Διεθνή

Δόθηκε λάθος ταυτότητα σε αλλοδαπό κάτοικο της Ιαπωνίας

Ένας αλλοδαπός κάτοικος Ιαπωνίας έζησε άθελά του με ψεύτικη ταυτότητα για έξι μήνες μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε μπέρδεμα με έναν άλλο άγνωστό του άνδρα.

Ο άνδρας πήγε να δηλώσει το καθεστώς διαμονής του στο Δημαρχείο της Τοκουσίμα, στη δυτική Ιαπωνία τον Νοέμβριο. Αλλά σε μια γραφειοκρατική γκάφα, του δόθηκε η ταυτότητα ενός εντελώς διαφορετικού ατόμου, που όμως είχε το ίδιο όνομα, την ίδια εθνικότητα και ακόμη και την ίδια ημέρα  γενεθλίων.

Όταν ο άνδρας επισκέφθηκε το δημαρχείο, το προσωπικό έψαξε το μητρώο του εθνικού αριθμού ταυτότητας και διαπίστωσε ότι κάποιος με τα ίδια στοιχεία ζούσε σε άλλη πόλη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Έπειτα από επικοινωνία με τον άνδρα, ο οποίος μιλούσε ελάχιστα ιαπωνικά, το προσωπικό κατάλαβε το μεγάλο μπέρδεμα. Το δεύτερο άτομο στο όνομα του οποίου εκδόθηκε η ταυτότητα είχε αναχωρήσει από τη χώρα και έτσι το λάθος δεν αποκαλύφθηκε νωρίτερα.

Η Ιαπωνία κυκλοφόρησε ένα σύστημα αριθμού ταυτότητας που ονομάζεται "My Number" το 2015, αλλά σύμφωνα με καταγγελίες και παράπονα το νέο σύστημα είναι επιρρεπές σε ανθρώπινα λάθη και διαρροές δεδομένων.

ΚΥΠΕ