Ειδήσεις

Πλημμυρισμένοι σέρβερ: Κλείνει η υπόθεση χωρίς ποινικές ή πειθαρχικές διώξεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Λάβρος εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Καινοτομίας για το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για τους πλημμυρισμένους σέρβερ στο Υπουργείο Οικονομικών, που δεν αποδίδει προσωπικές πειθαρχικές ευθύνες.

«Σας λέω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από αυτό το πράγμα, αλλά δεν μένω εκεί [...] Υπήρξε σοβαρή ολιγωρία στο να παρθεί ολοκληρωμένη τελική απόφαση και σε πρακτικό επίπεδο, αν θέλετε, για τη μετακίνηση του συγκεκριμένου κέντρου δεδομένων», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

Μάλιστα, το πόρισμα είχε σταλεί και στη Νομική Υπηρεσία, η οποία δεν εντόπισε οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες, παραπέμποντας στο Υφυπουργείο για τυχόν απόδοση πειθαρχικών ευθυνών. «Έχει σταλεί και στη Νομική Υπηρεσία για τις απόψεις τους και ακριβώς ερχόμενη πίσω από τη Νομική Υπηρεσία η απάντηση ότι, πρωτίστως αφορά θέμα που θα πρέπει να ληφθεί απόφαση εντός Υφυπουργείου, εντός του τμήματος, κατά πόσο υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες».

«Δεν μπορεί να αποδοθεί προσωπική πειθαρχική ευθύνη»

Αναφορές από το πόρισμα του λειτουργού, δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης».

«Ο ερευνών λειτουργός δεν καταλογίζει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και αποδίδει το περιστατικό σε γενικότερες, διαχρονικές αδυναμίες, δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες της διοίκησης. Παράλληλα, αναφέρει ότι η προσωποποίηση ευθυνών δεν είναι εφικτή, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος και της εμπλοκής μεγάλου αριθμού προσώπων, ενώ οι οποιοιδήποτε λειτουργοί διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στα υπό εξέταση θέματα, έχουν αφυπηρετήσει».

Η έντονη αντίδραση, ωστόσο, του Υφυπουργού Καινοτομίας, προκαλεί ερωτήματα κατά πόσο υπήρξε ή όχι κουκούλωμα της υπόθεσης, τη στιγμή, μάλιστα, που το πόρισμα περιλαμβάνει μαρτυρία από λειτουργό του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, ο οποίος υποστήριξε ότι το δωμάτιο που φιλοξενούσε τους σέρβερ, παρουσίαζε συχνές διαρροές και για να μην στάζει το νερό πάνω τους, έβαζαν ταψιά για να το μαζεύουν.

Ερωτήματα, την ίδια ώρα, προκαλεί και η παραδοχή του κ. Δαμιανού στο Σίγμα, για άλλα έξι κέντρα δεδομένων με σοβαρές ελλείψεις.

Ο Υφυπουργός Κιανοτομίας τόνισε ότι «ελλείψεις ως προς το επίπεδο ασφαλείας, ως προς τις βέλτιστες πρακτικές και μηχανισμούς που πρέπει να υφίστανται σε χώρους που πρέπει να φυλάττουν συστήματα πληροφορικής».

Στα χαρακώματα για την υπόθεση και η Βουλή, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου να αναφέρει ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία της.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας σε δήλωση του ανέφερε «Θα μας ενημερώσουν εκείνοι που χειρίστηκαν το θέμα, ποιοι είχαν την ευθύνη να ελέγχουν την ασφάλεια του συστήματος και πώς λειτούργησε αυτή η ασφάλεια. Θέλω τα ονόματα και τις διευθύνσεις των ανθρώπων που είχαν την ευθύνη».

Υπενθυμίζεται ότι, από την πλημμύρα στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, είχε παραλύσει για μέρες ολόκληρος ο κρατικός κυβερνητικός κόμβος διαδικτύου, καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο της δημόσιας υπηρεσίας, με τις ζημιές να ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Οι σέρβερ μετακινήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Cyta τον περασμένο Οκτώβριο, με απόφαση του Υπουργικού.