Διεθνή

Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία

Λίγες ώρες πριν το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας και ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πρώτο κόμμα την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρί Λεπέν, με ποσοστό άνω του 30%, και τους Σοσιαλιστές με την παράταξη Μακρόν να διεκδικούν τη δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 16%, οι επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων πραγματοποιούν σήμερα τις τελευταίες προεκλογικές τους εμφανίσεις.

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ζήτησε από τους Γάλλους να καταψηφίσουν «την Ευρωπή του Μακρόν» και να ανοίξουν τον δρόμο για «την μετά Μακρόν εποχή στη Γαλλία».

Από την πλευρά της παράταξης Μακρόν, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Βαλερί Χάγιε περιόδευσε σήμερα μαζί με τον Πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ στη γενέτειρά της περιοχή της Μαγιέν, θέλοντας έτσι να διαψεύσει φήμες που την εμφάνιζαν να έχει κακές σχέσεις με τον Γάλλο Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών Ραφαέλ Γκλιουξμάν παρουσίασε τις προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, προτείνοντας τη δημιουργία ενός σχεδίου Μάρσαλ για την κοινωνική κατοικία στην Ευρώπη. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της φορολόγησης των μεγάλων περιουσιών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα καθώς και υπέρ της απόλυτης εξισωσης των  αμοιβών ανδρών και γυναικών στην ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το γαλλικό Υπουργείο Eσωτερικών την Κυριακή θα κληθούν να ψηφίσουν 49,5 εκατομμύρια Γάλλοι. 

ΚΥΠΕ