Εκλογές 2024

Διπλές εκλογές: Στο 38.6% η προσέλευση στις κάλπες μέχρι τις 3 το απόγευμα

Το 38,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, συνολικά 269.727 άτομα ψήφισαν μέχρι τις 3 μμ όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ελίκκος Ηλία.

Συγκριτικά με την αντίστοιχη ώρα κατά τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 που ήταν 29%, πρόσθεσε, παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή κατά 9,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σχέση με τις Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2016 (44%) η συμμετοχή είναι μειωμένη κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Κατά τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 η συμμετοχή ήταν την στις 3 μμ στο 55,6%.

Διευκρίνισε ότι η συμμετοχή, αν εξαιρεθούν τα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους Τουρκοκύπριους εκλογείς, ανέρχεται σε 44,6% σε σχέση με το 32% που ήταν την ίδια ώρα στις Ευρωεκλογές του 2019.

Σε σχέση με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε αυτές τις Ευρωεκλογές, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει στα ειδικά εκλογικά κέντρα και έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 4.110 εκλογείς, επί συνόλου 103.281, που είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Ο Έφορος κάλεσε εκ νέους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες μέχρι τις 6 μμ για να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα και να μην περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ανέφερε ακόμα ότι από την ενημέρωση που είχε το Υπουργείο Εσωτερικών, η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά και δεν υπάρχουν παράπονα ότι οι ψηφοφόροι δυσκολεύονται από τον αριθμό των ψηφοδελτίων που λαμβάνουν.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξαν καταγγελίες για μηνύματα που έστελναν υποψήφιοι σε ψηφοφόρους για να προσέλθουν στις κάλπες, σημείωσε ότι δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη καταγγελία προς τον Έφορο, πέραν από κάποιες μικρές αναφορές για δημοσιεύσεις σε ιστότοπους που έγιναν όμως πριν από την απαγόρευση.

Σε σχέση με τη ψηφοφορία για άτομα με διπλή υπηκοότητα και για το κατά πόσο υπήρξε διπλοψηφία, ο Έφορος ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα και με τη Νομική Υπηρεσία και διαφάνηκε ότι το σύστημα αλληλοενημέρωσης της ΕΕ περιλαμβάνει τους Ευρωπαίους που έχουν μόνο μια υπηκοότητα.

Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αν δηλώσει ένας Ευρωπαίος που έχει υπηκοότητα σε μια χώρα και διαμένει τους τελευταίους έξι μήνες σε άλλη, υπάρχει ένα σύστημα αλληλοενημέρωσης ώστε να ψηφίσει μόνο μια φορά.

«Με βάση τη νομοθεσία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο ένας Ευρωπαίους πολίτης μπορεί να ψηφίσει μόνο μια φορά και σε μια χώρα», διευκρίνισε.

Συμπλήρωσε ότι επειδή δεν υπάρχει σύστημα αλληλοενημέρωσης στην περίπτωση που ένας πολίτης έχει δύο υπηκοότητες, δεν πρόκειται να κινηθούν εναντίον οποιουδήποτε επειδή κατά λάθος ή επειδή δεν το γνώριζε ψήφισε και στην χώρα καταγωγής του και στην Κύπρο, επειδή έχει κυπριακή ταυτότητα και είναι εγγεγραμμένος στους μόνιμους εκλογικούς καταλόγους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε, ισχύουν και οι δύο ψήφοι, δεν μπορούν τις αφαιρέσουν από την κάλπη. Όπως είπε από την πληροφόρηση που έχουν πρόκειται για τρία-τέσσερα άτομα.

APOXH.PNG