Περιβάλλον

Kίτρινος συναγερμός από μεσάνυχτα και έως 44 βαθμούς η θερμοκρασία την Παρασκευή

Δύο προειδοποιήσεις εξέδωσε η Μετεωρολογική θερμοκρασία, για κίτρινο και πορτοκαλί συναγερμό. Συγκεκριμένα, η κίτρινη προειδοποίηση θα ισχύει από τα μεσάνυχτα ως τις 7.00 το πρωί της Παρασκευής. Όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία η ελάχιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Η Πορτοκαλί προειδοποίηση ισχύει από τις 11.00 πμ ως τις 5.00 το απόγευμα της Παρασκευής. Η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 44 βαθμούς Κελσίου και γύρω στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Εξάλλου, το Τμήμα Δασών πληροφορεί το κοινό ότι την Παρασκευή, 7 Ιουνίου ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, θα παραμείνει σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού.

Τονίζεται ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.  

Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων, προστίθεται.

Απευθύνεται, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

ΚΥΠΕ