Πολιτισμός

ART AERI: Τηλέμαχος Κάνθος

Ο Τηλέμαχος Κάνθος γεννήθηκε το 1910 και πέθανε το 1993. Έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ζωγράφους της κυπριακής φύσης και της κυπριακής ζωής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια καλλιτεχνική οικογένεια του χωριού Άλωνα της Πιτσιλιάς.

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Άλωνας και μετά στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Το 1929 πήγε για σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, που τότε αποτελούσε μέρος του Πολυτεχνείου Αθηνών. Φοίτησε στην τάξη ζωγραφικής του Σπύρου Βικάτου, του Δημήτρη Μπισκίνη και του Ουμβέρτου Αργυρού και αργότερα στην τάξη χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού. Από το 1951 ώς το 1969 υπηρέτησε ως καθηγητής τέχνης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία. Το 1964 ίδρυσε μαζί με άλλους το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Ε.ΚΑ.ΤΕ.

Ο Κάνθος άφησε έναν μεγάλο αριθμό από ελαιογραφίες, σχέδια, ακουαρέλλες αλλά και χαρακτικά. Στη δεκαετία του 1940-50 έκανε μια εξαιρετική σειρά σχεδίων από το Γυναικοπάζαρο της Λευκωσίας, πάνω στα οποία βασίστηκε αργότερα η σειρά των ελαιογραφιών του με τίτλο «Γυναικοπάζαρο», τα οποία έκανε σε διάφορα στάδια της ζωής του. Στην πολύ δημιουργική περίοδο της σταδιοδρομίας του από το 1950 μέχρι το 1974, έδωσε απίθανες χρωματικά δημιουργίες με δυνατές σχηματικές γραμμές και βαθμηδόν αφαιρετική προσέγγιση. Μια άλλη ομάδα ελαιογραφιών, οι «Παραλλαγές από μιαν αυλή» του 1978, έχουν πιο ήπια παστέλ χρώματα. Ακολουθεί η πιο δημιουργική του περίοδος μέχρι τον θάνατό του στις 18 Νοεμβρίου του 1993, στην οποία δίνει πολύ δυνατά έργα.

Οι ξυλογραφίες του Κάνθου αποτελούν σημαντικότατο μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και ιδιαίτερα η σειρά που ακολούθησε την τουρκική εισβολή του 1974, γνωστή ως «Σκληροί Χρόνοι», η οποία βραβεύτηκε στη δέκατη πέμπτη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, το 1984.

Με την υδατογραφία ο Κάνθος ασχολήθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του και έδωσε έργα εξαιρετικής ποιότητας και δεξιοτεχνίας.

Το σπουδαίο και υψηλής ποιότητας έργο, που άφησε, καθιέρωσε τον Τηλέμαχο Κάνθο ως έναν από τους «πατέρες» της σύγχρονης κυπριακής τέχνης. Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από σταθερές, δυναμικές γραμμές και ανεπανάληπτους κραδασμούς χρωμάτων. Υπάρχει μια εσωτερικότητα, ιδιαίτερα στα φίνα και πολύ ευαίσθητα σχέδια.

Έργα του Τηλέμαχου Κάνθου υπάρχουν σε πολλές κρατικές και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο αλλά και άλλων χωρών όπως οι Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία και Αγγλία και έχουν εκτεθεί τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Μερικά από τα έργα του είναι εμπνευσμένα και ζωγραφισμένα επί τόπου στις διάφορες χώρες στις οποίες ο Κάνθος ταξίδεψε. Στον επίλογο του βιβλίου «Τηλέμαχος Κάνθος Το πορτρέτο ενός δημιουργού», αναφέρεται: «Ο Κάνθος δίνει την εντύπωση ότι αντιμετωπίζει τα θέματα εσωτερικά, ότι ζει μέσα στα τοπία που ζωγραφίζει, γι’ αυτό ακριβώς ο φυσικός χώρος και οι ανθρώπινες μορφές έχουν τόση γνησιότητα και αμεσότητα στο έργο του. Δημιουργός με ιδιαίτερο σεβασμό για τη ζωή, πλούτισε – μέσω της τοπιογραφίας περισσότερο – με την ευαισθησία του, την ευγένεια και τη βαθιά ανθρωπιά του, όχι μόνο την κυπριακή και την ελληνική, αλλά γενικά τη σύγχρονη τέχνη».

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία