Παιδεία

Χαμός στο σχολείο Αγίου Ανδρέα: Τάξεις «φούρνοι» χωρίς ρεύμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανυπόφορη είναι η κατάσταση στα σχολεία λόγω του καύσωνα.

Στο Δημοτικό σχολείο του Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να σπεύδουν στο σχολείο για να πάρουν τα παιδιά τους.

Μητέρα μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι, αναφέροντας πώς πήρε τηλεφώνημα από το σχολείο όπου της είπαν ότι η απόφαση του Συνδέσμου Γονέων είναι όσοι γονείς θέλουν μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους γιατί έχει πέσει ξανά το ρεύμα και δεν επανέρχεται. «Τα μωρά ήταν έξω από τις τάξεις. Ούτε καν οι ανεμιστήρες που έχουν στις τάξεις δεν λειτουργούσαν».

Συμπλήρωσε ότι αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. «Έχει πάρα πολλά μωρά τα οποία είναι έξω από τις τάξεις». Τόνισε ότι μαζί με τα παιδιά υποφέρουν και οι δάσκαλοι».

Συμπλήρωσε ότι το εν λόγω σχολείο δεν έχει ούτε δέντρα για να κάνουν λίγη σκιά. «Είναι κάτω από ένα σκέπαστρο με θερμοκρασία πάνω από 45 βαθμούς».

Επεσήμανε ότι το παιδί της ήταν ολοκόκκινο ενώ τα ρούχα του ήταν κολλημένα πάνω του. «Τον έβαλα μέσα στο μπάνιο ενώ τώρα κάθεται μέσα στο κλιματιστικό για να φέρει το νου του». Σημείωσε ότι το παιδί ήταν ζαλισμένο.

Στο Μεσημέρι και Κάτι μίλησε και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων η οποία ανέφερε ότι το σχολείο του Αγίου Ανδρέα είναι ένα από τα πολλά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Υπογράμμισε ότι είναι απάνθρωπες οι συνθήκες στο σχολείο. «Δεν μπορούν να κάνουν μάθημα». Συμπλήρωσε ότι η Διεύθυνση δεν μπορεί να δώσει εντολή εκκένωσης του σχολείου, χωρίς την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας. «Όλοι προσπαθούν να λύσουν μια κατάσταση η οποία είναι αφόρητη.

Σημείωσε ότι πολλοί γονείς εδώ και μέρες δεν παίρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Αυτοί δεν είναι η λύση γιατί πολλοί γονείς εργάζονται».

«Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια όσοι φωνάζουν σήμερα»

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε ο Προϊστάμενος Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας Ηλίας Μαρκάτζιης, ο οποίος διερωτήθηκε αν το Υπουργείο ενημερώθηκε για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και για προβλήματα.

Συμπλήρωσε ότι αν υπάρχει πρόβλημα και πρέπει το σχολείο να κλείσει τότε να κλείσει. «Να μας απαντήσουν οι γονείς αν θέλουν να κλείσει το σχολείο. Οι γονείς μπορούν να παραλάβουν τα παιδιά τους;»

Σημείωσε ότι το πλάνο αντιμετώπισης ήταν να υπάρχει κλιματισμός εδώ και μερικά χρόνια σε όλα τα σχολεία. «Όταν έχουμε ψηλές θερμοκρασίες πρέπει να τηρούνται κάποιες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Όμως η περίπτωση με τη διακοπή ρεύματος πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο».

Ερωτηθείς για τις εξετάσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα, ανέφερε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι θα υπάρχει καλύτερος καιρός. «Είναι οι πιο ψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον μήνα Ιούνιο τα τελευταία χρόνια. Περάσαμε μια δύσκολη εβδομάδα η οποία αντιμετωπίστηκε από τα σχολεία. Όταν έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στον τόπο μας, τότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να σταματήσουμε να ψάχνουμε για φταίχτες».

Διερωτήθηκε τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια όσοι φωνάζουν σήμερα. «Δεν είμαι εδώ για να κριτικάρω κανέναν. Φτάσαμε να έχουμε αυτά τα προβλήματα. Η λύση ήταν να έχουμε κλιματιστικά».

Ο κ Μαρκάτζιης υπογράμμισε ότι η Υπουργός προώθησε ουσιαστικά την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία. «Έγινε ένα τεράστιο βήμα για να λυθεί ένα προβλήματα το οποίο έπρεπε να λυθεί πριν 10 χρόνια».

Τέλος, ανέφερε ότι κατανοεί το πρόβλημα. «Προσπαθούμε να κάνομε το καλύτερο που μπορούμε και να υπάρξει συνεργασία».