Κυπριακό

Τσιμεντώνουν την κατοχή με «οικονομικά πρωτόκολλα» - Ποσό μαμούθ από Τουρκία στα κατεχόμενα

Ουστέλ και Γιλμάζ υπέγραψαν «οικονομικό πρωτόκολλο» για το 2024, ύψους περίπου 16 δισεκατομμυρίων ΤΛ - Στα επόμενα 3 χρόνια αδιάλειπτης διακυβέρνησης, θα υλοποιήσουμε όλα τα μεγάλα έργα που έχουμε θέσει ως στόχο, ανέφερε ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος

«Το μεγαλύτερο πρωτόκολλο στην ιστορία».υπέγραψαν χθες στην Άγκυρα ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ. Όπως αναφέρει η τ/κ εφημερίδα Kıbrıs και μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, πρόκειται για «συμφωνία δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και της "ΤΔΒΚ" για το 2024».

Ουστέλ και Γιλμάζ παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή υπογραφής του «πρωτοκόλλου» που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την Kıbrıs, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, o Ουστέλ χαρακτήρισε την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» στην Άγκυρα ως μια «ιστορική συμφωνία», σημειώνοντας ότι η «συμφωνία οικονομικής και χρηματοδοτικής συνεργασίας Τουρκίας-"ΤΔΒΚ", η οποία περιλαμβάνει στήριξη έργων και επιχορηγήσεις ύψους περίπου 16 δισεκατομμυρίων ΤΛ, είναι ίσως το μεγαλύτερο πρωτόκολλο στην ιστορία». Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό αγγίζει τα €456,720,000.

Επισημαίνοντας ακόμη, ότι η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ζωτικής σημασίας, ο Ουστέλ δήλωσε πως «εκτός από τη στήριξη έργων που παρέχεται στην ‘ΤΔΒΚ’, το αίσθημα εμπιστοσύνης που παρέχει η Τουρκία στον τουρκοκυπριακό λαό με την παρουσία της, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφία στην οποία βρισκόμαστε, δεν μπορεί ποτέ να αξιολογηθεί με αριθμούς.

«Για το λόγο αυτό», συνέχισε, «θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τη Μητέρα Πατρίδα και το έθνος μας, γιατί με λύπη βλέπουμε τι είναι αυτοί που δεν έχουν Μητέρα Πατρίδα, που δεν έχουν προστάτη και εγγυητή, στη γεωγραφία που βρισκόμαστε».

Ο Ουστέλ εξέφρασε στη συνέχεια τις ευχαριστίες τους προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ για την στήριξη που παρέχουν στον τουρκοκυπριακό «λαό» αλλά και για την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την «ετοιμασία» του «πρωτοκόλλου».

«Πλησιάζουμε στον στόχο μας να δημιουργήσουμε μια οικονομία που θα στέκεται στα πόδια της»

Υποστηρίζοντας ότι με κάθε «πρωτόκολλο» που υπογράφουν, αποκαλύπτουν τις μεγάλες δυνατότητες της «ΤΔΒΚ» σε κάθε τομέα, ο Ουστέλ είπε πως «πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στον στόχο μας να δημιουργήσουμε μια οικονομία που να στέκεται στα πόδια της».

Όπως περιέγραψε «αυξάνουμε την παραγωγή μας, αυξάνουμε την ικανότητα μας σε μεταφορές. Εξαλείφουμε τις ελλείψεις των υποδομών μας σε όλους τους τομείς. Σε αυτή την περίοδο που κάνουμε σημαντικά βήματα για να αγκαλιάσουμε τον κόσμο, γινόμαστε έτοιμοι για τον κόσμο».

Αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των τουρκικών κυβερνήσεων στο παρελθόν μετά την υπογραφή των «πρωτοκόλλων» ήταν οι ασταθείς «κυβερνήσεις» της Κύπρου, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι με αυτές τις ασταθείς κυβερνήσεις χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

«Πραγματοποιούμε τους στόχους που θέτουμε σε κάθε πρωτόκολλο που υπογράφουμε»

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση από την ημέρα που ανήλθε στην «εξουσία» ακολουθεί μια σταθερή πολιτική και ότι πετυχαίνει τους στόχους που θέτει με κάθε νέο «πρωτόκολλο» που υπογράφει, ενώ απαρίθμησε τα έργα που έχουν υλοποιήσει χάρη σε αυτή τη σταθερή διαδικασία και τα «πρωτόκολλα» που υπέγραψαν με την Τουρκία, όπως ανέφερε.

