθη.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Και από την Ελληνική και από την Κυπριακή Κυβέρνηση;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Ναι, να, ναι.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Μου προκαλεί εντύπωση, κ. Καρατζαφέρη, το γεγονός ότι το διαπιστώνετε αυτό με μια δεξιά κυβέρνηση στην εξουσία της Ελλάδας.
Γιώργος Καρατζαφέρης: Δεν είναι θέμα κυβέρνησης. Είναι ο λαός ο οποίος καθοδηγείται. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία πρόταση, «ήρεμα, σιγά-σιγά, φρόνιμα».
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Από ποιον έγινε ή γίνεται αυτή η πρόταση;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Από όλους. «Φρόνιμα, φρόνιμα. Καθίστε φρόνιμα».
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Από όλους τους εξωτερικούς ή τους εσωτερικούς;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Από την κυβέρνηση, η οποία άγεται και φέρεται από το εξωτερικό. Η διαφορά μου είναι ένα Η. Αυτοί λένε φρόνιμα με Ι, εγώ λέω φρόνημα με Η. Το έχουμε εγκαταλείψει αυτό το φρόνημα με Η. Και αυτό σημαίνει κάποια πράγματα. Και αυτή η παρατήρηση δεν είναι δική μου. Προφανώς είναι και παρατήρηση των Τούρκων. Ξέρουνε τι σημαίνει, ξέρουνε ποιες είναι οι αναμονές. Η μόνη στιγμή που κλονίστηκαν ήταν όταν πήραμε τα RAFALE και πήραμε προτεραιότητα στα F35 και κάπου σου λέει τι γίνεται; Αλλά βρήκαν τον εαυτό τους πάλι και προκαλούν εδώ, στο Αιγαίο κ.λπ.
«Το δεύτερο που με συγκλονίζει, είναι ότι αν αύριο έρθει μία πληροφορία πως σε 3 ημέρες επίκειται ένας ακόμα Αττίλας, η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών της Κύπρου δεν θα φροντίσουν να ετοιμάσουν το παιδί τους για το μέτωπο, αλλά πώς θα πάει στο Λονδίνο. Θα γεμίσει το Heathrow με Κυπρίους. Αυτό με συγκλονίζει. Αυτό με φοβερίζει. Γίνονται τεράστια λάθη».
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Στην ουσία νιώθετε ότι αυτό που στο παρελθόν εθεωρείτο αδιαπραγμάτευτο, εθεωρείτο casus belli, εθεωρείτο η μεγάλη έγνοια της Ελλάδος για τη Μεγαλόνησο, αυτό έχει υποχωρήσει τώρα;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Το έχουν δεχθεί. Το έχει δεχθεί παθητικά η Ελλάδα. Με όλες τις κυβερνήσεις. Έχετε ακούσει ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια να ζητά κανείς άρση του casus belli; Έχουμε κάνει εμείς κανένα αίτημα στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί να είναι αυτοί στα πόδια μας με απειλή πολέμου σε χώρα; Όχι, το έχουμε καταπιεί, το έχουμε κάνει γαργάρα, αλλά η ουσία είναι μία. Όταν το 2004 επρόκειτο ν’ ανοίξει η αυλόπορτα για να μπει η Τουρκία, εγώ έβαλα κάποιους όρους ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος των Ευρωσκεπτιστών. Ότι πρέπει να γίνει άρση του casus belli πριν ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις. Ψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέρ της διατηρήσεως του casus belli. Είπαν: Δεν θα κάνουμε τίποτα αν δεν φύγει ο Αττίλας από την Κύπρο. Υπήρξαν βουλευτές, και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που είπανε καλώς, να παραμείνει ο Αττίλας κάτω. Όλα αυτά εμένα μου έχουν φέρει μία απογοήτευση. Αυτά δε που λέω τώρα, υπάρχουν στα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για οποιαδήποτε διαπίστωση.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Αυτό γιατί συμβαίνει λέτε; Έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες της Ελλάδας; Έχει άλλες στρατηγικές και επιθυμίες;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Όχι, όχι.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Νιώθει ότι η Κύπρος είναι βάρος; Έρχεται, αν θέλετε, να επιβεβαιώσει ότι «η Κύπρος κείται μακράν» μετά από δεκάδες χρόνια;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Αυτό το θεωρώ προδοτικό. Δεν μπορεί να ήταν κοντά η Κύπρος το 480 περίπου, όταν ο Κίμων με τριήρεις πήγε κάτω, δεν μπορεί να είναι κοντά με τριήρεις και να είναι μακριά με τα F4 που είχαμε τότε. Είναι μία πολιτική, η οποία εμένα με ανατριχιάζει. Θεωρούμε ένα βάρος την Κύπρο. Έτσι το βλέπω. Δεν έπρεπε να είναι έτσι κατά καμία έννοια. Βλέπω όμως και άλλα πράγματα που με ενοχλούν. Βλέπω ότι πριν από 10-12 χρόνια έρχεται η Κύπρος και ψηφίζει για Πρόεδρο εκείνον ο οποίος είπε ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, και τρελαίνομαι. Έχετε Πρόεδρο αυτόν που είπε το ΟΧΙ και τον βγάζετε από τη μέση, για να φέρετε αυτόν που έλεγε ΝΑΙ. Για μένα είναι ανατριχιαστικό. Άλλο θέμα ότι ήταν, σε προσωπικό επίπεδο, φίλος ο Αναστασιάδης. Αλλά δεν μπορούσα να ερμηνεύσω ποτέ την πράξη των Κυπρίων. Ρε εσείς, αυτός σας έλεγε ΝΑΙ, θα είχατε καταστραφεί. Τι θέλετε σήμερα; Και τον κάνετε Πρόεδρο 10 χρόνια; Όπως και τώρα, δεν έχω τίποτα, δεν τον γνωρίζω τον άντρα, αλλά για τον νέο Πρόεδρο, μου φαίνεται λίγο πολύ γρήγορη ανέλιξη. Πριν από 2-3 χρόνια Εκπρόσωπος Τύπου και μετά Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μου φαίνεται τρελό. Λέω τι γίνεται εκεί πέρα κάτω; Και βεβαίως από τον καθένα που λαμβάνει έναν ρόλο και έναν τίτλο, αναμένεις πράγματα τα οποία αιτιολογούν την παρουσία του. Δηλαδή, τι έχεις κάνει; Λοιπόν φοβούμαι, δεν νομίζω ότι υπάρχουν σήμερα έτσι τα εχέγγυα που να πούμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Δυστυχώς, ο Τούρκος θα εκβιάζει, θα φοβερίζει, θα μας καθοδηγεί όπως τώρα, καθίστε καλά, γιατί με τη Χεζμπολάχ από απέναντι θα σας κάνει…, δεν μπορούν, πρέπει να δούμε και μερικά πράγματα. Εγώ χαιρέτισα τη συμμαχία, τη συμφωνία με το Ισραήλ, όμως διερωτώμαι αν αύριο το πρωί ξανάρθουν τα τούρκικα αεροπλάνα, θα στείλει F16 το Ισραήλ για να βοηθήσουν την Κύπρο; Δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Εμείς τώρα δεν έχουμε εμπλακεί στον πόλεμο που έχει το Ισραήλ, και μας είπαν το κουμπάκι, παιδιά προσέξτε, δεν το κτυπάνε μόνο στην Κύπρο, το κτυπάνε και στην Ελλάδα. Δηλαδή τώρα γίναμε υπόλογοι της Χεζμπολάχ.
«Βλέπω όμως και άλλα πράγματα που με ενοχλούν. Βλέπω ότι πριν από 10-12 χρόνια έρχεται η Κύπρος και ψηφίζει για Πρόεδρο εκείνον ο οποίος είπε ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, και τρελαίνομαι. Έχετε Πρόεδρο αυτόν που είπε το ΟΧΙ και τον βγάζετε από τη μέση, για να φέρετε αυτόν που έλεγε ΝΑΙ. Για μένα είναι ανατριχιαστικό».
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Πώς αντικρίζετε την ελληνοτουρκική προσέγγιση των τελευταίων μηνών; Θεωρείτε ότι είναι ικανή να απαντήσει σε όλα τα δύσκολα εθνικά ζητήματα που έχουν μεταξύ τους οι δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Εγώ καλωσορίζω οτιδήποτε στέλνει τον πόλεμο πίσω. Όμως, με μία σχέση ομόλογη. Εδώ δεν νομίζω ότι είναι ομόλογη η σχέση και αυτό είναι το μειονέκτημα στην όλη διαδικασία. Όλα εξαρτώνται από τον Αμερικάνο. Όσο ο Αμερικάνος έχει στο στόχαστρο την Τουρκία, εν πάση περιπτώσει αγκαλιάζει και χαϊδεύει την Ελλάδα. Αλλά ουδέποτε ο Αμερικάνος, μην έχουμε καμία ψευδαίσθηση, θα θυσιάσει την Τουρκία για την Ελλάδα ή την Κύπρο. Αυτό ποτέ. Έχει τεράστια συμφέροντα, είναι τα παλαιοκοιτάσματα, είναι τα νεοκοιτάσματα, είναι ξέρω εγώ, τα σύνορα με τη Ρωσία, είναι μια σειρά παράγοντες που ο Αμερικάνος τις υπολογίζει πολύ και γι’ αυτό και τα χαστουκάκια που δίνει είναι τρυφερά, εγώ θα πω ποιήματα προς την Τουρκία. Άρα η οποιαδήποτε πολιτική της Ελλάδος και της Κύπρου είναι συνάρτηση τού τι επιθυμεί ο Αμερικάνος. Ας ξέρουμε λοιπόν πάντα ότι ο Αμερικάνος έχει δείξει την προτίμησή του μέσα σε δεκαετίες. Απλά.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Καταλάβατε εσείς γιατί εγκαταλείφθηκε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Έχω την αίσθηση ότι έγινε στο πλαίσιο «μην προκαλούμε τον Τούρκο». Αυτό είναι. Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ήταν μία ιδέα του Αρσένη, καλοδέχτηκε ο κόσμος, εγώ ήμουν εναντίον, σφόδρα εναντίον. Δεν κάνω αμυντικό δόγμα εγώ με τα Γιάννενα, δεν κάνω αμυντικό δόγμα εγώ με τα Δωδεκάνησα. Ή θεωρούμε την Κύπρο νησί δικό μας ή όχι. Τέλειωσε. Εάν είναι ξένο, κάνουμε δόγματα 500, και μ’ αυτούς και με το Ισραήλ και με τη Μάλτα και με ό,τι θέλουμε. Εάν όμως θεωρούμε ότι είναι δικιά μας, δεν κάνω δόγμα με τον εαυτό μου. Γι’ αυτό είχα αντιδράσει τότε και είχα μιλήσει και στη Βουλή. Εν πάση περιπτώσει, αυτό όπως έγινε, τώρα μάλλον έχει ατονήσει, μάλλον δεν είναι στην προτεραιότητα, και τόσα άλλα.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Ήθελα να σας ρωτήσω και το εξής: Με όλα όσα περιγράφετε, δεν θεωρείτε ότι θα έπρεπε να γίνει μια ανοικτή συζήτηση, τουλάχιστον για το Κυπριακό, παρουσία και των Ελλαδιτών και των Κυπρίων για ν’ αποφασίσουμε τον κοινό στόχο επιτέλους; Έστω και τώρα…
Γιώργος Καρατζαφέρης: Αυτή είναι η πρότασή μου. Είστε μέσα στο μυαλό μου! Η πρότασή μου προτείνει συνεδρίαση των δύο Κοινοβουλίων. Κοινή συνεδρίαση των δύο Κοινοβουλίων.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Για να κάνουν τι;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Να συζητήσουν τα θέματα, να επεξεργαστούν τις προτάσεις και να δουν τι θα κάνουνε. Αυτό είναι σίγουρο. Από την άλλη πλευρά θα έλεγα και θα πρότεινα η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής, 50 άνθρωποι, να συνεδριάσουν μία φορά στη Λεμεσό, στην Πάφο. Με μία συνεδρίαση, τίποτε άλλο. Δεν προκαλούμε κανέναν. Κι όσες κάμερες έρθουν, απ’ όπου έρθουν. Θέλω να θυμίσω, Χρύσανθε, το 2006, Αντιπρόεδρος των Ευρωσκεπτιστών εγώ, ζήτησε ο Ταλάτ να με δει γιατί ήμουνα και στην Επιτροπή τότε για την Κύπρο. Και