Τράπεζες

H Ελληνική Τράπεζα προάγει τη βιωσιμότητα με πρωτοποριακά «πράσινα» προϊόντα

Στα €219 εκατ. ανήλθε ο συνολικός νέος πράσινος δανεισμός της Ελληνικής Τράπεζας για το 2023, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Βιωσιμότητας της Τράπεζας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η Ετήσια Έκθεση Βιωσιμότητας της Τράπεζας για το 2023 βασίζεται στην αναθεωρημένη Στρατηγική ESG του οργανισμού, που πλέον εντάχθηκε στο Στρατηγικό Πλάνο της Τράπεζας, ενσωματώνοντας συγκεκριμένους στόχους σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της. Η Έκθεση αντικατοπτρίζει τη στρατηγική δέσμευση της Τράπεζας στην προώθηση της αειφορίας, της περιβαλλοντικής και κοινωνικής υπευθυνότητας, αλλά και της βέλτιστης εσωτερικής διοίκησης με προστάγματα τη διαφάνεια, τη συμπερίληψη και την εργασιακή ευημερία του προσωπικού.

Βασική επιδίωξη της Τράπεζας είναι η διαμόρφωση εκείνων των εργαλείων, που συνδυάζουν τη μέγιστη οικονομική αποδοτικότητα με την ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βιωσιμότητα, τόσο στο εσωτερικό λειτουργίας του Ιδρύματος, όσο και στις πρακτικές των πελατών της.

Πρωταρχικής σημασίας σε αυτήν την προσπάθεια είναι τα πράσινα προϊόντα της Ελληνικής, τα οποία προσφέρουν μια πλούσια εργαλειοθήκη προώθησης οικολογικών πρακτικών τόσο στους ιδιώτες, όσο και στους εταιρικούς πελάτες της Τράπεζας. Μάλιστα, επιστέγασμα της συνεπούς περιβαλλοντικής δράσης της Ελληνικής ήταν και η βράβευσή της με το βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, τον Δεκέμβριο του 2023.

Πράσινα Προϊόντα

Ειδικότερα, με τα πράσινα προϊόντα που έχει διαμορφώσει η Τράπεζα, οι πελάτες της ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν πρακτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θωρακίζουν το μέλλον του πλανήτη. Μέσω των πράσινων προϊόντων δανεισμού της Ελληνικής, οι πελάτες επωφελούνται από χαμηλότερο επιτόκιο στο δάνειό τους, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν ένα πιο ενεργειακά συνειδητοποιημένο μέλλον σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητάς τους.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει:

α) Δάνειο για «Πράσινο σπίτι» για την αγορά ή και την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης και της ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κατοικιών.

β) Δάνειο για «Πράσινο αυτοκίνητο» για την αγορά νέων ηλεκτρικών ή υβριδικών αυτοκινήτων, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Μάλιστα, εκτός από το χαμηλότερο επιτόκιο, το δάνειο για «Πράσινο αυτοκίνητο» συνοδεύεται και από έκπτωση στο ασφάλιστρο αυτοκινήτου του πελάτη από την Παγκύπρια Ασφαλιστική.

γ) «Πράσινο δάνειο» για τη βελτίωση της κατοικίας, το οποίο προορίζεται για όσους σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα της κατοικίας τους, επενδύοντας σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, ηλιακά πάνελ και άλλα.

δ) Πράσινο δάνειο για επιχειρήσεις, το οποίο παρέχει στις επιχειρήσεις τα αναγκαία εργαλεία, προκειμένου να ενσωματώσουν και να υλοποιήσουν στόχους βιώσιμης ανάπτυξής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, καλύπτεται η χρηματοδότηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η υλοποίηση αναβαθμίσεων ενεργειακής απόδοσης ή άλλα βιώσιμα κατασκευαστικά έργα.

Εξάλλου, οι βιοδιασπώμενες κάρτες από την Ελληνική Τράπεζα αποτελούν ένα ακόμα από τα σημαντικά βήματα, μέσα από τα οποία η Ελληνική Τράπεζα επιχειρεί να καταστήσει την προστασία του περιβάλλοντος αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών. Οι κάρτες της Ελληνικής είναι κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, απαιτώντας 82% λιγότερο PVC για την παραγωγή τους.