Περιβάλλον

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι καρχαρίες που εντοπίστηκαν στα κυπριακά ύδατα; (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η καταγραμμένη παρουσία τους τις τελευταίες μέρες δεν είναι κάτι νέο, εξηγεί στη «Σ» η Λειτουργός A' του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Χάρις Χαριλάου

Τουνόσκυλος – Isurus oxyrinchus (απειλούμενο είδος στη Μεσόγειο)

Καλοκαίρι, θάλασσα, κολύμπι και… καρχαρίες, πάνε μαζί; Σε καμία περίπτωση στα σχέδιά μας για τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις, και ειδικά στα νερά της Κύπρου που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την παρουσία τους. Ωστόσο, αναφορικά με τους καρχαρίες που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στη θάλασσα της χώρας και καταγράφηκαν σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, το Τμήμα Αλιείας καθησυχάζει του πολίτες, οι οποίοι είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο επικίνδυνοι μπορεί να είναι προς τους κολυμβητές και τους λουόμενους.

blue-shark-prionace-glauca.jpg
Γλαυκοκαρχαρίας – Prionace glauca (απειλούμενο είδος στη Μεσόγειο)

Παρόντες στα νερά μας

Η «Σ» επικοινώνησε με την Λειτουργό A' του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Χάρις Χαριλάου για να μας εξηγήσει τι είδη καρχαριών συναντάμε στην Κύπρο και γιατί καταγράφηκαν τόσοι καρχαρίες το τελευταίο διάστημα. Όπως αναφέρει, «αν και όχι σε μεγάλες ποσότητες, καρχαρίες πάντα εμφανίζονται στα νερά μας, και υπάρχουν και τυχαίες αλιεύσεις τους από ψαράδες. Η καταγραμμένη παρουσία τους τις τελευταίες μέρες δεν είναι κάτι νέο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο κόσμος περνά πλέον σημαντικά περισσότερο χρόνο εντός του νερού, και είναι πιο εύκολη σήμερα η καταγραφή και η ενημέρωση της παρουσίας τους μέσω των ΜΜΕ. Ίσως γι’ αυτό μπορεί να φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η παρουσία τους».

«Οι καρχαρίες δύναται ν’ απαντηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή της Κύπρου»

Κοσμοπολίτης τουνόσκυλος

Ερωτηθείσα για το τι είδους καρχαρίες είναι αυτοί που κυκλοφορούν στα βίντεο τις τελευταίες ημέρες και πόσο επικίνδυνοι είναι οι συγκεκριμένοι για τους λουόμενους στις κυπριακές παραλίες, απαντά ότι «τις τελευταίες μέρες το είδος καρχαρία που παρουσιάζεται στα βίντεο φαίνεται να είναι ο τουνόσκυλος ή αλλιώς ρυγχοκαρχαρίας (επιστημονικό είδος Isurus oxyrinchus – αγγλικό όνομα shortfin mako). Ο τουνόσκυλος είναι ένα κοσμοπολίτικο πελαγικό είδος. Συναντάται στα ωκεάνια νερά, και περιστασιακά στα παράκτια. Βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και τρέφεται με ξιφίες, τονοειδή, άλλους καρχαρίες και καλαμάρια. Περιστασιακά το είδος αυτό τρέφεται και με θαλάσσια θηλαστικά και θαλάσσιες χελώνες.

Στη Μεσόγειο δεν υπάρχουν καταγραμμένες απρόκλητες επιθέσεις του είδους αυτού. Καρχαρίες μπορεί ενδεχομένως να μετακινηθούν σε πιο ρηχά νερά λόγω διαθεσιμότητας τροφής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τουνόσκυλος θεωρείται στη Μεσόγειο ως άκρως απειλούμενο είδος με εξαφάνιση, βάσει της Κόκκινης Λίστας της IUCN (International Union for Conservation of Nature). Είναι προστατευόμενο είδος στη Μεσόγειο βάσει διεθνών συμβάσεων και νομοθεσιών, και η αλιεία του απαγορεύεται».

Squalus blainville.jpg
Τυχαία αλίευση του είδους Squalus blainville – κοκκαλάρης

«Καρχαρίες μπορεί να μετακινηθούν σε πιο ρηχά νερά λόγω διαθεσιμότητας τροφής»

Λευκός καρχαρίας

Σύμφωνα με την κ. Χαριλάου, «οι καρχαρίες δύναται ν’ απαντηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή της Κύπρου», διευκρινίζοντας ότι «παρόλο που ο λευκός καρχαρίας συναντάται στη Μεσόγειο, δεν υπάρχουν καταγραφές του στα παράκτια νερά της Κύπρου». Όπως προσθέτει, «στα νερά της Κύπρου είναι καταγραμμένα περίπου 30 είδη καρχαρία. Αυτά τα είδη διαφέρουν στο μέγεθος και σχήμα, στις διατροφικές συνήθειες, ορισμένα ζουν κοντά στον πυθμένα, άλλα είναι πελαγικά και ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις. Ένα βενθικό είδος που συναντούμε είναι ο κοκκαλάρης (Squalus blainville). Πελαγικοί καρχαρίες που συναντιούνται είναι ο τουνόσκυλος (Isurus oxyrinchus), o γλαύκος (Prionace glauca), o αλουπός (δύο είδη - Alopias superciliosus και Alopias vulpinus)».

Διευκρινίζεται, από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, ότι «από τα 350 είδη καρχαρία παγκοσμίως μόνο τέσσερα είδη εμπλέκονται σε επιθέσεις σε ανθρώπους. Από αυτά μόνο ένα, ο λευκός καρχαρίας απαντάται στη Μεσόγειο. Ο ετήσιος αριθμός απρόκλητων επιθέσεων από καρχαρία θεωρείται πολύ μικρός».