«Ολοκληρώσαμε τα έργα των περιφερειακών δρόμων Λεύκας, Καρπασίας, Κερύνειας, Καραβά που περίμεναν για χρόνια. Υλοποιήσαμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν μπορούσε να γίνει για χρόνια. Θέσαμε σε λειτουργία το νέο αεροδρόμιο του 'Ερτζιάν' που δεν μπορούσε να ανοίξει για χρόνια. Φτάσαμε στο τέλος των πιο σημαντικών έργων της εποχής μας, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι τεχνολογικές υποδομές. Ζήσαμε σοβαρές εξελίξεις στη γεωργία, τη βιομηχανία και την εκπαίδευση. Υλοποιήσαμε πρωτοφανή στην ιστορία αριθμό νέων σχολικών έργων. Παραχωρήσαμε κίνητρα και ενισχύσεις που δεν είχαν δοθεί στη γεωργία. Έχουμε ξεκινήσει μελέτες για την ολοκλήρωση ημιτελών έργων στην υγεία», είπε.

«Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε όλα τα μεγάλα έργα»

«Σήμερα έχει αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη στην Τουρκία», επεσήμανε, λέγοντας πως το αύριο θα είναι πολύ καλύτερο από το σήμερα.

«Με την ανάκαμψη της οικονομίας, θα σημειώσουμε σοβαρή πρόοδο στις επενδύσεις και στην ολοκλήρωση των έργων. Έχουμε μπροστά μας τόσο το συνέδριο όσο και τις προεδρικές εκλογές. Μετά από αυτό, υπάρχουν γενικές εκλογές το 2027. Θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα. Στα επόμενα 3 χρόνια αδιάλειπτης διακυβέρνησης, θα συνεχίσουμε την πορεία μας χωρίς αποσταθεροποίηση. Θα υλοποιήσουμε όλα τα μεγάλα έργα που έχουμε θέσει ως στόχο», υποστήριξε ο Ουστέλ, απαριθμώντας τα έργα που σκοπεύουν να υλοποιήσουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Νοσοκομείο και αποθήκες στη Μόρφου - «Δρομολογούνται σοβαρά έργα σε πολλούς τομείς»

«Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τα ημιτελή νοσοκομειακά έργα. Θα ανοίξουμε το νοσοκομείο της Μόρφου. Θα ολοκληρώσουμε τα Κέντρα Υγείας Ταύρος-Βαρωσίων- Λαπήθου (Pamuklu-Maraş-Lapta). Θα προμηθεύσουμε ιατρικό εξοπλισμό για το νέο κρατικό εργαστήριο. Θα ολοκληρώσουμε τα ημιτελή οδικά έργα. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στα οδικά έργα που έχουν φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο. Θα ξεκινήσουμε τα έργα κοινωνικής στέγασης που έχουμε υποσχεθεί και έχουμε», διεμήνυσε.

Όπως περιέγραψε, την περασμένη εβδομάδα, τέθηκε σε λειτουργία ψυκτική αποθήκη στη Μόρφου και τις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις, για τις οποίες είχαν προβεί σε παρουσίαση του έργου με τον Αντιπρόεδρο. «Θα δρομολογήσουμε σοβαρά έργα σε πολλούς τομείς, από τη γεωργία μέχρι την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, τους μικρούς εμπόρους, τον ιδιωτικό τομέα, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την υγεία, τις μεταφορές, την εργασιακή ζωή, τις τεχνολογίες επικοινωνίας και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην ανώτατη εκπαίδευση και τα πανεπιστήμιά μας», δήλωσε.

