Παραπολιτικά

Θυμούνται την υποταγή μας... στην Τρόικα;

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, περί «υποταγής της Κύπρου στις ΗΠΑ», με αφορμή τον Στρατηγικό Διάλογο Ουάσιγκτον-Λευκωσίας, αυθόρμητα αναπήδησε στη σκέψη μου ποια θα ήταν η εικόνα στις σχέσεις μας με την Αμερική εάν στις προεδρικές εκλογές του 2023 αναδεικνυόταν Πρόεδρος ο υποψήφιος της Αριστεράς, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Δεν λέω ότι ο κ. Μαυρογιάννης θα ακολουθούσε αντιαμερικανική πολιτική, αλλά από την άλλη δεν θα έμενε ανεπηρέαστος από ένα φανατικά αντιαμερικανικό ΑΚΕΛ, που θα φώναζε στο βάθος τα αλήστου μνήμης συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Ο κ. Μαυρογιάννης είναι σοβαρός και ορθολογιστής πολιτικός, αλλά εάν το ΑΚΕΛ τον ανέβαζε στην εξουσία, σίγουρα δεν θα είχαμε σήμερα κανένα Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, ούτε και οι αμερικανοκυπριακές σχέσεις θα ήταν τόσο αναβαθμισμένες. Γενικά, η Εζεκία Παπαϊωάννου δεν θα επέτρεπε ούτε υποψία... υποταγής στην Αμερική, όπως το ίδιο το ΑΚΕΛ την αντιλαμβάνεται.

Το ΑΚΕΛ, παρά την προσπάθειά του να δείξει ότι ανανεώνεται, παραμένει αιχμάλωτο των αγκυλώσεων της κομμουνιστικής του ιδεολογίας, η οποία δεν ανανεώνεται με τίποτε. Ποτέ το ΑΚΕΛ δεν αποδέχθηκε την πραγματικότητα ότι η Κύπρος ανήκει στη Δύση και ζει με τις αναμνήσεις των εποχών που ανήκαμε στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και κάναμε τους διεθνείς μάγκες, μέχρι που φάγαμε τα μούτρα μας.

Εάν το κόμμα της Αριστεράς επανερχόταν στην εξουσία, θα ροκάνιζε τους πυλώνες των σχέσεών μας τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με το Ισραήλ, ειδικότερα τώρα με τον πόλεμο στη Γάζα. Και, την ίδια ώρα, θα ασκούσε πιέσεις για μια οικονομική πολιτική εναρμονισμένη με τη φιλοσοφία του ΑΚΕΛ, που μας οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση του 2013. Όσο για το μεταναστευτικό, ίσως να επέμενε να επαναδιοριστεί Υπουργός Εσωτερικών ο... Νεοκλής Συλικιώτης, για να υποδέχεται με ανθοδέσμες και... δέσμες από χαρτονομίσματα τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που θα μας κατέβαιναν.

Εντάξει, όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα του «εάν», αλλά είναι ενδεικτικά της νοοτροπίας και των αντιλήψεων ενός κόμματος, που όταν κλήθηκε να κυβερνήσει, το 2008, μας οδήγησε στην... υποταγή της Κύπρου στην Τρόικα και στα μνημόνια!

ΜΠΟΞΕΡ