Επιχειρείν

Η Ινδία έλαμψε στο Reflect Festival 2024 της Κύπρου: Ένα κέντρο καινοτομίας στο προσκήνιο

Ινδικές startup εταιρείες συμμετείχαν για δεύτερη φορά στο Reflect Festival 2024 (μετά την επιτυχημένη πρώτη τους συμμετοχή το 2023), εδραιώνοντας τη θέση της Ινδίας ως παγκόσμιου ηγέτη στην καινοτομία. Η φετινή συμμετοχή ανέδειξε μια ακμάζουσα συνεργασία μεταξύ της Ινδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διαρκή αντίκτυπο σε πάνω από 23.000 παρευρισκόμενους.

Επίδειξη ινδικής λαμπρότητας

● Οκτώ πολλά υποσχόμενες startups στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, των πράσινων λύσεων, της τρίτης ηλικίας και της υγειονομικής περίθαλψης εντυπωσίασαν δυνητικούς επενδυτές και επιχειρηματίες. Η ποικιλία των ιδεών τους αντιμετώπισε σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, δείχνοντας τη δέσμευση της Ινδίας στην ουσιαστική καινοτομία.

● Ο κ. Vaibhav Kapoor, συνιδρυτής του διάσημου ινδικού “μονόκερου” Prystin Care (αξίας άνω του 1.5 δισ. δολαρίων), τόνισε την ικανότητα της Ινδίας να αναπτύσσει και να ενδυναμώνει επιχειρήσεις αξίας δισεκατομμυρίων.

● Πολλοί παρευρισκόμενοι στο Reflect Festival ήρθαν σε επαφή με τις ινδικές startups, δημιουργώντας μια πλατφόρμα για πιθανές χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες.

Ενίσχυση των δεσμών Ινδίας - Κυπριακής Δημοκρατίας

● Στην εκδήλωση India@Reflect, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων όπως ο κ. Manish, Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας, και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Ειρήνη Πική, τονίστηκε η δέσμευση για ενίσχυση των οικονομικών και τεχνολογικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ύπατος Αρμοστής οραματίστηκε αυξημένη συμμετοχή στο Reflect Festival και ισχυρότερες θεσμικές συνεργασίες για συνεχή συνεργασία. Παρευρέθηκε επίσης στο γεύμα εργασίας που διοργάνωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο όπου μίλησε για την ανάπτυξη της Ινδίας και το όραμά του για την οικονομική συνεργασία της χώρας του με την-Κύπρο. Συμμετείχε επίσης σε μια συζήτηση πάνελ με θέμα Geo-arbitrage και μοιράστηκε τις απόψεις του για το θέμα.

● Ο Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ινδίας, Sanjiv Singh, υπογράμμισε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι ινδικές startup εταιρείες, καθώς και τις ευκαιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου που προσφέρει το Ινδικό Ανοιχτό Δίκτυο Ψηφιακού Εμπορίου (ONDC). Παράλληλα η αντιπροσωπεία startup του Υπουργείου παρουσίασε τις προσφορές τους στο PWC Experience Center στη Λευκωσία, ενισχύοντας περαιτέρω τις διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις.

7.6. ΙΝΔΙΑ 2.jpeg

Συνεργασία startups με τον Κυπρο-Ινδικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (CIBA)

Την 1η Ιουνίου 2024, ο Κυπρο-Ινδικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (CIBA) σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία διοργάνωσε στα κεντρικά γραφεία της PwC Κύπρου στη Λευκωσία εκδήλωση όπου ινδικές startup ήρθαν σε επαφή με τοπικές εταιρείες, επενδυτές και τραπεζίτες. Στην εκδήλωση απευθύνθηκαν ο Ύπατος Αρμοστής κ. Manish, ο Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ινδίας Sanjiv Singh), ο Πρόεδρος του CIBA Χρυσήλιος Πελεκάνος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος & Πρόεδρος της PwC Κύπρου, Φίλιππος Σώσειλος. Ήταν μια παραγωγική συνεδρίαση, η οποία είχε θετικά αποτελέσματα.

Ινδία: Ένα κέντρο καινοτομίας & ευκαιριών για την Κυπριακή Δημοκρατία

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως οι Make in India, Digital India και Startup India μεταμορφώνουν την Ινδία, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις αναδυόμενες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει το startup και καινοτομικό της οικοσύστημα για να δημιουργήσει επωφελείς συνεργασίες με το αντίστοιχο ισχυρό ινδικό. Η Ινδία διαθέτει το 3ο μεγαλύτερο οικοσύστημα startup στον κόσμο, με πάνω από 40,000 startups και πάνω από 110 εταιρείες - μονόκερους.

Success stories

Ο κ. Prabhu της startup τεχνολογίας ακινήτων Habytat, παρουσίασε την καινοτόμο εταιρεία του με φιλοδοξίες να επεκταθεί στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηριζόμενος από την πρωτοβουλία Startup India. Ο κ. Vedvyas, ιδρυτής της startup καθαρής τεχνολογίας Axil Renewables, επιδίωξε συνεργασίες για τα εμπορικά ηλιακά πάνελ της εταιρείας του μέσω της υποστήριξης του Startup India.

Γίνετε μέρος της ιστορίας της ινδικής καινοτομίας! Ακολουθήστε το @HCI_Nicosia για διαρκή ενημέρωση.