«Όραμα η λύση δύο κρατών»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο Ουστέλ δήλωσε ότι συνεχίζουν το δρόμο τους με σταθερότητα στο θέμα αυτό. Σημειώνοντας ότι το «όραμα της εξωτερικής πολιτικής» του Ερσιν Τατάρ και της «κυβέρνησης» είναι το «όραμα της λύσης των δύο κρατών», ο Ουστέλ δήλωσε:

«Στεκόμαστε πίσω από αυτό το κοινό όραμα. Αντίστοιχα, το όραμά μας για λύση δύο κρατών είναι αναμφισβήτητα η κοινή εθνική κυπριακή πολιτική τόσο της τουρκικής κυβέρνησης όσο και όλων των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία».

Δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες η Τουρκία μέχρι ο τ/κ λαός να φθάσει στην ευημερία

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι έχει παρασχεθεί αναπτυξιακή στήριξη στην «ΤΔΒΚ» σε πολλούς τομείς και ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις προσπάθειές τους, μέχρι ότου ο τουρκοκυπριακός «λαός» φθάσει στην ευημερία που του αξίζει.

«Διατέθηκαν νέα κονδύλια ύψους 14 δισεκατομμυρίων ΤΛ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράψαμε με τις μεταβιβάσεις, προβλέπουμε τη χρήση πιστώσεων ύψους 16 δισεκατομμυρίων. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις επενδύσεις σε υποδομές και τα προγράμματα του πραγματικού τομέα. Το 50% των ενισχύσεων διατέθηκε για επενδύσεις και ενισχύσεις του πραγματικού τομέα», δήλωσε ο Γιλμάζ.

Προτεραιότητα ενέργεια και βιομηχανία

«Αποδίδουμε σημασία στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα διατεθούν κονδύλια για τη συντήρηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της KIB-TEK και θα αυξηθεί η δυναμικότητα των γεννητριών.

Ο Γιλμάζ δήλωσε επίσης ότι έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της βιομηχανίας και ότι οι υποδομές των βιομηχανικών ζωνών θα βελτιωθούν και θα συνεχιστούν ως εξής:

«Θα αναπτυχθούν οργανωμένες κτηνοτροφικές ζώνες και αλιευτικά καταφύγια. Θα δημιουργηθεί σύγχρονη άρδευση, θα υποστηριχθεί η κτηνοτροφία-γεωργία. Στον τομέα των μεταφορών, στόχος είναι να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία 60 χιλιόμετρα περισσότερων δρόμων το 2024. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία η συνέχεια του περιφερειακού δρόμου Λευκωσίας. Η στήριξη θα συνεχιστεί και στον τομέα του τουρισμού. Η αναβάθμιση του εξοπλισμού των επαγγελματικών λυκείων είναι μεταξύ των στόχων μας. Η υπηρεσία καρδιαγγειακής χειρουργικής και η προμήθεια εξοπλισμού στο κρατικό νοσοκομείο Αμμοχώστου πρόκειται να ολοκληρωθεί. Συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή νέων κέντρων υγείας. Έχουμε επίσης ξεκινήσει εργασίες για την ολοκλήρωση του ημιτελούς κτιρίου σφαγίων στο νοσοκομείο της Μόρφου».

Εθνικός σκοπός μια ευημερούσα «ΤΔΒΚ»

«Η Τουρκική Δημοκρατία», πρόσθεσε, «εργάστηκε και θα συνεχίσει να εργάζεται για την οικονομική και κοινωνική βελτίωση των Τουρκοκυπρίων. Ο αγώνας μας είναι πολύ βαθύς και συνολικός για να περιοριστεί σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης», υποστήριξε.

Σημειώνοντας ότι η διασφάλιση μιας παραγωγικής και ευημερούσας «ΤΔΒΚ» είναι εθνικός τους σκοπός, ο Γιλμάζ είπε καταλήγοντας πως, «ο κύριος στόχος μας είναι ο τουρκοκυπριακός λαός να βαδίσει προς ένα ισχυρότερο μέλλον. Ο αιώνας της Τουρκίας είναι και ο αιώνας της ΤΔΒΚ. Θα οικοδομήσουμε αυτόν τον αιώνα μαζί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ευαισθησία για κάθε φοιτητή, κάθε επαγγελματία και κάθε εργαζόμενο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ενότητα καρδιάς για να προσφέρουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους Τουρκοκύπριους».