Η επιστροφή του κ. Trump…

Στην περιοχή μας ασχολούμεθα περισσότερο με τον πόλεμο της Ουκρανίας και τη Χαμάς καθώς και τις ολοένα αυξανόμενες φιλοδοξίες της Τουρκίας. Κι όμως: Μακριά από εμάς, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, υπάρχει κάποιος ιδιάζων άνθρωπος, που θέλει να δοκιμάσει για δεύτερη φορά να πάρει την Προεδρία της χώρας του. Κι αυτός είναι ο κ. Donald Trump. Κι αυτήν τη φορά, φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ελπίδες από την προηγούμενη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του κ. Trump πολλά πράγματα συνέβησαν, που έδειξαν την αλλαγή πολιτικής εκ μέρους του νέου Προέδρου. Κυρίως η επιστροφή Αμερικανών στρατιωτών πίσω στην πατρίδα.

Σε μεγάλη αντίθεση με τους Δημοκρατικούς, ο κ. Trump δεν πιστεύει στα μεγάλα έξοδα του κράτους. Ως συντηρητικός πολιτικός επίσης ελαφρύνει με τα μέτρα του τις φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών.

Ο κ. Trump για την επανεκλογή του προτείνει μιαν ατζέντα, που, κατά τη γνώμη του, θα αλλάξει τις ΗΠΑ και τον ρόλο τους στον κόσμο (βλ. Eric Contelessa, “If he Wins”, Time, May 27, 2024, σελ. 26-34).

Κύρια προβλεπτά σημεία της πολιτικής του είναι η αποφυγή πολλών εξωτερικών αναμείξεων. Μερικοί φοβούνται απομονωτισμό, που είναι ίσως και εναντίον της ίδιας της χώρας του.

Οι κλασικές πολιτικές του κ. Trump, όπως ελάττωση των φόρων, ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα για την πολιτική του κ. Trump είναι το ζήτημα των παράνομων μεταναστών και των μεταναστών γενικά. Ο κ. Trump λέγει ότι θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικές Δυνάμεις για να συγκεντρώσει και να μετακινήσει παράνομους μετανάστες απ’ όλην τη χώρα.

Σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο κ. Trump δηλώνει ότι θα πληρώσει γι’ αυτόν ανάλογα με το αν πληρώσει κι η Ευρώπη. Κατά τον κ. Trump, η Ευρώπη επηρεάζεται περισσότερο απ’ αυτόν τον πόλεμο. Αν δεν πληρώσουν οι Ευρωπαίοι, γιατί να πληρώσουν οι ΗΠΑ;

Για την Taiwan δεν είναι σίγουρο ότι θα αναμειχθεί. Όσον αφορά τις αμερικανικές Δυνάμεις στη Νότιο Κορέα, αν δεν πληρώσουν για τη διατήρησή τους στη χώρα οι Νοτιοκορεάτες, τότε ίσως να τις αποσύρει.

Είναι φανερό ότι, αν επανεκλεγεί ο κ. Trump, πολλά θ’ αλλάξουν στην πολιτική των ΗΠΑ. Προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ελπίδες για επανεκλογή.

* Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής