Ειδήσεις

Δάλι: Ζητήθηκαν διευκρινήσεις από την εταιρεία για λειτουργία του εργοστασίου

Για τις επιπτώσεις από την προσπάθεια μετατροπής εργοστασίου πλαστικού στην βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου σε εργοστάσιο αλουμινίου, ανέλυσαν οι εμπλεκόμενοι στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Αρχικά ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος ανέφερε ότι θέματα που έχουν σχέση με την δημιουργία ρυπογόνων εργοστασίων στην περιοχή εννοείται ότι ανησυχεί τους κατοίκους επειδή έχουν προηγούμενη εμπειρία, όπως τα ασφαλτικά, τις πυρκαγιές και άλλα.

«Υπάρχει στην περιοχή η οχληρά βιομηχανική ζώνη στην οποία μέχρι να καταργηθεί, ο κάθε ένας που έχει αγοράσει τεμάχιο και έχει επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δεν μπορεί κανένας να τον σταματήσει», είπε.

Σημείωσε ότι, οι επιχειρηματίες εκεί έχουν κάνει δύο εργοστάσια τα οποία στις άδειές τους είναι χαρακτηρισμένα ως εργοστάσια μεταποίησης πλαστικού. «Στο το ένα από τα δύο εργοστάσια ζητούν να επεξεργάζονται αλουμίνιο.

Για να πάρει αλλαγή χρήσης θα πρέπει πρώτα να υποβάλει νέα ΜΕΕΠ, να την εγκρίνει και να του δώσει νέα άδεια. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη.

«Ο νόμος προνοεί διαβουλεύσεις. Εμείς σαν Δήμος δεν έχουμε τμήμα ειδικό και συνεργαζόμαστε με ιδιώτες. Βρήκαμε ένα καλό μηχανικό περιβάλλοντος. Αν αυτή η εταιρεία μπορέσει και τηρήσει τις αυστηρές μας προϋποθέσεις δεν μπορεί να την σταματήσει κανένας», τόνισε.

Τι αναφέρει το Τμήμα Περιβάλλοντος

Με τη σειρά της η ανώτερη λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κωνσταντίνου η περιβαλλοντική αρχή παρέλαβε μία μελέτη η οποία έγινε για το έργο μέσω της πολεοδομικής αρχής όπως γίνεται με βάση την νομοθεσία.

«Είχε γίνει μία δημόσια παρουσίαση αλλά το τμήμα περιβάλλοντος, επέλεξε να κάνει ακόμη μία στις 17 του μήνα, για να δώσει ένα ακόμη βήμα στο ενδιαφερόμενο κοινό να ακούσει και να προβάλει σχόλια και απορίες».

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος η περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου η οποία θα καταλήξει είτε θετική υπό όρους ή αρνητική για κάποιους λόγους.

«Έχουμε ήδη υποβάλει κάποια ερωτήματα στον μελετητή της εταιρείας και θα δοθούν και άλλες διευκρινήσεις, μετά την παραλαβή όλων των διευκρινήσεων τότε το τμήμα θα καταλήξει», επεσήμανε.

Τι μπορεί να προκαλέσει η εκπομπή αερίων αλουμινίου

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο διεθνές ινστιτούτο Κύπρου για τη δημόσια υγεία, Κωνσταντίνος Μακρής ανέφερε ότι μαζί με το κ. Βονιάτη ξεκίνησαν στο παρελθόν έρευνα και απέδειξαν ότι υπήρχε ένα σύμπλεγμα καρκίνου γύρω από το εργοστάσιο Astrasol το οποίο ξεκίνησε και αυτό με αλλαγή χρήση γης.

«Αυτή η αλλαγή οδήγησε σε ολέθρια αποτελέσματα στη δημόσια υγεία της γειτνιάζουσας περιοχής και μετά από 20 χρόνια ακόμα συζητάμε για αυτό το θέμα. Θέλουμε από την μία να ευνοήσουμε την λελογισμένη ανάπτυξη στην περιοχή και παράλληλα να προστατευτεί η δημόσια υγεία του κόσμου που ασφυκτιούν δίπλα από την οχληρά βιομηχανία του Ιδαλίου», είπε.

Η θέση της εταιρείας

Υπενθυμίζεται ότι, από πλευράς της η εταιρεία η οποία δραστηριοποίειται στην περιοχή, με ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι δεν θα προβεί σε καμία νέα χρήση ωσότου εκδοθούν οι άδειες.

Επισημαίνει ότι η Πυροσβεστική έχει επιθεωρήσει σχολαστικά τις ανάγκες πυρασφάλειας του έργου και ενέκρινε μια ολική μεθοδολογία που περιγράφεται στην μελέτη που υποβλήθηκε.

Χαρακτηρίζει παραπλανητικές τις αναφορές σε μη διαχειρίσιμα υγρά απόβλητα, υπογραμμίζοντας ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος προβαίνει σε αξιολόγηση των ποσοτήτων και του τρόπου διαχείρισης τους και διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν συμφωνίες με σταθμούς συλλογής αποβλήτων.

Η εταιρεία κάνει λόγο για καλοθελητές από το ανταγωνιστικό της πεδίο που βλέπουν τα συμφέροντάς τους να πλήττονται.

Κάνει παράλληλα λόγο για παραπληροφόρηση, υποδεικνύοντας ότι, ήδη έγινε Δημόσια Διαβούλευση και η Δημόσια Ακρόαση επιλέγηκε από τον Τμήμα Περιβάλλοντος, ως επιπλέον μέτρο.