Επιχειρείν

Η αύξηση της τιμής του κακάο μειώνει τον όγκο πωλήσεων της Barry Callebaut

Πτώση του όγκου πωλήσεων στο τελευταίο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κορυφαίος βιομηχανικός προμηθευτής σοκολάτας στον κόσμο, η Barry Callebaut, καθώς η αύξηση των τιμών του κακάο έπληξε τη ζήτηση.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ελβετική εταιρεία κατέδειξαν ότι ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, το οποίο διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις αυξήθηκαν σχεδόν 27%, σε 2,68 δισ. ελβετικά φράγκα (2,98 δισ. δολάρια).

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού της έτους που διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο, ο όγκος πωλήσεων παρουσιάζει αύξηση κατά 0,4%, σε 1,7 εκατομμύρια τόνους και τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 16,3%, σε 7,32 δισεκατομμύρια φράγκα.

Οι τιμές του κακάο παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 131% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά η Barry Callebaut ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα από τα συμβόλαιά που διατηρεί της επιτρέπουν να ανακτήσει τις αυξήσεις στις τιμές.

Η εξέλιξη των στοιχείων για τον όγκο πωλήσεων και τα έσοδα του εννεαμήνου ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του ελβετικού πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων, AWP, αλλά οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν πτώση 8% στις πρωινές συναλλαγές.

«Σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον για το κακάο, είμαστε ικανοποιημένοι με την επίτευξη μιας μικρής αύξησης του όγκου πωλήσεων για τους πρώτους εννέα μήνες», αναφέρει σε ανακοίνωση ο οικονομικός διευθυντής της ελβετικής εταιρείας Πέτερ Βανέστε.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 0,8% στις πωλήσεις σοκολάτας, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά γλυκισμάτων διολίσθησε κατά 1,5%, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής στοιχείων Nielsen, καθώς οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν ηπιότερη καταναλωτική ζήτηση λόγω των υψηλότερων τιμών.

Η Barry Callebaut προμηθεύει κακάο και άλλα προϊόντα σοκολάτας σε κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων, όπως οι Hershey, Nestle and Unilever.

"Όσον αφορά το μέλλον, η αγορά αντιμετωπίζει περαιτέρω προκλήσεις, ιδίως από την αναταραχή της προσφοράς και τις αυξήσεις των τιμών που σχετίζονται με το κακάο", είπε ο κ. Βανέστε.

Η εταιρεία διατήρησε τις ετήσιες προβλέψεις της για σταθερή αύξηση του όγκου πωλήσεων και σταθερά επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη και θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα της στις 6 Νοεμβρίου.

Οι τιμές του κακάο στο Λονδίνο σημείωσαν υψηλά επίπεδα ρεκόρ, στις 9.285 στερλίνες ανά τόνο στις 19 Απριλίου και σήμερα διαπραγματεύονται περίπου στις 6.700 στερλίνες ανά τόνο.

Η Barry Callebaut βρίσκεται στη μέση μιας αναδιάρθρωσης που προβλέπει περικοπές θέσεων εργασίας και μεγάλες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων της και την αξιοποίηση των αναπτυσσόμενων ασιατικών αγορών.

ΚΥΠΕ