Ειδήσεις

Καμπανάκι κινδύνου για τα θανατηφόρα δυστυχήματα το 2024

Σχεδόν διπλάσιοι από πέρσι οι νεκροί στην άσφαλτο

Καμπανάκι κινδύνου εκπέμπουν τα πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, που σημειώνονται το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχιζόμενη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων, ωστόσο, οι ενδείξεις που έχουμε για το πρώτο εξάμηνο δεν είναι ενθαρρυντικές, μιας και καταγράφεται μια αύξηση 40% στα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2024 καταγράφηκαν 20 θανατηφόρα δυστυχήματα με 23 νεκρούς. Το αντίστοιχο διάστημα για το 2023 είχαμε 12 θανατηφόρα με 12 νεκρούς, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκαν 22 θανατηφόρα με 24 νεκρούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, το 2019 είχαμε 52 νεκρούς, το 2020 ήταν 48, το 2021 έχασαν τη ζωή τους 45 άτομα, το 2022 οι νεκροί ανήλθαν σε 37, ενώ το 2023 καταγράφηκαν 34 νεκροί, κάτι το οποίο δείχνει τη σταθερή μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απρόσεκτη και αμελής οδήγηση, η κατανάλωση αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα ήταν οι τρεις κυριότερες αιτίες που προκάλεσαν τα θανατηφόρα δυστυχήματα του 2023. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα τροχαία σημειώνονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Πιο αναλυτικά, στην πενταετία 2019-2023 καταγράφηκαν 46 θάνατοι την ημέρα Σάββατο, 33 θάνατοι ημέρα Κυριακή, ενώ Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους άλλοι 32 οδηγοί.

«Ο αριθμός των θανατηφόρων μειώνεται στο πέρασμα των χρόνων»

Στη «Σ» μίλησε ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας και νυν Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας, Ανδρέας Παπάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα των οδικών συγκρούσεων. Αρχικά εξέφρασε την άποψη ότι είναι λάθος να συγκρίνουμε μόνο μια περίοδο έξι μηνών. «Η μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων αξιολογείται κατά πενταετία, για να διαφανεί αν σε μια χώρα τα μέτρα που λήφθηκαν είναι αποτελεσματικά». Σημείωσε ότι πολλοί αναφέρουν πως η εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης δεν βοήθησε στη μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων. «Είναι λάθος αυτή η σύγκριση», είπε.

Πρόσθεσε ότι την 1η Ιανουαρίου η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη στοίχισε τη ζωή σε τέσσερεις ανθρώπους. «Αν δεν είχαμε αυτό το δυστύχημα φέτος θα είχαμε την αύξηση στα θανατηφόρα, αλλά δεν θα ήταν σε τέτοιο μέγεθος, που φτάνει το 40%», είπε.

Υπογράμμισε ότι το 2000 οι νεκροί από θανατηφόρα ήταν 111. «Πέρσι, μετά από 23 χρόνια, είχαμε 34 νεκρούς. Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των θανατηφόρων μειώνεται στο πέρασμα των χρόνων», ανέφερε.

«Και 1.000 ευρώ να γίνει το πρόστιμο, κάποιος θα παρανομήσει»

Ο κ. Παπάς εξήγησε ότι έχει βελτιωθεί η οδική συμπεριφορά των οδηγών, όμως, όχι στον βαθμό που θα θέλαμε. «Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε να έχουμε νεκρούς μετά από μια σύγκρουση όπου ο οδηγός ή ο συνοδηγός δεν έφερε ζώνη ασφαλείας. Όταν ένας νέος βγαίνει πάνω σε μια μοτοσικλέτα, πρέπει να προστατεύσει το κεφάλι του», είπε.

Τόνισε ότι αρκετά μέτρα της Αστυνομίας και νομοθεσίες αγγίζουν μεγάλο μέρος των οδηγών. «Ακόμη και να γίνει το πρόστιμο 1.000 ευρώ για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, κάποιος οδηγός θα παρανομήσει», τόνισε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «στην Κύπρο δεν είμαστε καλοί οδηγοί. Η συμπεριφορά μας στο οδικό δίκτυο δεν έχει καμία σχέση σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχουν περισσότερη παιδεία από εμάς. Στην Ολλανδία οι ποδηλατιστές φορούν το κράνος τους. Στην Κύπρο, το 85% των επιβατών που κάθονται στα πίσω καθίσματα δεν βάζουν ζώνη. Στο τετραπλό θανατηφόρο της Λεμεσού δεν φορούσε κανένας ζώνη. Αν ο οδηγός και αυτός που καθόταν πίσω του φορούσαν ζώνη, δεν θα έχαναν τη ζωή τους», ανέφερε.

Ο κ. Παπάς τόνισε ότι «ενόσω υπάρχουν οδηγοί, δρόμοι και αυτοκίνητα, θα έχουμε νεκρούς. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό Κυπρίων οδηγών που η οδική συμπεριφορά τους είναι χαμηλότερη από αυτήν των υπολοίπων. Όσο οι οδηγοί και οι επιβάτες δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης, ο κίνδυνος για δυστύχημα είναι τεράστιος, καθώς υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου. Η πιθανότητα να σε καταγγείλει η κάμερα ή το βαν είναι μια στο εκατομμύριο».

Μιλώντας για τη στάθμευση οχημάτων για άτομα με αναπηρίες, ανέφερε ότι πρότεινε σε βουλευτές ώστε να τοποθετηθούν πινακίδες που να αναφέρουν ότι το πρόστιμο για παράνομο παρκάρισμα είναι 300 ευρώ. «Είναι ένας παράγοντας που θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς. Το είπα σε βουλευτές και σου λέω ότι δεν θα το κάνουν». Ο κ. Παπάς εξήγησε ότι το 10%-15% των ατόμων στην Κύπρο δεν είναι καλοί οδηγοί. «Αυτό σημαίνει περίπου 100.000 οδηγούς», είπε.

«Οι κάμερες είναι απαραίτητες»

Όσον αφορά το σύστημα φωτοεπισήμανσης, ανέφερε ότι σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης υπάρχει τέτοιο σύστημα. «Οι κάμερες είναι απαραίτητες και οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι και χωρίς την ύπαρξη καμερών θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε και να τηρούμε τους κανόνες της τροχαίας, οι οποίοι όταν τους τηρούμε μας απομακρύνουν ή μειώνουν την πιθανότητα να κάνουμε δυστύχημα». Σημείωσε ότι οι αστυνομικοί της Τροχαίας σε ξένες χώρες έχουν πιο εύκολη δουλειά από τους αστυνομικούς στην Κύπρο.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Σουηδία είναι μια από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη σε θέματα οδικής συμπεριφοράς με πληθυσμό 10 εκατομμύρια. «Η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες με 10 εκατομμύρια πληθυσμό».

Καταληκτικά, ανέφερε ότι οι νομοθεσίες υπάρχουν για να τις τηρούμε. «Δεν θα πληρώσεις πότε στη ζωή σου πρόστιμο αν τηρείς τους νόμους της τροχαίας. Δεν πρέπει να πεθάνεις επειδή πήγες σε ένα πάρτι και ήπιες ένα ποτήρι παραπάνω και έχασες τον έλεγχο του οχήματος και κτύπησες πάνω σε έναν πάσσαλο. Αν πηγαίνεις με 60 χιλιόμετρα, την επόμενη μέρα θα πάρεις το όχημά σου για επιδιόρθωση», κατέληξε.