Ελλάδα

Πρωτιά ΝΔ και μάχη για τη δεύτερη θέση δείχνει το τελικό exit poll σε Ελλάδα

Κατοχυρωμένη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο με ποσοστό ελαφρά χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, δείχνει και το τελικό exit poll των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, ενώ μάχη για τη δεύτερη θέση φαίνεται τελικά ότι δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις τελικές εκτιμήσεις, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 27% - 31% και 7 έδρες. Στη δεύτερη θέση θα κριθεί αν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με εκτιμώμενο ποσοστό 14 % - 17% και 4 έδρες, και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 11,5% - 14,5% και 3 έδρες.

Σε αντίστοιχα μεταξύ τους επίπεδα, κινούνται το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, διεκδικώντας την πέμπτη θέση, με το εκτιμώμενο ποσοστό τους να ανέρχεται σε  8,4% - 10,8% και 2-3 έδρες. Στην Ευρωβουλή φαίνεται ότι εισέρχονται και η Νίκη με 3,3% - 5,3% και 1 έδρα, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,6% - 4,6% και 1 έδρα.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αν θα εισέλθουν στη Βουλή το ΜέΡΑ25, με ποσοστό 1,5% - 2,9% και η Φωνή Λογικής με 2,2% - 3,6%, ενώ η Νέα Αριστερά εκτιμάται ότι πιθανότητα δεν εκλέγει ευρωβουλευτή/ρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά της αποχής άγγιξαν πρωτοφανή για την Ελλάδα επίπεδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 60% των πολιτών που επέλεξαν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΚΥΠΕ