Διεθνή

Γαλλία: Βουλευτές εμφανίστηκαν στο κοινοβούλιο ντυμένοι με τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας – Δείτε βίντεο

Βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία – Προφορική επίπληξη από την πρόεδρο του κοινοβουλίου που αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση

Στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας εμφανίστηκαν σήμερα στο γαλλικό κοινοβούλιο βουλευτές, διαμαρτυρόμενη για την άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Οι βουλευτές αποφάσισαν να φορέσουν μαύρα, κόκκινα, λευκά και πράσινα, ενώ η Ρασέλ Κεκέ, βουλευτής του κόμματος Ανυπόταχτη Γαλλία, που εντάσσεται στη ριζοσπαστική αριστερά, ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία μέσα στην αίθουσα.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιαέλ Μπρον-Πιβέ την ανακάλεσε στην τάξη και της επέβαλε προφορική επίπληξη, που είναι και η μέγιστη κύρωση που προβλέπει ο κανονισμός, ενώ διέκοψε τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι η αίθουσα της βουλής είναι «χώρος δημοκρατικών συζητήσεων και οι βουλευτές εκφράζονται αποκλειστικά δια του λόγου».

«Σε ό,τι αφορά τη διμερή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, η θέση της Γαλλίας είναι (…) σαφής. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) την υπενθύμισε, δεν είναι ταμπού», σχολίασε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης. «Η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι χρήσιμη. Όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός (Γκαμπριέλ Ατάλ), τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται αναγνωρίσεις (του παλαιστινιακού κράτους) χωρίς να δίνουν λύση στη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν την περασμένη εβδομάδα το κράτος της Παλαιστίνης, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Άλλοι με παλαιστινιακά κι άλλοι με τα χρώματα της τρικολόρ

Σε «απάντηση» για τα ρούχα στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας που φορούσαν οι βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά επίσης και οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές, οι βουλευτές της δεξιάς και του προεδρικού κόμματος «Αναγέννηση» έφεραν τρίχρωμα μαντίλια, στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Πολλοί βουλευτές της προεδρικής πλειοψηφίας εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Αυτή είναι μια πολιτική θεάματος, δεν προωθούν την ειρήνη ούτε κατά ένα χιλιοστό», σχολίασε ο βουλευτής της «Αναγέννησης» Ματιέ Λεφέβρ, που είναι και πρόεδρος της ομάδας φιλίας Γαλλίας-Ισραήλ.

«Έπειτα απ’ όσα συνέβησαν (στη Ράφα) ήταν σημαντικό να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον παλαιστινιακό λαό. Είναι εφικτή μια άλλη φωνή στη Γαλλία, να εκφραστούμε με σύμβολα σαν αυτά», είπε η οικολόγος Σαμπρίνα Σεμπαΐ, η οποία φορούσε πράσινο φουστάνι, μαύρο σακάκι και παλαιστινιακή μαντίλα γύρω από το λαιμό.

Αμέσως μετά το επεισόδιο, οι βουλευτές σε όλα τα έδρανα έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και η συνεδρίαση συνεχίστηκε αφού έπεσαν οι τόνοι.

ΠΗΓΗ ΠρώτοΘέμα