Παραπολιτικά

Ο Μητσοτάκης εδώ, η πολιτική του... αλλού

Στην Κύπρο αναμένεται να βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 20 Ιουλίου, 50 ακριβώς χρόνια από την τουρκική εισβολή. Χαιρόμαστε για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη (την πρώτη Έλληνα Πρωθυπουργού στην επέτειο της εισβολής), αλλά αυτή έχει συμβολικό μόνο χαρακτήρα. Για πενήντα τώρα χρόνια η Κύπρος εξακολουθεί να «κείται μακράν» όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις της μητρός μας ως εγγυήτριας δύναμης.

Η αλληλεγγύη της Αθήνας, στα λόγια, είναι... πύραυλος S-300 εν ενεργεία, αλλά στα έργα, είναι πύραυλος S-300 απενεργοποιημένος.

Θα τολμούσα να προτείνω στον Έλληνα Πρωθυπουργό να ταξιδέψει στην Κύπρο με κανένα F-16 ή κανένα Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ή έστω συνοδευόμενος από τέτοια μαχητικά, για να στείλει και το ανάλογο μήνυμα στην τουρκική πλευρά. Ρε, μα τι λέω, ο άνθρωπος; Αφού το μήνυμα της Αθήνας έχει ήδη σταλεί στην Άγκυρα. Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις προχωρούν χωρίς την Κύπρο. Και, μάλιστα, στο πλαίσιο του μήνα μέλιτος, Ελλάδα και Τουρκία κατεβαίνουν με κοινό ψηφοδέλτιο (!) για τις δύο από τις τέσσερεις θεσμικές θέσεις στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου εκπροσώπου για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ, ενός Οργανισμού που ασχολείται με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, παραγνωρίζοντας την... ανασφάλεια που η Τουρκία προκαλεί στην Κύπρο, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποενοχοποιεί τον Τούρκο εισβολέα. Οπότε, πόση σημασία έχει να καταδικάζει η Αθήνα θεωρητικά την τουρκική κατοχή, αλλά εμπράκτως να προωθεί πολιτικές ως να μην υπάρχει κατοχή;

Επί τη ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι στο θέμα των απειλών της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου, η Αθήνα τήρησε χλιαρή στάση. Ενώ θα έπρεπε να στείλει τόσο στην Χεζμπολάχ, όσο και στους μάστρους της, στην Τεχεράνη, το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου κι αν τολμήσει η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση να απλώσει το χέρι της εδώ, θα της το κόψει.

Μωρέ, εδώ η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, με ναυτικές δυνάμεις, στην επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των τρομοκρατών Χούθι της Υεμένης στο «μαύρον ανάθθεμαν», και διστάζει να εκτοξεύσει έναν φραστικό, έστω, πύραυλο, προειδοποιητικά, κατά των τρομοκρατών μουλάδων που απειλούν ευθέως την Κύπρο; Τι; Ζητώ πολλά; Α, συγγνώμην...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