Ειδήσεις

Συγκλονιστικοί διάλογοι από πτώση Γιαννιού -«Κάτι σας έπεσε» - «Εν άνθρωπος» (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκλονίζουν οι στιγμές και οι διάλογοι λίγο πριν και μετά την μοιραία πτώση στη θάλασσα του δεκανέα Παναγιώτη Γιαννιού από ελικόπτερο στο πλαίσιο άσκησης το μεσημέρι της 27ης Ιουνίου του 2022 στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας.

Ενώπιων του Στρατιωτικού δικαστηρίου Λευκωσίας παρουσιάστηκε και αναλύθηκε ηχητικό και δεδομένα από το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος όπου αποκαλύπτονται οι σχετικοί διάλογοι, οι χειριστές του ελικοπτέρου δεν ανέμεναν να γίνει πτώση και το ελικόπτερο δεν βρισκόταν στις ανάλογες παραμέτρους ύψους και ταχύτητας.

Οι διάλογοι εκτυλίσσονται μεταξύ του Υπεύθυνου καμπίνας και του Κυβερνήτη λίγο μετά το σύνθημα «GO» που έδωσε κάποιος από την καμπίνα για πτώση και αφού έγινε αντιληπτό ότι ο δεκανέας πήδηξε από το ελικόπτερο.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 1

Υπ. Καμπίνας: «Γιατί τον έβαλες να πηδήξει;».

Κυβερνήτης: «Εννά πάεις για το πραγματικό τωρά;»

Υπ. Καμπίνας: «Επήδηξεν ο πρώτος».

Κυβερνήτης: «Ποιος; Πού επήδηξε;»

Υπ. Καμπίνας: «Γιατί επήδηξεν τωρά;»

Κυβερνήτης: «Πότε επήδηξε ρε; Την ώρα που έφυγα εγώ μόνος μου;

Υπ. Καμπίνας: «Έκανε μ…κία δαμαί ο υπεύθυνος».

Κυβερνήτης: «… την πίστη της κλωστής. Την ώρα που έστριβα;».

Άλλο ελικόπτερο: «Κάτι σας έπεσε μέσα στην θάλασσα».

Συγκυβερνήτης: «Ναι, εν άνθρωπος, έπεσε μόνος του».

Ακολούθησαν προσπάθειες για εντοπισμό του άτυχου Δεκανέα μέχρι που ο υπεύθυνος καμπίνας φαίνεται να εντοπίζει τον Γιαννιό να επιπλέει στη θάλασσα.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 2

Χειρίστης: «Εν κ.... ρε μ…, εν κ… Εν κ... Τζείνος μας είπε ότι θέλει dry».

Υπ.Καμπίνας: «dead ahead».

Χειριστής 1: «Έτον δαμαί μπροστά».

Χειριστής 2: «Ρε, εν ανάποδα τούτος. Εν ανάποδα, εν ανάποδα, εν ανάποδα, εν ανάποδα, επνίηκεν ο άνθρωπος!».

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας Ανδρέα Γιαννακού ο οποίος έδωσε μαρτυρία ως εμπειρογνώμονας, αποκάλυψε και ανάλυσε τι κατέγραψε το μαύρο κουτί πριν κατά τη διάρκεια και μετά τη πτώση-θανάτου του Γιαννιού.

Στο Μεσημέρι και Κάτι μίλησε ο δημοσιογράφος Φάνης Μακρίδης ο οποίος υπογράφει το εν λόγω δημοσίευμα.

Όπως ανέφερε, «η πτώση θα πραγματοποιείτο από 3 μέτρα ύψος και ενώ το ελικόπτερο είχε ταχύτητα 18 χιλιομέτρων, είχε πολλάπλάσιο ύψος και ταχύτητα. Δηλαδή όταν ο Γιαννίος πέφτει από ο ελικόπτερο, αυτό πετούσε σε ύψος 22.5 μέτρων (74 πόδια) και ταχύτητα 96 χιλιόμετρα (52 κόμβοι). Αντιλαμβάνεστε οτι δεν έπρεπε να γίνει πτώση».

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας.

Κατηγορούμενος για την υπόθεση είναι αρχιλοχίας της μοίρας καταδρομέων ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο,κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του στο πλαίσιο άσκησης μελών των Δυνάμεων Καταδρομών, λόγω επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς φέρεται να επέφερε χωρίς πρόθεση τον θάνατο του δεκανέα κατά τη διαδικασία πτώσης από στρατιωτικό ελικόπτερο που βρισκόταν εν πτήσει, στη θαλάσσια περιοχή του Ακάμα.