του λέω θα έρθω. Ήμουνα μάλιστα υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τότε, τα παράτησα και πήγα κάτω. Αλλά του λέω δεν θέλω κανένα σύμβολο και καμία φωτογραφία. Και πάω κάτω και είμαι στο «Χίλτον», περιμένω για να πάω και μου λένε όλα θα κατέβουν, εκτός από το πορτρέτο του Κεμάλ. Έφυγα, τους λέω. Έφυγα, και τους ανάγκασα και κατέβασαν και το πορτρέτο του Κεμάλ και το έβγαλα και βίντεο που έδειξα τη διαφορά του χρώματος στον τοίχο του Κεμάλ. Άμα απαιτείς, πετυχαίνεις, αν δεν απαιτείς, δεν κάνει κανείς τίποτα. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι εμείς απ’ εδώ σαν Ελλάδα δεν απαιτούμε. Δεν απαιτούμε. Είμαστε άντε εσύ εντάξει. Συμφωνώ ότι κερδίζουμε χρόνο. Συμφωνώ ότι έχουμε τουρισμό από τότε που σταμάτησαν οι παρενοχλήσεις πτήσεων και οι παραβιάσεις. Αυτό όμως νομίζω ότι είναι λίγο εκπόρνευση της αξιοπρέπειάς μας. Δηλαδή, μας δίνετε χρήματα, κάνουμε το παγώνι. Όχι, δεν είναι έτσι. Το θεωρώ μάλλον υποτιμητικό για την ιστορία του Ελληνισμού.
«Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ήταν μία ιδέα του Αρσένη, καλοδέχτηκε ο κόσμος, εγώ ήμουν εναντίον, σφόδρα εναντίον. Δεν κάνω αμυντικό δόγμα εγώ με τα Γιάννενα, δεν κάνω αμυντικό δόγμα εγώ με τα Δωδεκάνησα. Ή θεωρούμε την Κύπρο νησί δικό μας ή όχι. Τέλειωσε».
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Και δεν είναι και μόνιμο...
Γιώργος Καρατζαφέρης: Σαφώς δεν είναι μόνιμο. Αύριο το πρωί τού στρίβει. Έχουμε δει 500 φορές τον Ερντογάν ν’ αλλάζει άποψη.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Την ώρα πάντως που γίνεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος, πάει και βάζει στα βιβλία της Ιστορίας τη Γαλάζια Πατρίδα. Για να γαλουχήσει τις νέες γενιές.
Γιώργος Καρατζαφέρης: Ωραία. Και πρότεινα εγώ στην Κυβέρνηση, αλλά η Κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει, και εμείς να πάρουμε ένα μάθημα που να λέει ότι η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ελλάδος πατάει σε δύο πόδια: Το ένα πόδι είναι εδώ και το άλλο πόδι είναι στην Ιωνία. Να τους πούμε ότι εκεί είναι οι μισοί σοφοί της Ελλάδος. Από κει. Να τους θυμίσουμε ότι εκεί γεννήθηκε ο Όμηρος. Να τους θυμίσουμε ότι ο μισός Πολιτισμός μας είναι εκεί. Γιατί να μην το ξέρουν τα παιδιά στο σχολείο; Παιδιά, αυτό το κομμάτι είναι Ελλάδα. Ιωνία, εμείς, εδώ είμαστε, 2000 χρόνια είμαστε εκεί. 2000 χρόνια και μετά τη μεγάλη καταστροφή του 1453 φύγαμε, αλλά είμαστε αιώνες εκεί, πριν από τον Χρυσό. Μην το ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε ότι οι σχέσεις μας με την Κύπρο είναι ιδιαίτερες από την εποχή του Τρωικού Πολέμου. Υπήρξε βασιλεύς των Κυπρίων, ο οποίος πολέμησε μαζί παρέα με τον Αγαμέμνονα. Είμαστε ένα. Τι να κάνουμε; Τα ξεχάσαμε όλα αυτά. Τα ξεχάσαμε. Και όλα αυτά, όπως και να το κάνουμε, δεν τιμούν λίγο την Ιστορία μας, το φιλότιμό μας, την αξιοπρέπειά μας και την αξιοπιστία μας ως Έθνος.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Πάντως, με συγχωρείτε που επιμένω. Έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία έχει 3-4 από τους στενότερούς σας συνεργάτες, οι οποίοι συμπορεύτηκαν μαζί με τις ιδέες σας, τις έγνοιες σας, τις ανησυχίες σας.
