Παραπολιτικά

Ποιος, τελικά, έχει την ευθύνη της πυρκαγιάς;

Τι να πει πια κανένας; Έλεος; Ήμαρτον; Θεέ μου, σώσε μας, διότι θα καταστραφούμε μόνοι μας; Τι να γράψεις και πώς να το γράψεις, όταν μαθαίνεις ότι ένας 12χρονος και ένας 13χρονος προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά στην Τριμίκλινη, ανάβοντας πυροτεχνήματα; Να γράψεις για παιδική απερισκεψία, επιπολαιότητα και άγνοια κινδύνου; Ναι, αλλά γιατί αφέθηκε να εκδηλωθεί αυτή η απερισκεψία; Πώς βρέθηκαν στα χέρια τους τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν τον πύρινο εφιάλτη; Δεν τους είδε κανένας όταν προχωρούσαν στην πυροδότησή τους; Δεν τους εξήγησε κανένας πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα μαραφέτια, ειδικότερα σε περιοχές με ξηρή βλάστηση και με τέτοιες θερμοκρασίες;

Θυμίζουμε ότι και η καταστροφικότατη πυρκαγιά στη Σολιά, τον Ιούνιο του 2016, είχε ξεκινήσει από έναν 12χρονο, που έπαιζε με αναπτήρα στην αυλή του σπιτιού του.

Ναι, μεν, λόγω ηλικίας, τα παιδιά που προκάλεσαν την πυρκαγιά στην Τριμίκλινη δεν έχουν ποινική ευθύνη, αλλά κάποιοι άλλοι έχουν ευθύνες, ποινικές, ηθικές, ή άλλες. Η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία, που ελπίζουμε να δώσει απαντήσεις στις απορίες μας. Αλλά, με αφορμή την πυρκαγιά στην Τριμίκλινη, τίθεται ευρύτερα το θέμα της ευθύνης των γονέων και των κηδεμόνων στις παραβατικές συμπεριφορές των ανηλίκων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κατά την περίοδο του Πάσχα είχαν εντοπιστεί γονείς, στην περιοχή της Πύλας, που είχαν μεταφέρει τα παιδιά τους για να τους αγοράσουν κροτίδες!

Τι να πει, λοιπόν, κανένας όταν γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, με ενδεχόμενο να ακρωτηριαστούν ή και να χάσουν τη ζωή τους;

Αλλά και οι αρμόδιες Aρχές θα πρέπει να ξαναδούν, πλέον, με σοβαρότητα και αυστηρότητα το όλο θέμα των κροτίδων, των φωτοβολίδων (που μπαίνουν και στα γήπεδα) και των πυροτεχνημάτων. Τον περασμένο Απρίλιο, πυροτεχνήματα προκάλεσαν μεγάλη πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι, στην Πάφο. Τότε, η αρμόδια Υπηρεσία Μεταλλείων είχε αποφασίσει, σωστά, την πλήρη απαγόρευση της χρήσης πυροτεχνημάτων σε όλους τους χώρους, παγκύπρια. Δυστυχώς, τρεις εβδομάδες αργότερα, αποφασίστηκε η άρση της απαγόρευσης. Και ξανάρχισαν τα βραδινά μπαμ-μπουμ.

Την ίδια ώρα, πυροτεχνήματα καταλήγουν και στα χέρια ανηλίκων, με αποτέλεσμα καταστροφές όπως αυτή στην Τριμίκλινη.

Σας το λέω. Θα κάψουμε μόνοι μας την Κύπρο πριν προλάβει να μας την κάψει... η Χεζμπολάχ!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