Κυπριακό

Στεφανής: Κάθε χρόνος που περνάει είναι χειρότερος για τη λύση του Κυπριακού

Για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον «αμφιλεγόμενο για την Ελλάδα Στόντενμπερκ» όπως τον χαρακτήρισε, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τη Βόρεια Μακεδονία μίλησε στο ΕΡΤΝews o επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία μπήκε στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική της ονομασία. Γι’ αυτό όπως είπε «είναι προς το συμφέρον της να ακολουθήσει τα συμφωνημένα».

Με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών τουρκικής κατοχής στην Κύπρο ο κ. Στεφανής τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι ενώ δήλωσε απαισιόδοξος για την διπλωματική εξέλιξη του ζητήματος. «Πιστεύω ότι κάθε χρόνος που έρχεται είναι χειρότερος σε σχέση με τον προηγούμενο ως προς τη λύση», επισήμανε ο κ. Στεφανής.

«Μια λοιπόν από τις σκέψεις που έχει ο κ. Ερντογάν είναι ότι θα θέσει σε αυτές τις χώρες που θεωρεί ότι τις ελέγχει, την είσοδο ως παρατηρητή του μορφώματος αυτού στη βόρεια Κύπρο. Είναι οι ενέργειες αυτές οι οποίες βεβαίως ενοχλούν. Η Κύπρος αποτελεί σταθερό πυλώνα στρατηγικής μας και αν δεν επιλυθεί η Κύπρος δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιλύσουμε τα θέματα που έχουμε με την Τουρκία», επισήμανε.

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας υπενθυμίζοντας το πώς μπήκε η χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ. «Είναι ένα θέμα που Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το θέσει και αναμένουμε ότι το ΝΑΤΟ, γιατί πάντα το ΝΑΤΟ κρατούσε σωστή στάση εκτός από την Τουρκία, η οποία την αναγνώριζε επί χρόνια με το συνταγματικό της όνομα» είπε συμπληρώνοντας ότι «εκείνο το οποίο θα πρέπει να καταλάβει η Βόρεια Μακεδονία είναι ότι είναι προς το συμφέρον της να ακολουθήσει τα συμφωνημένα». Και όπως δήλωσε «για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι είναι ιστορικό, είναι συναισθηματικό, είναι ηθικό, είναι πρόβλημα τάξης, είναι εθνικό πρόβλημα».

Ποιο το όφελος από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κωδικοποιώντας τα βασικότερα σημεία αυτής της Συνόδου ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην αποψινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν εκτιμώντας ότι «δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι εκτός από αυτή καθ’ αυτή τη συνάντηση, η οποία είχε ανακοινωθεί πριν καιρό» πλην της επιβεβαίωσης του καλού κλίματος.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλά. Ωστόσο, όπως είπε, «αυτά τα οποία κερδίζουμε από τη συνάντηση είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία θα χάναμε εάν δεν γινόταν η συνάντηση».

Όλοι θέλουν να δουν πώς είναι στην υγεία του ο Μπάιντεν

Σύμφωνα με τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ αυτό που επισκιάζει τις διεργασίες της Συνόδου είναι η κατάσταση της υγείας του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν καθώς όπως είπε «όλοι οι ηγέτες θα κοιτάξουν να δούνε εάν ανταποκρίνονται αυτά τα οποία ακούνε καθημερινά γα τον Πρόεδρο, αν έχει διαύγεια και αν είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Πιστεύω ότι αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα και για το εσωτερικό των ΗΠΑ».

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε επίσης και στη συνθήκη συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για τη δημιουργία ενός εναρμονισμένου διαδρόμου κινητικότητας από την Αλεξανδρούπολη προς την Κωνστάντζα. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό και δείχνει το πόσο σοβαρή και και σωστή ήταν η απόφαση της χώρας μας να δημιουργήσει τη βάση στην Αλεξανδρούπολη. Διότι τώρα αυτό επεκτείνεται. Δημιουργείται ένας διάδρομος ο οποίος θα βοηθά να κινούνται δυνάμεις και μέσα πιο εύκολα από την Ελλάδα προς την Κωνστάντζα» σημείωσε.

Ένας διάδρομος που μπορεί μελλοντικά να λειτουργήσει ως παρακαμπτήρια οδός των Στενών του Βοσπόρου. «Η Αλεξανδρούπολη από την πρώτη στιγμή ενοχλεί την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Έρχεται το ΝΑΤΟ και λέει “κοιτάξτε να δείτε, δεν είστε η μοναδική οδός. Έχουμε και άλλη οδό. Και αυτή τώρα επεκτείνεται και ενισχύεται με την υπογραφή της Συνθήκης», τόνισε.