Γιώργος Καρατζαφέρης: Λέτε κάποια παιδιά τα οποία τα έφερα κοντά μου και σήμερα ανεδείχθησαν.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Είναι υπουργοί της κυβέρνησης.
Γιώργος Καρατζαφέρης: Όχι, δεν είναι υπουργοί. Είναι οι καλύτεροι υπουργοί. Σ’ αυτούς βασίζεται. Γιατί σήμερα ο Μητσοτάκης βασίζεται σε Βορίδη, στον Άδωνη, στον Πλεύρη και σε άλλα παιδιά γιατί είναι και εκτός Νέας Δημοκρατίας δικά μου παιδιά. Αυτό είναι που με κάνει περήφανο και βεβαίως μου δημιουργεί και ευθύνες γιατί και αν παντρευτεί το παιδί σου, όποια πορεία χαράξει έχει αντανάκλαση σ’ εσένα. Και τους το λέω: Παιδιά, κοιτάξτε πού πάτε και πώς πάτε. Αλλά βεβαίως δεν μπορούν να κάτσουν και να πουν αυτά τα πράγματα, τα οποία λέγανε τα χρόνια που ήταν μαζί μου, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει άλλον δρόμο. Μου κάνει εντύπωση γιατί όλη την πορεία την ξεκινάει με αριστερό βηματισμό.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Σε όλα τα ζητήματα.
Γιώργος Καρατζαφέρης: Σε όλα. Από τη νομιμοποίηση των ομοφυλοφίλων, δηλαδή τι τον βίαζε να είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα που το έκανε; Ποιος τον πίεσε; Τον έπιασε κανείς από τον λαιμό; Για ποιο λόγο; Γιατί συνέβη; Και γι’ αυτό έχασε και 10 μονάδες.
Χρύσανθος Τσουρούλλης: Θα σας έλεγε κάποιος ότι έκανε ένα άνοιγμα προς το κέντρο.
Γιώργος Καρατζαφέρης: Όχι την Κεντροδεξιά, την Κεντροαριστερά. Δεν υπάρχει κεντροδεξιός σήμερα που να θέλει αυτό. Δεν υπάρχει κανένας. Του το λέω και δεν ακούει παρ’ ότι κανονικά θα έπρεπε να έχει πιο μεγάλη εμπιστοσύνη στους παλαιότερους. Ας μου βρει ένα σπίτι, ένα, που να είναι ευτυχισμένοι που ο γιος τους παντρεύτηκε τον Θανάση, τον Μήτσο, τον Φραγκίσκο. Ούτε ένα. Το καταπίνουμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Ακόμα και η οικογένεια Κασσελάκη δεν το ευχαριστήθηκε. Δεν είπε μπράβο, ζήτω κ.λπ. Θα ήθελε, ξέρω εγώ, προφανώς μια κοπέλα. Αυτά που γίνονται εμένα με τρελαίνουν. Με τρελαίνουνε. Και έχω και προβλήματα με διάφορες έτσι προσωπικότητες. Ξέρω εγώ; Δεν νομίζω ότι προάγει το ελληνοχριστιανικό ήθος, το ελληνορθόδοξο ήθος ο Αμερικής Ελπιδοφόρος. Μου κάνει εντύπωση αυτό. Δηλαδή πιστεύω ότι κάπου το πράγμα έχει ξεστρατίσει. Και να σας πω και κάτι τελευταίο. Για να υπάρχει Κεντροδεξιά, πρέπει πρώτα να υπάρχει Δεξιά.