Περιβάλλον

Νέα προειδοποίηση για ψηλές θερμοκρασίες - Στο «κόκκινο» και ο κίνδυνος πυρκαγιών

Kίτρινη προειδοποίηση για ψηλές θερμοκρασίες από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση, που δημοσιεύεται στον επίσημο λογαριασμό του Τμήματος στο Χ, η νέα κίτρινη προειδοποίηση ισχύει από τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και τις 15:00 το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ελάχιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό, στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά παράλια δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου και κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά παράλια, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών, σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού διατηρείται και για αύριο Σάββατο 8 Ιουνίου, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών.

Στην ανακοίνωση του το Τμήμα Δασών τονίζει για ακόμη μια φορά ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι κάτι τέτοιο συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Επίσης ότι το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Απευθύνεται, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Τέλος, καλείται όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

ΚΥΠΕ